Skocz do zawartości

[kask] Fox Speedframe vs Dropframe lub inny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Powoli wkraczam w świat mtb i grawitacji rowerowej, stwierdziłem ze na początku z "akcesoriów" ochronnych trzeba zacząć rozglądać się za kaskiem w pierwszej kolejności. 
Jak zaznaczyłem dopiero zaczynam, więc głównie sama nauka + malutkie górki u mnie na wsi, więc wyprawy górskie na ten sezon raczej na pewno odpadają, choć znalazłem niedaleko mojego zamieszkania pseudo bikepark i budują pumptrack więc kto wie :D

Zastanawiam się nad kaskami z FOX'a - Speedframe i Dropframe, niezbyt wiele znalazłem porównań co do nich. Speedframe wydaje mi się "uniwersalny" pod ogólną jazdę - Dropframe bardziej "poważny" pod trudne latanie. 
Drop wydaje mi się taki trochę thicc  jak na początek. A może ktoś coś innego poleci? Choć powiem szczerze design Speedframe bardzo do mnie przemawia! Dodam też, ze noszę okulary, a wiem ze z tym może być różnie przy wyborze kasku. Wiadomo, będę zamawiał kilka do przymierzenia ale zawsze lepiej się dopytać 😄

Napisano

Mam Speedframe i Proframe - pierwszy to wygodny kask, dobrze wietrzony, dobrze się trzyma, a zapięcie fidlock kocham. Nie chcę innego. Używam od miasta , przez górskie szlaki, do łatwiejszych tras w bikeparkach. Proframe - takie trasy, gdzie się zaczynam bać oraz nauka skakania - ale choć wygodny to picie tylko przez rurkę, a zakładanie trochę trudne.. Dropframe zaś wydaje mi się bez sensu - że co niby mają dać te uszy? 

Natomiast zdecydowanie polecam kaski z odpinaną szczęką Bella - ma taki córka - jeden do wszystkiego. Szczękę da się przypiąć do nerki na podjazd. Normy spełnia. sam kask wygodny. I nie trzeba zabierać dwóch na dłuższe wyjazdy. 

I jeszcze jedno - moja żona wygląda ślicznie w swoim Speedframe. O sobie nie będę pisał - powiedzmy, że mam inny kolor. 

Napisano

Nie wiem jak Foxy, bo nigdy nie miałem żadnego (któryś model przymierzałem, ale MIPS w nim hałasował już trzy lekkim potrząsaniu głową) natomiast +1000 do Fidlocka, o którym wspomniał @Wojcio. Życie dzieli się na etapy przed Fidlockiem i z Fidlockiem:)

W niezłej cenie możesz kupić Lazer Coyote Kineticore (z Fidlockiem oczywiście) - opcja dla ludzi z okrągłą głową.

Napisano

Przede wszystkim trzeba przymierzyć, mi kaski Foxa nie pasowały. Co do Speedframe to chyba są dwie wersje: Pro właśnie z fidlockiem i wkładkami antybakteryjnymi I bez Pro bez fidlocka.

Mi natomiast podpasował Bell 4forty Air, ale nie rozumiem zachwytu nad fidlockiem, może za rzadko używam;)

Fajnie leżał Giro Source. Bardzo lekki i wygodny.

Napisano

Zamówiłem kilka rozmiarów speedframe. Kurczę te kolory takie fajne, że ciężko się zdecydować :D Oczywiście najlepszy jest najdroższy x D Trochę śmieszne, bo w sumie różnią się tylko sposobem "malowania" a różnica w cenie czasem jest o 250zł.  Da się teraz  dorwać pro do 500zł więc  zobaczymy

Dropframe faktycznie trochę się mija z  celem, tym bardziej, że będę też jeździł po normalnych dróżkach w nim też.  Fullface z odpinaną brodą też miałem w głowie, jednak to za duża inwestycja a głupio by było wydać 1,5k żeby leżał jeśli mi się jednak tak nie spodoba latanie :D
Wiem, że głupie pytanie ale wy zawsze zakładacie kask do jazdy? Mam tu na myśli takie miejskie jeżdzenie po okolicy itp. Jestem z wsi i jeszcze nikogo tu nie widziałem w kasku, nie mówiąc  już o mieście w którym pracuję  :X 

Ps. Przy okazji - mam wiele innych pytać w różnych tematykach i moje pytanie do was; zakładać do każdej tematyki/ pytania osobny temat, czy w jakimś ogólnym dziale da się wszystko umieścić? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...