Skocz do zawartości

[Pompowanie dętki] z plastikowym wentylem

chrismel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymieniłem dętki na latex-owe i mam problem z pompowaniem. Butylowe miały metalowe końcówki które były karbowane i końcówka pompki trzymała się na nich po zaciśnięciu. Na tych plastikowych się nie trzyma. Mam pompkę podłogową w miarę przyzwoitą więc problem raczej z tymi końcówkami.

Tubolito i podobne, np. chińskie odpowiedniki też mają chyba plastikowe wentyle. Ma ktoś jakiś patent na pompowanie tego ?

Napisano

To te nie mają normalnego nakręcanego kapturka?
Zawsze mi się wydawało, że pompka łapie tylko ten kawałek z końcowym gwintem, a nie korpus.

Zajrzałeś, czy uszczelka w pompce nie jest już wyrobiona?

Napisano

Dokładnie, wymień uszczelkę w pompce. Moja jest zużyta i nie trzyma się nawet na klasycznych wentylach.
Jak masz podwójną głowicę pod prestę i samochodowy, a tego drugiego rzadko używasz, to możesz zamienić uszczelki między nimi - tę od AV trzeba po prostu obrócić. Powodzenie zależy oczywiście od tego jaką masz pompkę, bo pewnie Ci "najlepsi" (czyt. najdrożsi) producenci wymyślili coś, żeby się nie dało tak zrobić. :D

58 minut temu, zekker napisał:

Zawsze mi się wydawało, że pompka łapie tylko ten kawałek z końcowym gwintem, a nie korpus.

Głowica zaciska się na korpusie wentyla, nie na zaworku.

Napisano

Dzięki. W takim razie muszę kupić uszczelkę. Mam podwójną końcówkę ale uszczelki nie są takie same niestety. A pompka to Topeak Blow Job czy jakoś tak ;)

Napisano
23 godziny temu, TheJW napisał:

Głowica zaciska się na korpusie wentyla, nie na zaworku.

Aż musiałem sprawdzić.
Dwie ręczne łapią tylko za zawór. Podłogowa jest w stanie też chwycić za zawór, ale o wiele łatwiej wsadzić ją głębiej i zacisnąć na korpusie.
Ręczne mają przekładane uszczelki pod odpowiedni typ wentyla, podłogowa uniwersalną z dwustopniową blokadą (blackburn airtower 1).

Dla jasności grafika (zdjęcie z wikipedii), na zielono zawór, na żółto korpus:

Presta_valve_close.thumb.jpg.a2cde38f9b57389270496b9fb63caf6f.jpg

Napisano

Nie będę się kłócił, bo używam właściwie tylko podłogowej z tradycyjną zaciskaną głowicą, a ręczną do kieszonki mam nakręcaną, więc inna bajka. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...