Skocz do zawartości

[Rower dirtowy] mam dylemat

kuba_72727

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie mam pytanie bo od dłuższego czasu skacze na rowerze i odłożyłem trochę pieniędzy chciałbym przeskoczyć na coś lepszego zastanawiam się nad jakimś dirtem tylko nie jestem specjalistą od rowerów i jestem nie pewny co do tego że rower nie posiada pełnej amortyzacji i boję się rama podczas skakania łatwo by się złamała słyszałem że geometria ramy jest zrobiona pod skakanie ale nie mam pewności i czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć czy brać rower dirt czy stawiać na jakiegoś enduro z góry dzięki 

Napisano

Widziałeś kiedyś takie znaczki "," "." ?

Napisano

Wybór dirt czy enduro to wybór stylu, a nie wytrzymałości. Są rowery dirt z pełnym zawieszeniem. Jak dobry rower, to prędzej pękają nogi niż rama. Dirt jest na miejscówki dirt. Enduro bardziej na naturalne trasy i bikeparki, gdzie mniej chodzi o tricki, a więcej  jest ryzyka twardych lądowań. Pierwotnie enduro jest do jazdy enduro i przy skakaniu tylko przepłacasz za masę niepotrzebnych części, takich jak przerzutka, droper, zaawansowane tłumiki w zawieszeniu. Jednak enduro nadaje się też na dłuższe wycieczki, a dirt to słabo. No i różnica w cenie. Tam gdzie już szczyt sztywnych dirtów zaczynają się ceny enduro. 

Napisano

Dirt to sprzęt na przygotowane miejscówki - o raczej gładniej nawierzchni - miasto i pumptracki. Nie za bardzo nadaje się do jazdy w terenie, za to świetnie sprawdza się przy robieniu trików.

Jeśli z kolei chcesz jeździć po korzeniach i kamieniach, to celuj w enduro. Tracisz BMX-ową geometrię, ale w zamian zyskujesz stabilność podczas szybkiej jazdy w trudnym terenie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...