Skocz do zawartości

[opony] Canyon Roadlite cf 8 - szerokość opon

83bartekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Producenci rowerów podają te wielkości dość zachowawczo, zaś realna szerokość opon zależy od obręczy. Można przyjąć, że jak producent roweru mówi 38 a producent opony podaje ERTRO 38 to na pewno wejdzie. Natomiast nie na pewno wejdzie większa. Ostatnio kupiłem Tufo Speedero - mają dobre wyniki oporów i całkiem dobrą przyczepność poza asfaltem (choć na razie testowaną tylko w suchych warunkach). Wydaje mi się jednak, że kupienie tego samego modelu opony, tylko szerszej jest najbradziej bezpieczne. Zmierz luz i zastanów się ile możesz zostawić po zmianie...

Napisano

Dzięki

Z pomiaru wynika że 35mm się zmieści , ale problem w tym że serwis odpowiedział mi, że rekomendują 30mm.

Teoretycznie taki widelec pracuję i opona potrzebuje trochę miejsca na to by po ugięciu nie otrzeć o górę, czy tak może być, czy to tylko moja zbytnia fantazja ?

No cóż, chyba jak nie przetestuję to możemy sobie gdybać.

Mimo wszystko dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Trochę miejsca potrzebuje ale na pewno nie 5mm. Jeżeli jeździsz tym rowerem zgodnie z zamysłem projektanta (bez zbierającego się błota, liści etc) to nie trzeba dużo wolnej przestrzeni. Wniosek wyciągnąłeś słuszny - bez testu się nie przekonasz. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...