marvelo Napisano Niedziela o 17:45 Autor Napisano Niedziela o 17:45 7 godzin temu, Tyfon79 napisał: W moją stronę poszły faszystowskie obelgi i jakoś uszło płazem i tak efektem kuli śniegowej jest coraz gorzej. Mam Ci przypomnieć cały kontekst? To było w temacie o wypadku na przejeździe kolejowym w Nowej Suchej, gdzie użyłeś takich zwrotów w odniesieniu do osób, które z jakichś powodów dają się złapać w pułapkę automatycznych zapór na przejazdach kolejowych: Nawet niemaszki mają tylko mały % wypadków mniej. Zapewne zatem nikt nie ma ochoty cudować nad taką małą liczbą potencjalnych ofiar. Do piachu i tyle w temacie. Posądzam, że w innych krajach podejście jest jeszcze bardziej pragmatyczne zwłaszcza tam gdzie takie wypadki to margines bo tak mała jest kolej. O ile ktoś nie jest całkowitą amebą umysłową przeznaczoną do utylizacji nikt nawet nie próbuje się wbić jak tylko zaczynają mrugać czerwone bo wie, że piorunem śmignie pociąg. Mówienie o ludziach mniej sprawnych intelektualnie, że są przeznaczeni do utylizacji i w ogóle gloryfikacja pragmatycznego podejścia do eliminowania takich jednostek to język faszyzmu (i innych reżimów totalitarnych). Z tych słów bije pogarda dla ludzkiego życia, więc nie dziw się, że przypomniałem czego dokonywali faszyści i że też uzasadniali to pragmatyzmem. Określenie "ścierwo ludzkie" też jest wyzywające, niezależnie w stosunku do kogo użyte. Właściwie non stop używasz takiego dosadnego języka i dziwisz się, że ktoś czasem na to zareaguje? Cytuj
marvelo Napisano Poniedziałek o 18:25 Autor Napisano Poniedziałek o 18:25 (edytowane) W dniu 13.12.2025 o 21:33, NerfMe napisał: To jedyny temat nie rowerowy w jakim uczestniczyłem, nie bardzo widzę powód zamknięcia tematu. Można usunąć obraźliwe i prowokujące odpowiedzi i tyle. Można, ale moderator sznib ma na to wywalone, bo: I co, oczekujesz że będę poświęcał prywatny, cenny czas żeby przebijać się przez dziesiątki postów żeby rozsądzić czy ktoś tam kiedyś w tym temacie coś źle napisał? Ni huhu. Panie sznib, ta funkcja wymaga, oprócz pasji i chęci poświęcania swojego prywatnego, cennego czasu, także pewnych kwalifikacji moralnych, których pan nie posiadasz. Władza wiąże się z odpowiedzialnością i trzeba do niej dorosnąć. Forum nie istnieje bez jego członków, z których każdy poświęca tu swój cenny, prywatny czas, by komuś pomóc, rozwinąć jakiś ciekawy temat, prowadzić konstruktywne dyskusje. Jak pan nie potrafisz pomóc i stworzyć przyjaznej atmosfery, to przynajmniej nie przeszkadzaj. Okazywanie poczucia wyższości innym członkom poprzez aroganckie odpowiedzi ( typu: "Nawet mi się nie chce czytać całej wiadomości", albo "Ni huhu") tylko pokazuje, że nie powinieneś wykonywać takiej funkcji, bo nie szanujesz innych. Edytowane Poniedziałek o 18:38 przez marvelo Cytuj
marcin_ostrów Napisano Poniedziałek o 19:32 Napisano Poniedziałek o 19:32 Jest tyle innych ciekawych dla Cb miejsc w internecie . Idź , pozwiedzaj , poświęć im swój cenny prywatny czas . I nie pisz więcej o rozwijaniu ciekawych tematów i konstruktywnych dyskusjach , plissss . Bo ctrl C + ctrl v z yt to nie jest ani ciekawe, ani konstruktywne . Cytuj
marvelo Napisano Poniedziałek o 20:26 Autor Napisano Poniedziałek o 20:26 (edytowane) Twój wkład w rzeczony wątek motoryzacyjny stanowiły trzy posty (takie po jednym zdaniu), nie mające żadnego związku z tematem, a będące jedynie szyderstwem i atakiem na moją osobę. Wniosłeś tam tylko smród, a merytorycznie okrągłe zero. Mam je przytoczyć, czy sam znajdziesz? Edytowane Poniedziałek o 20:29 przez marvelo Cytuj
marcin_ostrów Napisano Poniedziałek o 20:55 Napisano Poniedziałek o 20:55 Cytuj sobie co chcesz. Nie podoba Ci się ? Nic nie stoi na przeszkodzie w usunięciu konta . 2 Cytuj
szajbna Napisano Wtorek o 06:28 Napisano Wtorek o 06:28 (edytowane) @marvelo płacz nic nie pomoże, zabawki schowane , piaskownica zamknięta, trzeba żyć dalej, masz jakieś życie czy nic Ci nie zostało ? Ps. Pamiętaj ze są specjaliści i jesli masz problem na pewno znajdą rozwiązanie, choć na NFZ może być długa kolejka , w tym czasie jeśli musisz załóż jakiś wątek, napisz kilka długich postów, może poczujesz sie lepiej, zdrowia życzę. Edytowane Wtorek o 06:33 przez szajbna 4 Cytuj
