Charvel Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 34 minuty temu, pecio napisał: @Charvel niestety masz złe informacje. Zrób prosty eksperyment. Wyłącz GPS zakręć kołem przy odpalonej aktywności ........... ożeż cuda jakieś 😁. U mnie bez żadnej zwłoki startuje. Teraz robimy to z czujnikiem Garmina 1 generacji .... cud znów następuje . Robimy to z czujnikiem Magene ..... znowu cuda . Wznawia przy ruszaniu i stopuje po zatrzymaniu . A teraz do podświetlania . Faktycznie w samym Edku nie ma opcji włączania podświetlania w określonych porach . Tak samo jak nie ma rozbudowanej opcji do obsługi zdalnego oświetlenia. Wyobraź sobie teraz , że Garmin aby zadowolić każdego implementuje wszystkie bajery w swoim kodzie . I teraz biedny Edzio nie może wstać , zawiesza się bo nie jest w stanie zmielić tylu gigabajtów oprogramowania . I dla tego jest coś takiego jak Connect IQ. Ja potrzebuję sterować zdalnym oświetleniem to instaluję SBL. Ty chcesz włączyć podświetlanie o zmroku to instalujesz LTBL . I to właśnie odróżnia Garmina od "chinoli " . Co moja dusza zapragnie to Edzio to zrobi . Jakie chcę mapy to nie ma problemu . Potęga EKOSYSTEMU. Ciekawe, bardzo ciekawe . Ale to są podstawowe banalne sprawy - sama instrukcja mówi wyraźnie, że limit prędkości dotyczy włączenia autopauzy. To samo odpisuje mi ich suport. Super, że u Ciebie działa - u mnie nie. Garmin robi ciekawy sprzęt, ale mają tragiczne oprogramowanie do niego. I każdy jeden z nas tutaj przyzna to samo - nie mają konkurencji która dawałaby takie połączenie wszystkiego w całość - od liczników, po smartwatche, wagi podłogowe i ciśnieniomierze naramienne. To co jest super zaraz jest przekleństwem, bo wiedzą, że nikt inny tego nie ma, więc nie mają konkurencji . A jak się nie ma konkurencji to można robić to co robią. Cytuj
pecio Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @bastard83 owszem można coś takiego w prosty sposób zrobić zważywszy , że jest opcja zmiany "kolorów " ekranu w zależności od pory dnia . Nie wiem jaka filozofia przyświeca programistom Garmina . Ale tak samo było ze śledzeniem sprzętu . Twierdzili przez parę lat , że się nie da 😁. Na nic pisanie , cudowanie . Aż pewnego dnia dało się . Cytuj
Charvel Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 15 minut temu, bastard83 napisał: Czyli niby pierdółka ale jednak ułatwiła by życie. A może się czepiam... Takich pierdółek jest więcej - od wielu lat próbowałem ich nakłonić do "uwolnienia" przycisku "Lap" na ich pilocie do edków. Bo na 3 przyciski tylko jednemu możemy wybrać alternatywne funkcje. A przydałby się osobny przycisk o np funkcji "back" - czyli zamykanie wszystkich wyskakujących powiadomień. No skądże, po co to komu ;-> Cytuj
pecio Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) @Charvel Limit prędkości odnosi się do progu wznowienia pracy . Czyli jeżeli depnę i osiągnę przykładowo 5 km/h aktywność jest wznawiana. Aktywność wstrzymuje się gdy prędkość spadnie poniżej 5 km/h. Chcesz aby działało to błyskawicznie to ustawiasz opcję " po zatrzymaniu " wtedy rower po jednym obrocie koła wznowi aktywność a jak staniesz na dobre to wstrzyma . @Charvel masz Di2 ? Bo "klameczkami " można ładnie obsługiwać Edzia. A "pilot " ( wiadomo o co chodzi ) Garmina nie jest już od wielu lat aktualizowany. Nawet nie ma go w ofercie . Został tylko do obsługi świateł . Edytowane 8 godzin temu przez pecio Cytuj
szajbna Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu U mnie na samym 1040 auto pauza i start podczas aktywności działa błyskawicznie, nie wiem czego Wam tam wiecej trzeba. Cytuj
pecio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @szajbna potrzeba ekranu 4K i akumulatora 90 Ah ( może być z Jelcza) 🤣 1 Cytuj
Charvel Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 22 minuty temu, pecio napisał: @Charvel Limit prędkości odnosi się do progu wznowienia pracy . Czyli jeżeli depnę i osiągnę przykładowo 5 km/h aktywność jest wznawiana. Aktywność wstrzymuje się gdy prędkość spadnie poniżej 5 km/h. Chcesz aby działało to błyskawicznie to ustawiasz opcję " po zatrzymaniu " wtedy rower po jednym obrocie koła wznowi aktywność a jak staniesz na dobre to wstrzyma . @Charvel masz Di2 ? Bo "klameczkami " można ładnie obsługiwać Edzia. A "pilot " ( wiadomo o co chodzi ) Garmina nie jest już od wielu lat aktualizowany. Nawet nie ma go w ofercie . Został tylko do obsługi świateł . Nie mam, bo ja mam crossa i prawdę mówiąc ten pilot to ostatnie co mnie trzyma przed spróbowaniem czegoś innego niż garniak - przyzwyczajenie drugą naturą ;-> Tak, wiem, wywali go z sprzedaży z dwa lata temu. Jak w kolejnych edkach wywalą i obsługę jego to będę miał mniej sentymentu. Akurat co do aktualizacji - przypisanie innych funkcji to kwestia wyłącznie po stronie licznika, pilot wysyła ten sam kod zawsze. Swoją drogą - głupia pierdoła z 3 przyciskami wysyłającymi 3 kody po ant+ a cena jak za zboże Cytuj
pecio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) @Charvel Tak dokładnie jest . Pilot wysyła tylko "sygnał" . Interpretacja leży po stronie licznika. Też im pisałem , że mogliby dorzucić zoomowanie mapy. Efekt wiadomo jaki 😉 Raczej nie wywalą bo z Di2 ładnie przebiega współpraca. Zresztą Shimano ma w manetkach dodatkowe guziki do przypisania im funkcji. A resztę potem w Edku w czujnikach konfigurujemy. Edytowane 7 godzin temu przez pecio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi