Skocz do zawartości

[UCI World Cup Enduro] Bielsko Biała

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kibicowaliśmy dziś zawodnikom na World Cup Enduro w Bielsku. To niesamowite jak oni jeżdżą. Poziom czołówki światowej trzeba zobaczyć na własne oczy. W ubiegłym roku widzieliśmy Mistrzostwa Polski i podziwiałem wszystkich zawodników, jednak Sławomir Łukasik wyraźnie się wyróżniał. Tu było takich Sławomirów wielu, nasz Mistrz zajął jednak drugie miejsce ze stratą mniejszą niż 0,1s. Dziewczyny z Elity, w tym Katarzyna Burek też robią wrażenie. Szybkość, pewność, reakcja na trudne sytuacje - miło popatrzeć. Z kobiet zwyciężyła Isabeau Courdurier, mimo upadku na pierwszym OS. Choć padało, to kibiców na trasie było sporo. Ciekawy sprzęt, gwiazdy enduro z bliska i sporo łażenia po górach.

Żałosna była strefa tylko kibica i Expo na Błoniach. Zapłaciliśmy 210pln za 3 bilety, by skorzystać z TOI TOIa i zobaczyć kilka randomowych stanowisk jakichś firm handlowych. Te firmy zostały oszukane, bo zapłaciły za możliwość zaprezentowania się dosłownie garstce ludzi, a ja kupiłem przez internet kota w worku (bilety), który okazał się martwy i łysy. 

Pokaż Ostatnie zdjęcia Średni.jpeg

Napisano

He, he wielu będzie miało zniszczony baniak poziomem bo faktycznie jak Sławek tylko się wyróżniał to tego aż tak nie było widać. Z drugiej strony by tak latać trzeba spać, jedzonko, trenować, spać i mieć z głowy tematy sprzętowe. Sławek ponoć trenuje 10 x na tydzień. Nawet jak by to było u innych przez pół to i tak kosmos więc realnie trzeba znać swoje miejsce w szeregu. Świetna impreza popularyzująca tą dyscyplinę u nas i wszystkie niedociągnięcia trzeba brać na tematy braku doświadczenia w organizacji na szerszą skalę. Enduro zaczyna ciągnąć u nas MTB bo klasyczne xco to śmiech na sali co to organizują. 

Napisano

Byłem, widziałem, EDR i DHI. Ja tam srałem na strefę kibica, interesowała mnie obserwacja na żywo przy trasie, tak, żeby coś z tego wyciągnąć. W Niedzielę jeździłem po trasach, fajnie można było zaobserwować, jakie linie obierali zwodnicy. 

Jest to coś, czego nam było trzeba, oglądałem później relację Dr.Ebike'a z zawodów na Jeleniowskich ścieżkach, to aż się z kumplem śmialiśmy, jaka to jest inna czasoprzestrzeń. 

Plus też za zaisty doping, były bębny, były piły, było darcie mord :)

Było też słychać "PERIN C**J!!!" :DDDD 

Napisano

Na enduro nie mogłem przyjechać  w pt , e edr mnie nie interesował . W związku z tym zrobiliśmy sobie track walka w sobotę , obserwując treningi , kwalifikacje i połfinały w dh . Co tam się działo :D Poziom kosmiczny , to z jaką prędkością latali i jakie linie obierali, to szok. 

W nd finały DH , wybraliśmy ostatnią ściankę przed metą . W tv takie pitu pitu , w rzeczywistoście nie do zejścia :D , działo się tam. 

Atmsferka i klimat sztos . 

Polecam : 

Napisano

Nie sądzę bym się mylił ale chyba prawie nikt z liczących się mediów informacyjnych nawet nie wspomniał o tej imprezie. Gęba Czesia co kręci się przy jakimś Orlen coś tam Narodów to widziałem. Dramat. Nie wiem czy w ogóle są szanse u nas by tego typu imprezy wyszły z dołka informacyjnego. 

Napisano

Nie do końca prawda, dziedek widział w TV (TVN?) informację o imprezie. Z DH była relacja na żywo w Eurosport 2 i było to ładnie zrobione. Ale fakt faktem, że media to słabo ogarnęły, bo w Bielsku taksówkarze (ani ten, co naz przywiózł, ani w drodze powrotnej) nic nie wiedzieli. 

Napisano

Mi nie rozchodzi się o jakieś TVN-y czy telewizję typowo sportową. Piszę o portalach informacyjnych gdzie jak był pierwszy raz ostatniej zimy PŚ w snowboardzie to było o tym info i relacje. Pierwsze takie zawody w DH/enduro u nas i lipa informacyjna. Co to kurna deska jest bardziej popularna od rowerów w tym elektryków? Nie, po prostu tak jak Czesio Lang umie coś rozpromować czy w przypadku Krynicy ktoś typu PZN nagle przylepić się tak w tym przypadku jakoś tak smutno i ponuro informacyjnie. Ziomal za rogiem w top popularnej dyscyplinie i tu patrzmy też globalnie a przykładowo w takiej Gazecie Krakowskiej męczą informacjami o wywaleniu z samolotu Adamka. Nie ma kogo kto by tą dyscyplinę chciał wyciągnąć z pod kamienia. 

Napisano

W Eurosport 1 przed imprezą pojawiały sie migawki z zapowiedziami , polscy komentatorzy podczas Giro też mowili o tej imprezie, zachęcali do oglądania na żywo lub w tv.... 

Napisano

Ja nie bylem, ale pytanie do tych co byli o czysto organizacyjne sprawy, Jak z korkami, dojazdem, parkingami w BB/Szczyrku (zawsze zaebane). Podobnież z noclegami, gastro itp.

Patrząc na te filmiki /relacje to czasem lepiej pokręcić dookoła komina bo wstyd w jeździć po górach 😁, a poważnie mega skill, ale jak ktoś już wspominał była topka, która trenuje  i pewnie 2x w ciągu dnia a nie raz, dwa na mc 🤣

Napisano

Dojechałem pociągiem, a ze stacji taksówką - bez problemu. Przyjechałem na 1 dzień, bo w samym mieście nie mogłem już znaleźć atrakcyjnego cenowo hotelu - luksusy były. Na trasie kibice byli, ale w okolicach mety i parku technicznego bez kolejki zjadłem pizzę.

Napisano

@niutiW Bielsku zaparkowałem na parkingu pod gondolą (tym obok ronda), o godzinie 10 bez problemu, pusty parking. W szczyrku w dzień zawodów była tragedia, ale ja akurat miałem zabookowany pobyt w takim małym hoteliku 500m od wyciągu więc mnie problem nie dotyczył. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...