Skocz do zawartości

[Kona Process 153 DL 29] m gloss kodak yellow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich,

Jestem tutaj, poniewaz potrzebuje pomocy specjalistow, takich ktorzy maja wiedze teoretyczna jak i praktyczna. Czasy kiedy rower byl dla mnie nieodzowna czescia mega zycia, minely jakies 2 dekady temu.

W tym czasie, swiat i technika posunela sie lata swietlne jesli chodzi o rowery. A wracajac do meritum sprawy.

Chcialbym wrocic na rower, na poczatek trasy lesne, szutrowe wycieczki z dzieciakami, mini wyscigi z dzieciakami po lasach wokol Mazurskich jezior, ale rowniez mozliwosc pokonywania wzniesien, pagorkow, mozliwosc skakania rowerkiem z gorek, przeszkod etc oraz potencjalne zaszczepienie dzieciakom wiekszej aktywnosci na rowerach.

Problem rozpoczal  sie w momecie gdy zaczalem szukac informacji na temat napedow, bardzo szybko sie pogubilem w ilosci, w nowosciach etc. Jak dla mnie jest to zbyt skomplikowane na obecna chwile. 

Moje pytanie brzmi. Czy naped jaki jest zamontowany w Kona Process 153 DL sprawi ze jest on zarazem szybki na prostych lesnych szutrowych drogach podczas wycieczek ? Jak wygladaja w praktyce wjazd takim rowerem z tym napedem pod strome wzniesienia, pagorki?

Widzialem kilka filmikow na youtube i wiem jakie ma mozliwosci jesli chodzi o zjazdy przez osoby uprawiajace wyczynowo ten sport. Ja jednak chcialbym rower ktory bedzie mial cechy szutrowki jak i MTB z zawieszeniem.

Kona Process 153 DL 29 lub 27.5 M gloss kodak yellow

podaje link ze specyfikacja, mam nadzieje iz jest to dozwolone: 

https://konaworld.com/products/process-153-dl-29-1

Bardzo dziekuje za pomoc i wszelkie sugestie. 

Pozdrawiam cieplo.

Napisano

Kupowanie typowego roweru enduro na szutry, lekkie MTB z oczekiwaniem szybkości to mocne nieporozumienie. Masz przecież jak chcesz Konę inne oferty z bardziej "przyjaznym" geo do takich zastosowań. Ale odpowiadając wprost dużo dają opony czyli ich wymiana. A pod górę jedzie to w zasadzie tak samo jak każdy obecnie full czyli bardzo dobrze.  

Napisano

Hej Tyfon79,

Dzieki za komentarz, chodzi o to aby rower byl jak najbardziej uniwersalny i dawal bardzo duzo FUN-u :) Tak jak pisalem nie mam zielonego pojecia o dzisiejszych rowerach, ale chcialbym aby wlasnie byl lekki, dawal Fun na zjazdach, podjazdach skokach ale rowniez aby dalo sie nim pojezdzic po plaskich lesnych szutrowych drogach i nie musial sie wlec za innymi.  na pewno musi miec porzadne zawieszenie oraz naped. To nie musi byc KONA, ale jesli byl bys tak mily i podal z 2-3 modele spelniajace te warunki bylbym bardzo wdzieczny. 

Dziekuje i pozdrawiam :)

PS: Sorry za brak polskich znakow w pisowni. 

• Mod Team
Napisano

Czytając zastosowanie do jakiego potrzebujesz roweru to zdecydowanie nie szukałbym roweru enduro. Jedyne co przychodzi mi do głowy to rower trail o skoku około 120 mm, one nieźle podjeżdżają, nieźle zjeżdżają, do delikatnych skoków też mogą być. 

Napisano
21 godzin temu, Tyfon79 napisał:

NerfMe: Zerkne na te rowerki. Bardzo dziekuje. Mozesz cos pomoc w sprawie wybrania napedu ? Chcialbym max przeznaczyc 15 000 - 20 000 PLN za rower. Ten bike wroci do syna za rok lub dwa, ktory wlasnie odkrywa frajde jezdzenia, wiec chcialbym cos perspektywicznego :) Hei Hei juz sprawdzilem i sa w granicach rozsadku. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...