Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
34 minuty temu, pecio napisał:

@Charvel  niestety masz złe informacje.   Zrób prosty eksperyment. Wyłącz GPS   zakręć kołem przy odpalonej aktywności ........... ożeż cuda jakieś 😁.  U mnie bez żadnej zwłoki  startuje.   Teraz robimy to z czujnikiem  Garmina  1 generacji .... cud   znów następuje . Robimy to z czujnikiem Magene  ..... znowu cuda .   Wznawia  przy ruszaniu i stopuje  po zatrzymaniu .

A teraz do podświetlania . Faktycznie w samym Edku  nie ma opcji  włączania podświetlania  w określonych porach .  Tak samo jak nie ma rozbudowanej opcji do obsługi   zdalnego oświetlenia.    Wyobraź sobie teraz  , że Garmin aby zadowolić każdego  implementuje   wszystkie bajery w swoim kodzie .  I teraz   biedny Edzio   nie może wstać , zawiesza się bo nie jest w stanie zmielić tylu gigabajtów oprogramowania .  I dla tego  jest coś takiego jak  Connect IQ.  Ja potrzebuję   sterować zdalnym oświetleniem to instaluję SBL. Ty chcesz włączyć podświetlanie o zmroku to   instalujesz LTBL . 

I to właśnie odróżnia Garmina od  "chinoli " .   Co moja dusza zapragnie  to  Edzio to zrobi .  Jakie chcę mapy  to nie ma problemu .  Potęga EKOSYSTEMU. 

Ciekawe, bardzo ciekawe . 

Ale to są podstawowe banalne sprawy - sama instrukcja mówi wyraźnie, że limit prędkości dotyczy włączenia autopauzy. To samo odpisuje mi ich suport. Super, że u Ciebie działa - u mnie nie. Garmin robi ciekawy sprzęt, ale mają tragiczne oprogramowanie do niego. I każdy jeden z nas tutaj przyzna to samo - nie mają konkurencji która dawałaby takie połączenie wszystkiego w całość - od liczników, po smartwatche, wagi podłogowe i ciśnieniomierze naramienne. To co jest super zaraz jest przekleństwem, bo wiedzą, że nikt inny tego nie ma, więc nie mają konkurencji . A jak się nie ma konkurencji to można robić to co robią.

Napisano

@bastard83 owszem można coś takiego w prosty sposób  zrobić   zważywszy  , że jest opcja  zmiany  "kolorów " ekranu w zależności od pory dnia .  Nie wiem jaka filozofia  przyświeca programistom  Garmina . Ale tak samo było  ze śledzeniem sprzętu . Twierdzili przez parę lat , że się nie da 😁.  Na nic pisanie , cudowanie . Aż pewnego dnia  dało się . 

Napisano
15 minut temu, bastard83 napisał:

Czyli niby pierdółka ale jednak ułatwiła by życie. A może się czepiam...

Takich pierdółek jest więcej - od wielu lat próbowałem ich nakłonić do "uwolnienia" przycisku "Lap" na ich pilocie do edków. Bo na 3 przyciski tylko jednemu możemy wybrać alternatywne funkcje. A przydałby się osobny przycisk o np funkcji "back" - czyli zamykanie wszystkich wyskakujących powiadomień. No skądże, po co to komu ;-> 

Napisano (edytowane)

@Charvel  Limit prędkości  odnosi się do progu   wznowienia  pracy . Czyli jeżeli depnę  i osiągnę  przykładowo 5 km/h  aktywność jest wznawiana.   Aktywność wstrzymuje się  gdy  prędkość spadnie poniżej 5 km/h.  Chcesz aby działało to błyskawicznie  to ustawiasz  opcję " po zatrzymaniu " wtedy rower  po jednym obrocie koła  wznowi aktywność a jak staniesz na dobre to wstrzyma . 

@Charvel masz Di2  ?  Bo  "klameczkami " można ładnie  obsługiwać Edzia.  A  "pilot "  ( wiadomo o co chodzi ) Garmina    nie jest już od wielu lat  aktualizowany.  Nawet nie ma go w ofercie . Został tylko do obsługi świateł .

Edytowane przez pecio
Napisano
22 minuty temu, pecio napisał:

@Charvel  Limit prędkości  odnosi się do progu   wznowienia  pracy . Czyli jeżeli depnę  i osiągnę  przykładowo 5 km/h  aktywność jest wznawiana.   Aktywność wstrzymuje się  gdy  prędkość spadnie poniżej 5 km/h.  Chcesz aby działało to błyskawicznie  to ustawiasz  opcję " po zatrzymaniu " wtedy rower  po jednym obrocie koła  wznowi aktywność a jak staniesz na dobre to wstrzyma . 

@Charvel masz Di2  ?  Bo  "klameczkami " można ładnie  obsługiwać Edzia.  A  "pilot "  ( wiadomo o co chodzi ) Garmina    nie jest już od wielu lat  aktualizowany.  Nawet nie ma go w ofercie . Został tylko do obsługi świateł .

Nie mam, bo ja mam crossa i prawdę mówiąc ten pilot to ostatnie co mnie trzyma przed spróbowaniem czegoś innego niż garniak - przyzwyczajenie drugą naturą ;->

Tak, wiem, wywali go z sprzedaży z dwa lata temu. Jak w kolejnych edkach wywalą i obsługę jego to będę miał mniej sentymentu. Akurat co do aktualizacji - przypisanie innych funkcji to kwestia wyłącznie po stronie licznika, pilot wysyła ten sam kod zawsze. Swoją drogą - głupia pierdoła z 3 przyciskami wysyłającymi 3 kody po ant+ a cena jak za zboże :)

Napisano (edytowane)

@Charvel Tak dokładnie  jest . Pilot wysyła tylko "sygnał" . Interpretacja leży po stronie licznika. Też im pisałem , że mogliby dorzucić zoomowanie mapy. Efekt wiadomo jaki 😉

Raczej nie wywalą  bo z Di2  ładnie przebiega współpraca. Zresztą Shimano  ma w manetkach dodatkowe guziki  do przypisania im funkcji. A resztę potem w Edku  w czujnikach  konfigurujemy. 

Edytowane przez pecio