Krisss78 Napisano 11 Lutego 2023 Napisano 11 Lutego 2023 Cześć poszukuje pilnej pomocy Boreas 2 z 2021 (outlet ekspozycja sklepowa) z kodem rabatowym 5.150 https://prorowery.pl/pl/p/Rower-Gravel-ROMET-BOREAS-2-2021/975805 czy Gestalt 1 cena z kodem 4.450 https://rowerowy.com/sklep/rowery/gravel-road/prod/marin-gestalt-1 Miałem już w swoim życiu zarowno Aspre 1 z którego średnio byłem zadowolony (mocno pochylona sylwetka, claris ciągła regulacja bez efektów) jak i Gestalt 2 z którego byłem zadowolony ale mi go skradziono... Na plus romet szersze opony (chociaż 35mm to dla mnie otpimum - głównie ścieżki rowerowe, ubity szuter) no i hamulce hydrauliczne. Wydaje mi się że 2 blaty lepsza opcja w Marinie i dużo bardziej wyprostowana pozycja. No i tańszy. Wiem że nikt za mnie nie podejmie decyzji ale jak by ktoś mógł pomóc...
Mihau_ Napisano 11 Lutego 2023 Napisano 11 Lutego 2023 Sprzętowo gestalt nie ma podjazdu do boreasa. Sora, mechaniczne hamulce i jeszcze ta korba na octalink. Na minus w boreasie tylko stosunkowo twarde przełożenia. Cytat Aspre 1 z którego średnio byłem zadowolony (mocno pochylona sylwetka To też kwestia odpowiednio dobranego rozmiaru, boreas jakoś bardzo od aspre jeśli chodzi o pozycję nie odbiega, różnice względem gestalta również do zniwelowania mostkiem/podkładkami Cytat (chociaż 35mm to dla mnie otpimum - głównie ścieżki rowerowe, ubity szuter) To może sobie kup po prostu tribana 520 w decathlonie, pozycja będzie bardziej wyluzowana i będziesz miał napęd 2x11
spidelli Napisano 11 Lutego 2023 Napisano 11 Lutego 2023 Może się wstrzelisz: https://primal.pl/pl/p/Gravel-MARIN-Gestalt-2-2022/1111 Jaki rozmiar potrzebujesz?
spidelli Napisano 11 Lutego 2023 Napisano 11 Lutego 2023 Marin coś się chwalił, że w nowych Gestaltach wejdzie opona 40 ale to raczej dotyczy rocznika 2023. W starszych 35 to max o ile Ci się błotnik nie zamarzy.. Dorzucasz 200 i masz Nicasio na hydraulice: https://primal.pl/pl/p/Gravel-MARIN-NICASIO-2-2022/913 O ile rozmiar trafisz
Krisss78 Napisano 11 Lutego 2023 Autor Napisano 11 Lutego 2023 2 godziny temu, Mihau_ napisał: To może sobie kup po prostu tribana 520 w decathlonie, pozycja będzie bardziej wyluzowana i będziesz miał napęd 2x11 A triban ma chociaż sztywne osie? 2 godziny temu, spidelli napisał: Może się wstrzelisz: https://primal.pl/pl/p/Gravel-MARIN-Gestalt-2-2022/1111 Jaki rozmiar potrzebujesz? 58 . 1400 zł więcej za tiagrę zamiast sory w gestalt 1 ? Co do nicasio to 6 tys ja mam budżet do 5 tys. Tak dokładać można w nieskończoność 2 godziny temu, Mihau_ napisał: dorzucasz 200 i masz aspre na pełnym grx aspre praktycznie niedostępny.
spidelli Napisano 11 Lutego 2023 Napisano 11 Lutego 2023 I suport z zewnętrznymi łożyskami, drążona korba FSA. Nie upieram się, że to warte dopłaty 1400. Chociaż... 🤔
Mihau_ Napisano 11 Lutego 2023 Napisano 11 Lutego 2023 19 minut temu, Krisss78 napisał: aspre praktycznie niedostępny.
Krisss78 Napisano 11 Lutego 2023 Autor Napisano 11 Lutego 2023 aspre 6 tys . To jak to się ma do boreas 2 za 5150
Krisss78 Napisano 11 Lutego 2023 Autor Napisano 11 Lutego 2023 3 godziny temu, Mihau_ napisał: Sprzętowo gestalt nie ma podjazdu do boreasa. Sora, mechaniczne hamulce i jeszcze ta korba na octalink. Na minus w boreasie tylko stosunkowo twarde przełożenia. Niby sora gorsza ale jednak 2 blaty. Hydrauliczne hamulce fakt na duży plus. Co do octalinku co jest w nim takiego złego, dosyć trwały i sztywny, tyle tylko że to już stare rozwiązanie.
keltu Napisano 11 Lutego 2023 Napisano 11 Lutego 2023 No właśnie ja bym mimo wszystko w gravelu wolał trochę niższej klasy napęd ale 2x.. ewentualne przejście na 2x w przypadku napędów szosowych (klamkomanetki, przerzutki, wymiana korby) to będzie kosztować górę pieniędzy - w drugą stronę to już nie takie bolesne.
Krisss78 Napisano 11 Lutego 2023 Autor Napisano 11 Lutego 2023 45 minut temu, keltu napisał: No właśnie ja bym mimo wszystko w gravelu wolał trochę niższej klasy napęd ale 2x.. ewentualne przejście na 2x w przypadku napędów szosowych (klamkomanetki, przerzutki, wymiana korby) to będzie kosztować górę pieniędzy - w drugą stronę to już nie takie bolesne. czyli myślisz ten gestalt dobrym będzie wyborem jak za tą cenę?
keltu Napisano 11 Lutego 2023 Napisano 11 Lutego 2023 Za te 4k z hakiem moim zdaniem jest ok, najważniejsze żeby pozycja pasowała osprzęt się z czasem pozmienia.
