Skocz do zawartości

[Suport] Sram DUB Press-Fit PF41 BB89/92 vs Token Press Fit BB4129SR DUB vs Accent EXE PF41

HarveyDent

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Musze wymienić suport. Mufa 92/41, korba SRAM DUB. Znalazłem na forum że wersja Tokena bez tulejki (BB4129) strzela bardzo szybko. W sklepie zalecają tą wersję zabezpieczyć smarem od wewnątrz, więc coś jest na rzeczy.  BB4129SR z tulejką lepszy ?  Jest jeszcze Accent EXE PF41 który (podobnie jak Sram ?) ma aluminiowe miski. Kupić oryginał SRAMA, Tokena czy jeszcze coś innego ? Czy bez znaczenia bo to to samo dziadostwo ?

Napisano

To samo dziadostwo. :D Chociaż ten z tulejką ma szanse pożyć nieco dłużej. :) 
U mnie Token bardzo szybko zaczął się "odzywać", ale to zapewne kwestia tego, że pozostałe elementy były już mocno wyeksploatowane.
Tak czy inaczej DUB i taka mufa to niestety nieporozumienie i nie znajdziesz pod to żadnego sensownego suportu. Najlepsze wyjście to chyba kupować najtańsze i wymieniać co sezon.
A oryginalny SRAMa w moim przypadku nagle się podczas jazdy zdezintegrował, wyciągałem go z ramy w drobnych, zmielonych kawałkach. :D

Napisano

Accent to jakościowo najtańsza półka aliexpress. Co do tokena to wśród moich znajomych ze 2-3 lata pewna grupa pod wpływem internetowego hype rzuciła się na ninję. Żaden z tych kilkunastu ludków nie użytkował tego suportu dłużej niż sezon. W niektórych przypadkach zniszczeniu uległy osie korby. Ludkowie pytani o te suporty bardzo szybko zmieniają temat ;) Sam operowałem kilka przypadków gdzie w tokenowym suporcie stanęły łożyska i oś korby obracała się w bieżniach.

Napisano

U mnie w Tokenie przetarła się i zsunęła do wnętrza ramy ta tulejka redukcyjna i korba sobie luźno latała. 🙃 No nie są to za dobre suporty, a na pewno nie do tyrania w MTB. Może Token się sprawdzi jak komuś trzeszczy pressfit w szosie jeżdżonej tylko po suchym...

Napisano

Nie wiem jak z PF, ale wkręcany DUB od Srama już tłukę 2.5 roku w endurówce i działa jak nowy. Z resztą ja to po mocnym błocie zawsze czyszczę te okolice poprzez poluzowanie preloadu i kompresorem, ze sznurówką. 

Napisano

Problemem nie jest ani press fit jako taki, ani standard dub, ani nawet producent suportu, tylko niestety wyjątkowo niekorzystne złożenie różnych okoliczności, które w takim a nie innym połączeniu skutkują niemożnością wyprodukowania trwałego i bezproblemowego suportu.

W suportach wkręcanych w rodzaju BSA nie jesteś w żaden sposób ograniczony wymiarami łożysk - bo są one w miskach na zewnątrz ramy. Mogą mieć spore kulki i choćby przez to większa wytrzymałość. Jednocześnie oś korby może w sumie wypełniać całą dostępną wewnątrz mufy przestrzeń i nie ważne, czy ma 24, 28.99 czy 30 mm średnicy. Tylko, że producenci współczesnych rowerów w pogoni za sztywnością węzła ramy w okolicach suportu zaczęli bez umiaru rozbudowywać mufę suportową i jej okolice, a że nie można tego robić bez końca (bo gdzieś trzeba się zatrzymać, gdzieś musi być miejsce na blat z prawidłową linią łańcucha), to szybko wpadli na pomysł, że można zamiast przesuwać łożyska na zewnątrz schować je wewnątrz ramy - w mufie suportowej. I to nie było wcale takie złe, tylko jeśli trzymasz się wymiarów, które były akceptowalne dla korb z osią 24 mm, ale chcesz tam dać oś 29-30 mm, to na łożyska zostaje naprawdę mało miejsca. Muszą to być łożyska z mikroskopijnymi kulkami, bo w mufie o średnicy 41 mm do dyspozycji masz bardzo mało miejsca... i nie zmieni tego nawet najbardziej markowy producent suportów. Przejście na osie o większej niż 24 mm  średnicy powinno wiązać się z porzuceniem rowerów z mufami suportowymi 41 mm i zaoferowaniem "jeszcze większej dziury", w której można wszystko to upchnąć.

Napisano

Ale suport DUmB* działa wcale nie gorzej (z mojego doświadczenia dłużej) jak mityczne 24mm shimano.

*DUmB - bo mocowanie korby jest nadal idiotyczne w porównaniu do 2 śrub i nakrętki od shimano

• 2 miesiące temu...
Napisano
W dniu 18.10.2023 o 13:32, Dokumosa napisał:

Accent to jakościowo najtańsza półka aliexpress. Co do tokena to wśród moich znajomych ze 2-3 lata pewna grupa pod wpływem internetowego hype rzuciła się na ninję. Żaden z tych kilkunastu ludków nie użytkował tego suportu dłużej niż sezon. W niektórych przypadkach zniszczeniu uległy osie korby. Ludkowie pytani o te suporty bardzo szybko zmieniają temat ;) Sam operowałem kilka przypadków gdzie w tokenowym suporcie stanęły łożyska i oś korby obracała się w bieżniach.

jezdzilem sezon na durace 9000 z tokenem nizja skrecanym zamiast bb92/41- nawet lepiej sie kreci, bo shimano to ciezko sie krecilo..., ale dalem duzo smaru na os i lozyska , w sumie to chyba nawet smar przeciwzapoekaniu bo os lezy na lozyskach- biezniach bezposrednio- w warunkach szososwych gdy deszcz tylko gdy cie zlapie w trasie - nic sie korbie nie stalo....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...