marvelo Napisano Wtorek o 19:54 Autor Napisano Wtorek o 19:54 (edytowane) Piaskownica, powiadasz? To właśnie tacy jak Ty, Twój przedmówca i jeszcze paru innych traktują to forum jak piaskownicę i tylko czyhają, by komuś zdeptać babkę lub zamek z piasku, albo cieszą się, gdy zrobi to ktoś inny. Wasze wypowiedzi nie wnoszą żadnej wartości, niczego nie budują. Psują tylko atmosferę, antagonizują. To właśnie takich typów moderacja powinna prewencyjnie usuwać na jakiś czas, przynajmniej z tematów w których nie mają nic do powiedzenia. W dniu 14.12.2025 o 11:30, smw44199 napisał: Wątek motoryzacyjny przestał wystarczać do zwracania na siebie uwagi? https://letmegooglethat.com/?q=poradnia+zdrowia+psychicznego+w+mojej+okolicy Podobno dodałeś mnie do ignorowanych? To po co tu przylazłeś? Za taki właśnie post powinno być ostrzeżenie. To nic więcej niż "osobista wycieczka". Szajbna i marcin_ostrów to samo. A jeszcze towarzystwo wzajemnej adoracji daje sobie za taki syf plusy. To jest naprawdę upadek moralny tego forum. Edytowane Wtorek o 20:01 przez marvelo Cytuj
szajbna Napisano Wtorek o 20:13 Napisano Wtorek o 20:13 Twoje przydługie monologi + wrzutki youtuba na temat motoryzacji wnoszą za to co na forum rowerowe 🤔 Prowokujesz nie potrzebne sytuację. Spróbuj na 2 tygodnie nic tu nie pisać, potrafisz ? ja nie mam z tym problemu. Cytuj
marvelo Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu (edytowane) Z niepisaniem to ja wiem, że Ty nie masz problemu, bo poważny problem to Ty masz ze skleceniem kilku zdań poprawnie. A żeby zrozumieć moje monologi (dialogi też były), musiałbyś się najpierw nauczyć czytać. Ale czytać ze zrozumieniem. No i co, pasuje taki ton? Tak chcesz dalej rozmawiać? 23 godziny temu, szajbna napisał: Ps. Pamiętaj ze są specjaliści i jesli masz problem na pewno znajdą rozwiązanie, choć na NFZ może być długa kolejka , Na Twoje problemy też są specjaliści, choć na NFZ może być długa kolejka. Widzisz? Każdy ma jakieś problemy. Edytowane 22 godziny temu przez marvelo 1 Cytuj
pecio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Świat byłby pusty , szary , nijaki gdyby kolega @marvelo nie dźwigał kaganka oświecenia. Oświecenia naszych zbłąkanych zwojów , zatraconych w ciemności średniowiecza . Wychowany na góralskim folklorze łaknę odmienności którą @marvelo codziennie serwuje z całą swoją skrupulatnością . Wiedza naszego druha dogłębnością dorównuje tylko serwerom Googla . To pisał ja ....... towarzysz wzajemnej adoracji .😉 Cytuj
marvelo Napisano 28 minut temu Autor Napisano 28 minut temu (edytowane) W dniu 15.12.2025 o 20:32, marcin_ostrów napisał: I nie pisz więcej o rozwijaniu ciekawych tematów i konstruktywnych dyskusjach , plissss . Bo ctrl C + ctrl v z yt to nie jest ani ciekawe, ani konstruktywne . Jeśli się komuś coś zarzuca i kogoś o coś oskarża, to trzeba to poprzeć dowodami. Liczą się fakty, a nie co się komu wydaje. Wszystkie wrzutki filmowe z YT miały swój cel, sens i stanowiły rozwinięcie tego, co napisałem na wstępie, krótko po założeniu tematu o motoryzacji, by zachęcić innych do dyskusji. Wiem, że nikomu nie będzie się chciało wracać i szukać, więc zacytuję ten post w całości i wtedy możecie zgłaszać zarzuty, że nie ma tam mojego wkładu, że prowokuję, że jestem kłótliwy, że obrażam innych uczestników, że mam złe intencje i że w ogóle to nikomu nie potrzebne, nic nie wnosi, a temat kontrowersyjny. Tak brzmiał ten post (po którym dołączyłem film zatytułowany Traction, Friction circles, anti roll bars and ABS, który miał być rozwinięciem wspomnianych zagadnień): Nie wiem, czy ktoś tu zagląda (kolarze nie interesują się jazdą samochodem?), ale będę kontynuował (możecie to sobie nawet nazywać moją kolejną "krucjatą" czy "misją"). Ruch wszelkich pojazdów naziemnych jest możliwy dzięki tarciu, czyli