Mihau_ Napisano 12 Lutego 2023 Napisano 12 Lutego 2023 9 godzin temu, Krisss78 napisał: Co do octalinku co jest w nim takiego złego, dosyć trwały i sztywny, tyle tylko że to już stare rozwiązanie. Koło 26 w mtb też jest dobre, szyby na korbkę w samochodzie podobnie. Wymarły standard i tyle. W sumie ciężko to nawet standardem nazywać bo zawsze był na uboczu. Da się w ogóle do tej korby blat dokupić czy jak się zużyje to na śmietnik całość razem z suportem? 9 godzin temu, Krisss78 napisał: Niby sora gorsza ale jednak 2 blaty. Hydrauliczne hamulce fakt na duży plus. Co do octalinku co jest w nim takiego złego, dosyć trwały i sztywny, tyle tylko że to już stare rozwiązanie. Spojrz na to z innej strony. Patrzysz sobie na zdjęcie roweru i myślisz "sora nie jest taka zła" tylko jak za jakiś czas zechcesz mieć te hydrauliki to na upgrade wydasz o wiele więcej niż dzisiaj wynosi różnica w cenie zakupu rowerów.
Krisss78 Napisano 12 Lutego 2023 Autor Napisano 12 Lutego 2023 11 godzin temu, Mihau_ napisał: a skąd pewność że niedługo nie puszczą hydraulikę na sorę. Na tiagrze już chyba jest? to może lepiej dołożyć do gestalt 2 na tiagrze? https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-rower-marin-gestalt-2-szosa-gravel-2x10-gwarancja-poznan-fv-CID767-IDPBs9F.html
Mihau_ Napisano 12 Lutego 2023 Napisano 12 Lutego 2023 Klamki hydrauliczne dedykowane do tiagry są już na rynku od 7 lat a o sorze ani widu ani słychu. Zresztą podniosłoby to koszt grupy napędowej x2 a koszt samych klamek i tak byłby nadal wyższy niż obecna różnica wartości pomiędzy gotowymi rowerami😂 Do tego biorąc pod uwagę ostatnie zmiany w wyższych grupach raczej doczekamy się upgradeu Tiagry do 11 a sory do 10
Krisss78 Napisano 12 Lutego 2023 Autor Napisano 12 Lutego 2023 11 godzin temu, Mihau_ napisał: Klamki hydrauliczne dedykowane do tiagry są już na rynku od 7 lat a o sorze ani widu ani słychu. Zresztą podniosłoby to koszt grupy napędowej x2 a koszt samych klamek i tak byłby nadal wyższy niż obecna różnica wartości pomiędzy gotowymi rowerami😂 Do tego biorąc pod uwagę ostatnie zmiany w wyższych grupach raczej doczekamy się upgradeu Tiagry do 11 a sory do 10 czyli według Cb kupić tiagrę bez hydrauliki i ewentualnie kiedyś sobie zmienić (gestalt 2, Domane Ar2). Czy lepiej już kompromis z 1 blatem i kiepską jak dla mnie geometrią i kupić takiego Boreasa
spidelli Napisano 12 Lutego 2023 Napisano 12 Lutego 2023 Jak zależy Ci na hydraulice i nie boli Tiagra, to weź Nicasio 2. To jest rower dość podobny do Gestalta. I 200 zł droższy od G2 w tym konkretnym sklepie. Co prawda nie ma 58 na stanie ale możesz zapytać czy będzie i w jakiej cenie. Jeśli w tej samej, to moim zdaniem nie ma nad czym dumać, a zwłaszcza nad wymianą elementów w "przyszłości". Za 3, 4 lata prędzej zmienisz rower niż Sorę na Tiagrę. Zrób sobie takie ćwiczenie i spróbuj skompletować w sklepie rowerowym ten szpej na wymianę, np. Sorę za Tiagrę.
spidelli Napisano 12 Lutego 2023 Napisano 12 Lutego 2023 Edyta: Z Nicasio 2 trafisz od razu do elitarnego grona fanatyków stali 😉
Mihau_ Napisano 12 Lutego 2023 Napisano 12 Lutego 2023 2 godziny temu, Krisss78 napisał: czyli według Cb kupić tiagrę bez hydrauliki i ewentualnie kiedyś sobie zmienić (gestalt 2, Domane Ar2). Czy lepiej już kompromis z 1 blatem i kiepską jak dla mnie geometrią i kupić takiego Boreasa Geometrię sobie dobierz jak chcesz ale kup, raz a porządnie, model, nawet i używany, w którym nic nie będziesz musiał zmieniać. W długim okresie wyjdzie o wiele taniej niż jakieś podmianki podzespołów.
clavdivs Napisano 12 Lutego 2023 Napisano 12 Lutego 2023 20 godzin temu, Krisss78 napisał: Miałem już w swoim życiu zarowno Aspre 1 z którego średnio byłem zadowolony (mocno pochylona sylwetka, claris ciągła regulacja bez efektów) jak i Gestalt 2 z którego byłem zadowolony ale mi go skradziono... Dla mnie wybór jest prosty. Zrób kontynuacje tego co Tobie pasowało. Miałeś gestalta to idź w tym kierunku. Nawet najlepszy osprzęt, nie zrekompensuje tego jak rower Ci nie podejdzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.