Skocz do zawartości

[napęd] napięcie łancucha przy sprzęgle

siara_nh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

od niedawna mam gianta roam 1 z napędem deore i sprzęgłem

nigdy wcześniej nie miałem sprzęgła w rowerze i tu moje pytanie czy normalnym jest że na cięższych przełożeniach łańcuch ( zaraz po zmianie na cięższe przełożenie ) mocno się usztywnia i wyraźnie czuć że stawia troche większy opór ( pomijając fakt że na tych przełożeniach jest ciężej )

regulując przerzutkę kręcąc korbą do tyłu tez czuje że jest mocniej napięty czy tak ma być ?

oraz czy podczas regulacji sprzęgło ma być włączone czy nie ? ( nie wiem czy to ma znaczenie ) generalnie wydaje mi sie ze trochę szarpie przy zmianie niektórych przełożeń

Napisano

Kupiłeś rower nowy czy używany?

Sprzęgło w przerzutkach shimano jest elementem serwisowalnym, oraz posiada regulacje.

Napisano

Rower kupiłem używany ( aczkolwiek kilka razy praktycznie nówka ) wiem że się to sprzęgło reguluje ( nawet to robiłem ) tylko nie wiem czy to że łańcuch na cięższych przełożeniach mocniej się napina i jest ciężej niż na zwolnionym sprzęgle to normalne czy nie

• Mod Team
Napisano

Sprzęgło masz po to, żeby się łańcuch nie telepał na wybojach, i jest mniejsze ryzyko, że spadnie - ja na MTB jeżdżę z włączonym.  Może faktycznie na cięższych przełożeniach ta sztywność jest bardziej odczuwalna - łańcuch gładziutko nie zmienia zębatki, tylko wskakuje bardziej sztywno.  Reguluje się na zwolnionym sprzęgle, ale warto sprawdzić, czy na włączonym też jest OK, bo może się zdarzyć, że nie, a wtedy trzeba będzie dokonać korekty ustawienia wózka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...