DekRek Napisano 8 Października 2023 Napisano 8 Października 2023 Jeśli nie ten dział to przepraszam, a moda uprzejmie proszę o przeniesienie, szukałem, ale odpowiedniejszego nie znalazłem. Kupiłem trenażer direct drive, wiem że konieczna jest osłona na pot, ale wątek zakupu nowego łańcucha i zwłaszcza kasety mnie wykończył. Wzajemnie wykluczające się opinie na różnych forach, mało artykułów w necie na ten temat i tak dalej. Jakbym szukał słuchawek do 100 zł, wiadomo że każdy ma te najlepsze, a reszta jest głucha i ma "wujowe". 1. Czy kupować specjalny, nowy łańcuch, który używany będzie tylko z trenażerem? 2. Jak wyżej, tylko odnośnie kasety. 3. Czy łańcuch może być nieco gorszy od standardowego, niech będzie kmc x10. 73? 4. Jak wyżej, tylko odnośnie kasety, np. Microshift za 100 pln z pożądanym zakresem il. zębów. Cytuj
JWO Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 Najepiej na trenazerze miec takie samo, ale nie to samo, co w rowerze. 1 Cytuj
Mihau_ Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 Jak ci się chce przekładać graty z koła na trenażer to nie kupuj. Jak ci się nie chce to kupuj. Chcesz kupić gorsze części to kup, najwyżej częściej wymienisz, zupełnie jak na drodze 1 Cytuj
ernorator Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 Osłona na pot i mata na podłogę Ja uznałem, że najlepiej będzie kupić to samo co jest na rowerze. Będzie się zużywało +- tak samo więc mniej problemów. Słaby łańcuch będzie się szybciej rozciągał, rozciągnięty łańcuch będzie bardziej zużywał kasetę i korbę, znaczy zębatki na kasecie i korbie. Złożysz potem nowy łańcuch na takie zębatki i on znowu będzie gorzej działał, bardziej tarł i się rozciągał żeby działać z tymi zębatkami itd....A tak mam na rowerach i na trenażerze to samo, zawoskowane, czyste i po 8000 km łańcuchy są nie rozciągnięte, zębatki leciutko starte. 1 Cytuj
DekRek Napisano 9 Października 2023 Autor Napisano 9 Października 2023 O tym jak działa napęd wiem. Matę mam od rozciągania. Zastanawiam się ile napęd zyskuje żywotności względem zwykłej jazdy. Brak wody, brak upałów, a zwłaszcza brak piachu. Cytuj
ernorator Napisano 9 Października 2023 Napisano 9 Października 2023 Mata do rozciągania da może radę ale to nie jest taka sama mata jak ta do trenażera. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi