Skocz do zawartości

[Trenażer] Direto XR-T - problem z 12 rzędową kasetą

kregiel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Ostatnio zmieniłem napęd założony na Direto XR-T z 9rz kasety Shimano na 105 CS-HG710 12-sp 11-36T. W nowej ramie jest sztywna oś 12x142mm, więc według zaleceń producenta zdjąłem dwie podkładki pod kasetę i założyłem adapter pod oś. Przerzutki zostały dobrze wyregulowane w serwisie tuż po odebraniu nowego roweru. Niestety po założeniu roweru na trenażer prawie na wszystkich biegach słychać takie charakterystyczne cykanie, że łańcuch nie idzie w linii w blatem i chętnie by przeskoczył. Czy powinienem wyregulować przerzutkę jeszcze raz na trenażerze, czy może lepiej pokombinować z tymi podkładkami?

To co mnie zastanawiło, że adapter E ma taki mały gwint, który po lekkim wkręceniu tak jakby wpada i adapter jest "luźny".

obraz.png.81800d3b498fdf4c320641e74f4468a8.png

Z góry dziękuję za pomoc!

Napisano

Też mnie ten krótki gwint na adapterze zastanawiał.

Nie do końca wiem po co on tam jest, bo te 2 zwoje nie pozwalaja na żadną regulacje.

Drobna regulacja przerzutek to chyba norma, najważniejsze żeby Ci rama nie wchodziła na lancuch czy kasetę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...