Skocz do zawartości

[Piasta] Shimano FH-M6000 - Wymiana bębenka

cichy202

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Prawdopodobnie potrzebuję wymienić bębenek na tylnej piaście. Zauważyłem że ostatnich kilka zębatek zaczyna ruszać się niezależnie od reszty. Wideo poglądowe: https://streamable.com/422lp1. Już przy poprzedniej wymianie kasety zauważyłem że na wypustkach bębenka, w miejscu gdzie mniej więcej są zębatki 8 do 11, są uszkodzenia tak jakby zębatki za mocno napierały na wypustki mimo, że kaseta dokręcona jest poprawie kluczem dynamometrycznym. Podejrzewam, że bębenek znosi nie najlepiej duży moment obrotowy z silnika Bosch CX, a jako że do wymiany mam łańcuch, przednia zębatke i pare innych rzeczy to może warto by było zamówić też bębenek i zrobić to wszystko za jednym zamachem.

Teraz pytanie: piasta to FH-M6000, kaseta jest 11 rzędowa, ale nie jestem pewny który bębenek kupić. W manualu Shimano https://dassets.shimano.com/content/dam/global/cg1SHICCycling/final/ev/ev/EV-FH-M6000-4196.pdf jest to część numer Y3SW98060 ale manual jest niby do 8/9/10 rzędów.

Czy do 11 rzędowej też będzie pasował? Czy jakiś inny może byłby lepszy, bardziej wytrzymały? No i w sumie najważniejsze, czy dobrze kminie, że problem jest w prawdopodobnie z bębenkiem czy coś pominąłem?

Napisano

Zwracam honor, ruszyłem tylek i faktycznie nakrętka się poluzowała. Dokręcilem trochę mocniej, może teraz będzie trzymać. 

Pytanie co z tym zrobic że zębatki się odciskają, na bębenku? Nigdy wcześniej tego nie widziałem na żadnym poprzednim rowerze. 

Napisano

1. Kupić kasetę która będzie w jednym kawałku.

2. Bębenek stalowy nie aluminiowy 

3. Nie przejmować się bo to normalne w aluminiowych bębenkach i kasetach z wymiennymi zębatkami. 

Napisano

Proponowanie komuś Garbaruk za tysiaka do elektryka to jakieś nieporozumienie. I co potem gdy duży moment obrotowy silnika zmieli takiego Garbaruka w jeden sezon? 

Wszystkie bębenki Shimano HG są zrobione ze stali, w tych najwyższych grupach ze stali tytanowej.

Napisano

polecenie kasety za tysiaka do roweru elektrycznego z centralnym napędem to dla osób z grubym portfelem, za długo się tą kasetą nie nacieszy.

Napisano

Dzięki wszystkim za pomoc.

Widzę że kasety w jednym kawałku to droga impreza, ale przy cenie bębenka koło 60-70zł to chyba jednak nastawie się na jego ewentualne wymiany co 4000-5000km i kosztowo wyjdzie to lepiej.

Napisano

Gdzieś czytałem o kombinacjach z podkładaniem blaszek wyciętych z puszki po piwie. Poszukaj na forach albo YouTube. A może któryś z kolegów słyszał ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...