Skocz do zawartości

[Siodełko] Do jazdy z "pieluchą"

Legion84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie ;)

jestem w trakcie poszukiwań nowego siodełko do swojego MTB. Ale tyle jest modeli na rynku, że trudno się zdecydować na konkretny model.

"Rozstaw kości" w moim przypadku to 130 mm,  sprzedawca polecił szukać siodełka w przedziale 155-160. Czy moglibyście proszę coś doradzić w temacie ? Jeżdżę w spodenkach z pampersem, trasy różnej długości od 30 km do nawet 120, po asfalcie oraz lasach.

Napisano

Tak na dobra sprawę nikt tobie nie doradzi w tej kwestii . Dobre siodełko dla kogoś może być masakrą dla Ciebie. Ja przerobiłem z polecenia kilkanaście modeli i te co miały być super najlepsze okazywały się totalną porażką. Dlatego w tej materii musisz sam eksperymentować. W dobie dzisiejszych zakupów na "odległość" kupujesz , testujesz , nie pasuje zwracasz.

Napisano

Patrzę w sygnaturkę i wnioskuję, że sklepów masz multum. Idź do sklepu z Trekiem, mają tam akcesoria Bontragera (submarka Treka). Mają tam stołeczek do pomiaru - usiądziesz i będzie znany rozstaw kości kulszowych. Na tej podstawie dokonasz wyboru siodła - to kluczowy moim zdaniem parametr. Przerabiałem temat niedawno i ktoś mi doradził to, co radzę Tobie. Dobrze dobrane na wymiar siodełko to podstawa. Kupowanie "na miękkość" to strata czasu i pieniędzy (mój brat tak szuka siodełka po omacku już kolejny sezon). I jak lubię @pecio tak odradzam kupowanie w internecie. Co innego jak się pomierzysz :)

Mam siodło dość twarde, a mimo to wolę do 4 godzin jeździć bez wkładki w spodenkach, bo kości są dobrze podparte. Oczywiście w pewnym momencie nadchodzi dyskomfort ale mam to samo z wkładką (być może tym razem źle dobrana wkładka). Pozbyłem się za to drętwienia, które miałem na fabrycznym, zbyt miękkim i źle dopasowanym siodle (wypełnienie z siodła + wkładka to dużo miękkiego materiału, który własnym ciężarem wpychałem w tkanki miękkie, upośledzając krążenie).

Wracając do tematu. Jak znasz rozstaw, to drugi parametr to styl jazdy - Bontrager ma taką skalę, np. Race, Performance - w zależności od roweru (i pozycji na nim - zagięty, wyprostowany itp. - bo to określa kąt, pod jakim układa się miednica).

I wreszcie - masz 30 dni na testowanie, w tym czasie możesz rotować siodełkami. Być może inne firmy mają podobny program ale ja znam tylko ten i mogę spokojnie polecić.

Jeszcze jedno - też poszedłem z takim limitem i sprzedawca - jak to sprzedawca ;) - wybił mi to z głowy, bo warto zadbać o te 3 punkty podparcia/kontaktu z rowerem - pedały, gripy i siodło wreszcie...  A ja chciałem siodło na wielogodzinne jazdy i machnąłem ręką na budżet.

Napisano

@spidelli dzięki za obszerną odpowiedź. Tak jak napisałeś, znam już rozmiar kości bo mierzyłem w jednym ze sklepów Airbike. Poszukałem w necie i znalazłem sklep z siodełkami m.in. Bontragera, w którym za kaucją można wypożyczyć siodełko do tygodniowego testu. Przejadę się tam rowerem, to może ustawią mi od razu siodełko wzięte do testów. 

Dzięki 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...