Skocz do zawartości

[Przerzutka tylnia] Shimano tourney - problem z regulacją

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Wymieniłem w rowerze kilka części [ prawą manetkę , korba przednia , kaseta , tylnia przerzutka ] wszystko śmiga , po za tylnią przerzutką  shimano tourney , kręciłem śrubkami H L , ale nic nie dało.

Problem mam z źle przerzucającymi się przełożeniami z biegu 7 przestakuje na 5  , z 5 na 3 i tak dalej , na manetce jak przerzucam dopiero zmienia co 2/3 biegi.

W czym może tkwić problem?

Dziękuje i wesołych świąt ! 

Napisano

Za dużo pisania , a i tak trudno wytłumaczyć . Dużo prościej i więcej pożytku będzie jak znajdziesz na Youtubie  jakiś filmik o regulacji przerzutki . Jest tego dużo i proponuję obejrzeć 2-3 bo nie wszystkie dobrze i od A do Z pokazują co  zrobić .

Napisano

Śruby LH są od ustawiania zakresów, czyli H jak daleko przerzutka może wysunąć się w prawo (patrząc od tyłu) a L jak daleko w lewo w stronę szprych. A to jak zmieniają biegi ustawia się najpierw naciągając dobrze linkę a później śrubą baryłkową, jeśli np. łańcuch nie chce wskoczyć na kolejny bieg. Jest jeszcze śruba od "opasania" ale w Tourney one nie działają xD Podobno jest to do naciągu sprężyny ;) 

Napisano
Cytat

. A to jak zmieniają biegi ustawia się najpierw naciągając dobrze linkę a później śrubą baryłkową, jeśli np. łańcuch nie chce wskoczyć na kolejny bieg

Dobra. Czyli naciągnąćl linkę z całej siły , a na który biegu to zrobić na najlżejszym czy najcięższym przełożeniu.

Manetka to jest decathlon za 30 zł to w niej ta śruba baryłkowa będzie działać?

@lukkrzywy

Napisano

Pokręciłem śrubą baryłkową i tył już normalnie chodzi, tylko 1 przerzutka się nie łapie, ale ta najlżejsza to akurat nie problem :D , przód tak samo.

Dziękuje za pomoc ! 

Alleluja i mokrego jaja jutro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...