Skocz do zawartości

[Opony i błotniki] Opony i błotniki do Tribana 520

morfeusz1805

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym wymienić  opony  szosowe o roz. 28 w Tribanie, które teraz się znajdują i założyć coś szerszego z  błotnikami,  aby jeździć po mieście. Wstępnie  wybrałem oponę Schwalbę Energizer Plus Tour i do tego  błotniki SKS Bluemels Matt. Teraz takie pytanie, jak maksymalnie szerokie opony tam wejdą  w połączeniu z błotnikami aby nic nie szorowało? Chciałem włożyć przynajmniej  opony 1,4" +  błotniki o szerokości 35 mm. W serwisie przez telefon w Decathlonie powiedzieli mi, że błotniki muszą koniecznie być szersze niż opony, nie mogą być równe, bo z tego co wiem szerokość opon i błotników będzie równa. Czy naprawdę błotniki o takiej samej szerokości co opony nie spełniają w pełni swego zadania? Kolejny rozmiar błotników SKS to już 45 mm. 

Napisano

Teraz takie pytanie, jak maksymalnie szerokie opony tam wejdą  w połączeniu z błotnikami aby nic nie szorowało?

No ale to ty masz ten rower w domu a nie większość użytkowników tego forum. Masz chyba linijkę?

Tak błotnik może być równy szerokości opony - może być nawet węższy. Po prostu będzie mniej chronił przed wodą.

Napisano

Oczywiście to jest logiczne. Mam na myśli, jak to się sprawdza w praktyce. Może być tak, że błotniki równej szerokości z oponami i błotniki szersze niż opony będą tak samo chroniły. 

Edit.

Mogę sobie mierzyć, ale co z tego, jeżeli teoretycznie  powinny wejść, ale  w praktyce będzie coś szwankować. Jeżeli mam dodatkowego luzu 2 cm, to nie ma tematu,  jeżeli wszystko wchodzi praktycznie na styk, to jeżeli nie włożysz, to się nie przekonasz.  

Ten rower jest tak popularny, że zapewne nie tylko ja mam ten rower i nie tylko ja wpadłem na taki pomysł. 

Napisano

35c wejdzie na pewno:

A tutaj piszą, że nawet więcej:

myślę, że 38 wejdzie ale żeby jeszcze zmieścić błotniki to max 32-35c. Chyba, że założysz niepełne błotniki typu sks raceblade pro xl. Były też takie dzielone, z przerwą na szczęki ale nie pamiętam nazwy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...