Skocz do zawartości

[Opona] Opony semi-slick 26" do Atb/mtb do 60zł?

grzewho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, proszę o pomoc w wyborze opon do ATB/MTB.
Obecne opony, które chcę wymienić to Schwalbe Smart Sam 57-559 (26x2.25).
Nie wiem jaką mam szerokość wewnętrzną obręczy. Jedynie mam na nich napisane Rigida Sphinx (etrto 559 x 17-DIN 26"x1.75)

Moje wymagania:
- semi-slick (na chodniki/asfalt + trochę terenu - piach/kamienie)
- szerokość 2 - 2.25"
- pod kasetę
- raczej drutowana
- nie muszą być antyprzebiciowe
- do 60zł
- nie cięższa od Schwalbe Smart Sam

I co sądzicie o tej, to jakiś klon mojej?
https://allegro.pl/oferta/opona-26x2-25-xlc-mountain-x-57-559mm-mtb-niemiecka-super-jakosc-14472321048

Napisano
1 godzinę temu, grzewho napisał:

Wygląda, że tak.

Podobne klony są przedawane pod marką Impac (to taka tańsza wersja Schwalbe). Nazywa się to Smartpac:

OPONA ROWEROWA IMPAC Smartpac 26x2.10 54-559 DRUT - 7110221.01 - 12543794645 - Allegro.pl

W opisie jest rozbieżność w podawanej wadze - może ktoś miał takie i ważył?

Niektóre bieżniki Schwalbe pojawiają się też pod marką Black1. 

Ja zaproponuję jeszcze coś takiego (wygląda jak Fat Frank):

Black1 26x2.35 - Opony rowerowe - Allegro.pl

Wiem, że tłuścioch, ale opony te są całkiem lekkie (realnie około 800 g) jak na taki balon i obecność jakiejś wkładki antyprzebiciowej, mają cienkie ścianki boczne i miękką w dotyku gumę. Po asfalcie to będzie całkiem dobrze iść, a na teren trochę powietrza upuścisz i po piachu też polecą. Na dużym balonie nie potrzeba klockowanego bieżnika, by opona całkiem dobrze trzymała poza asfaltem.  

Napisano

Różnica w jeździe miedzy 2,25 a 2,0 będzie odczuwalna ale czy uznasz że to zmiana na + czy - nie wiem . Nie wiem na jakim ciśnieniu jeździłeś , jeśli na minimalnym to w węższej oponie trzeba będzie nabić więcej czyli na wybojach będzie bardziej telepało . Na twardym podłożu moim zdaniem będzie lepiej, w terenie niekoniecznie , na piachu gorzej .

CX ważą katalogowo 620g i mają max obciążenie 90kg . Gdybyś się decydował to poszukaj w necie lepszej oferty bo w CR drożej jest .

Napisano
6 godzin temu, WaGiant napisał:

CX ważą katalogowo 620g i mają max obciążenie 90kg . Gdybyś się decydował to poszukaj w necie lepszej oferty bo w CR drożej jest

No to CX Comp odpadają, bo razem z rowerem będę miał min. 102kg.

Jeździłem na ok 3 barach (przy zakresie Smart Samów 2-4bar).

Poniżej 2.0 i powyżej 2.25 też raczej odpadają.

Trudny wybór, a przetestować i zwrócić pewnie się nie da.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...