Kaloryfer Napisano 23 Listopada 2023 Napisano 23 Listopada 2023 Jaki klucz polcacie do tarczy hamulcowej na piascie DT swiss 370 w systemie centerlock? Jakis czas temu kupilem jakis klucz ale zabki jakos nie pasuja stad zastanawiam sie nad czym nowym, dobrym. Najlepiej aby byl w formie nakladki lub oczkowy.
seba8121 Napisano 23 Listopada 2023 Napisano 23 Listopada 2023 Jak chcesz coś porządnego to PARK TOOL BBT-9. Ewentualnie klucze do misek hollowtech 2. Nasadki zazwyczaj mają frezowane końce, przez co na nakrętkę od centerlocka pasują średnio i potrafią się ześlizgiwać. Lepiej coś w takiej formie jak BBT-09.
Kaloryfer Napisano 23 Listopada 2023 Autor Napisano 23 Listopada 2023 Przegladalem go w necie, jak bedzie pasowal to kupic raz a porzadnie.
tobo Napisano 23 Listopada 2023 Napisano 23 Listopada 2023 Nie ma kompletnie znaczenia jaki kupisz. Miałem lub używałem kilku, działają identycznie. Do suportów zewnętrznych kilku typów mam chińskie klucze nasadowe . Kosztują kilkanaście zł. Wybór klucza zależy od rodzaju nakrętki i od piasty,,dokładnie od długości endcapa na osi. Do niektórych musi być nasadka głębsza. Mam klucz bike hand z usuniętą "fazą" do lepszego przylegania do cienkich stalowych nakrętek shimano. Poza tym nie bierz nasadek które mają wyłącznie gniazdo pod uchwyt pół cala - taki klucz powinien mieć na zewnątrz podejście do klucza płaskiego/nastawnego - niektóre nakrętki cl są dokręcone bardzo mocno i klucz trzeba stabilnie przytrzymać na wielowypuscie nakrętki - np szybkozamykaczem, używając wtedy narzędzia podpiętego do na zewnątrz.
Rafał87 Napisano 23 Listopada 2023 Napisano 23 Listopada 2023 ja nie polece nasadowego od bikehand, kupiłem właśnie z myślą o nakretkach CL tarcz bo mam 2komplety kół a jeden komplet tarcz wiec miał byc do uzytku z dynamometrykiem do dokrecania tarcz. Luzy miał straszne z dobre 2mm, na suporcie shimano i FSA to samo średnica wewętrzna nasadki była o 2mm wieksza od miski suportu więc jego spasowanie fatalne, mam jeszcze klucz płaski (pełny) noname ktoś lata temu tu na forum sprzedawał chyba własnorecznie robione i tam spasowanie jest idealne a bikehandem bym się bał odkręcać suport czy nakrętkę która mogła zostać dokręcona mocniej niż zalecane 40Nm
Kaloryfer Napisano 30 Listopada 2023 Autor Napisano 30 Listopada 2023 W dniu 23.11.2023 o 19:48, tobo napisał: Nie ma kompletnie znaczenia jaki kupisz. Miałem lub używałem kilku, działają identycznie. Kupiem Park Toola BBT-9 i jest ogromna roznica pomiedzy nim a tanim kluczem. Tani klucz ze wzgledu na to ze jest zle dopasowany mocno niszczy suport a o odkreceniu tarczy hamulcowej nie ma mowy. Dziekuje za porady i polecenie BBT-9.
seba8121 Napisano 30 Listopada 2023 Napisano 30 Listopada 2023 Pewnie, nawet do domowego użytku warto inwestować w dobre narzędzie. Brak później nerwów, że coś nie działa, lub uległo zniszczeniu bo klucz się obsunął.
tobo Napisano 1 Grudnia 2023 Napisano 1 Grudnia 2023 21 godzin temu, Kaloryfer napisał: Kupiem Park Toola BBT-9 i jest ogromna roznica pomiedzy nim a tanim kluczem. Tani klucz ze wzgledu na to ze jest zle dopasowany mocno niszczy suport a o odkreceniu tarczy hamulcowej nie ma mowy. Dziekuje za porady i polecenie BBT-9. Klucz tego typu jest kiepskim rozwiązaniem do suportu. Nie ma żadnej stabilizacji w płaszczyźnie prostopadłej do miski suportu. Nie wiem co to jest tani klucz, natomiast bbt9 jest wyjątkowo kiepski jeśli suport jest zapieczony lub się zapiecze lub "zacisnie" w gwincie. I może tak sie stać nawet jesli dokręciłeś go "z momentem" i używając odpowiednich środków smarujących. Płaski uchwyt wrzyna sie w dłoń. Ale ostatecznie to twój suport i ból ręki 🙂
Rafał87 Napisano 2 Grudnia 2023 Napisano 2 Grudnia 2023 płaski jest dużo lepszy w stabilizacji na misce od nasadowego, nasadowy dużo łatwiej przekrzywić na misce, a wrzynanie się w dłoń bez przesady zawsze można sobie jakąś szmatką owinąć jak ktoś ma delikatne dłonie żeby nie powiedzieć kobiece.
Dokumosa Napisano 3 Grudnia 2023 Napisano 3 Grudnia 2023 Bo źle używacie tych nasadowych Ten klucz montuje się śrubą z odpowiednio dobranymi podkładkami po drugiej stronie mufy i kręci się kluczem udarowym. Nasadka musi nie tylko gniazdo 1/2" (które jest użyte przez "mocowanie" do ramy) ale też jakiś 6-kąt na zewnątrz za który łapiemy udarowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.