sile występującej pomiędzy oponą a nawierzchnią. Często przedstawia się przyczepność opon we wszystkich kierunkach jako okrąg (czasem nieco spłaszczony). Po polsku widziałem mało materiałów na ten temat, ale chyba można mówić "okrąg tarcia", "koło tarcia". Po angielsku warto szukać pod hasłem "friction circle", "traction circle", "grip circle". Jako wprowadzenie niech będzie taki krótki artykuł: https://www.cozadzien.pl/styl-zycia/dlaczego-samochod-wpada-w-poslizg-kolo-przyczepnosci-opon/70263 Zrozumienie tego zagadnienia jest kluczowe dla optymalnego wykorzystania przyczepności w celu wyciśnięcia wszystkiego z opon , niezależnie czy chodzi nam o bezpieczeństwo czy po prostu dla jak najszybszego pokonania zakrętu, jak najlepszego hamowania czy rozpędzania (w końcu czasem chodzi o "performance", przecież wielu z nas tutaj ma zacięcie sportowe nie tylko w jeździe na rowerze i mamy coś takiego, że chcemy wszystko robić jak najlepiej, jak najskuteczniej). Innym zagadnieniem jest tzw. "slip curve", czyli w jaki sposób stopień poślizgu ma wpływ na przyczepność opon. Od razu mówię, że opona wcale nie uzyskuje najlepszej przyczepności wtedy, gdy w ogóle się nie ślizga (jakkolwiek absurdalnie to brzmi), a ABS wcale nie jest zaprogramowany tak, by nie dopuszczać w ogóle do poślizgu. Rzecz w tym, że te "slip curves" są różne dla różnych nawierzchni i rożnych opon i żaden system elektronicznego wspomagania, zaprogramowany w fabryce (czy to ABS, kontrola trakcji czy system stabilizacji toru jazdy) nie może działać optymalnie w każdych warunkach, a jest tylko bardzo dużym kompromisem i jest zwykle nastawiony na bezpieczeństwo (uwzględniając statystycznego, niezbyt doświadczonego kierowcę), a nie na osiągi. Dlatego osobiście nie jestem zwolennikiem obowiązkowego wyposażania samochodów w te urządzenia, zwłaszcza gdy obecnie w wielu autach już nawet kontroli trakcji nie da się wyłączyć (no, chyba że rwąc bezpieczniki, ale to też bywa już utrudniane przez producentów, bo samochód może przejść wtedy w "limp mode" - u mnie na szczęście nie przechodzi;-)). Jak wspomniałem, po polsku nie znalazłem wielu cennych materiałów szkoleniowych dla kierowców chcących doskonalić swoje umiejętności za kierownicą (poza typowym politycznie poprawnym bełkotem o bezpieczeństwie) i rozumieć co, jak i po co, ale po angielsku jest tego naprawdę sporo. Choćby linkowany już filmik ze świetnej szkoły jazdy "Team O'Neil". Jak ktoś ma coś ciekawego to niech wrzuca, albo dzieli się własnymi doświadczeniami i przemyśleniami. Możemy potem lecieć post po poście i zobaczymy, kto pierwszy wniósł tam złe emocje, zaczął robić osobiste wycieczki, podważać moje kompetencje jako kierowcy, wyśmiewać "moich" ekspertów, używać prowokującego, wulgarnego języka, pisać szydercze komentarze nie mające żadnego związku z tematem itp. No, proszę, dowody. Punkt po punkcie. Inaczej to będzie tylko obalanie chochoła, czyli jakiegoś uporczywie lansowanego tu przez niektórych mojego wypaczonego obrazu, jaki wytworzyło sobie w głowach paru pałających nienawiścią do mnie członków tego forum. Czy ktoś w ogóle zgłosił jakiś mój post z tego tematu do moderatora? Temat bez problemu mógł istnieć dalej z pożytkiem dla wszystkich. Wystarczyło wyhamować pewne emocje i usunąć "lożę szyderców", która zawsze się zlatuje pod wszelką moją działalnością na tym forum by wbić kilka szpilek, narobić trochę smrodu, a których zupełnie nie interesuje sam temat. Ale nie, moderator sznib nie będzie przecież się wysilał i wnikał. Pokazać władzę tak, ale już wykazać trochę pokory, pochylić się nad tematem, by może uratować to, co jest tam wartościowe to nie. A jak ktoś prosi o ponowne przemyślenie decyzji to dowie się, że w gruncie rzeczy jest tylko śmieciem, nie wartym nawet udzielenia kulturalnej odpowiedzi. No bo jak ktoś szczyci się tym, że nawet mu się nie chciało przeczytać całej wiadomości na PW, to jak to traktować? Edytowane 3 minuty temu przez marvelo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi