Skocz do zawartości

[4000-5000zł] gravel Gestalt 1 czy Boreas 2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć poszukuje pilnej pomocy 

Boreas 2 z 2021 (outlet ekspozycja sklepowa) z kodem rabatowym 5.150

https://prorowery.pl/pl/p/Rower-Gravel-ROMET-BOREAS-2-2021/975805

czy 

Gestalt 1 cena z kodem 4.450

https://rowerowy.com/sklep/rowery/gravel-road/prod/marin-gestalt-1

Miałem już w swoim życiu zarowno Aspre 1 z którego średnio byłem zadowolony (mocno pochylona sylwetka, claris ciągła regulacja bez efektów) jak i Gestalt 2 z którego byłem zadowolony ale mi go skradziono...

Na plus romet szersze opony (chociaż 35mm to dla mnie otpimum - głównie ścieżki rowerowe, ubity szuter) no i hamulce hydrauliczne. Wydaje mi się że 2 blaty lepsza opcja w Marinie i dużo bardziej wyprostowana pozycja. No i tańszy.

Wiem że nikt za mnie nie podejmie decyzji ale jak by ktoś mógł pomóc...

Napisano

Sprzętowo gestalt nie ma podjazdu do boreasa. Sora, mechaniczne hamulce i jeszcze ta korba na octalink. Na minus w boreasie tylko stosunkowo twarde przełożenia.

Cytat

Aspre 1 z którego średnio byłem zadowolony (mocno pochylona sylwetka

Rozwiń  

To też kwestia odpowiednio dobranego rozmiaru, boreas jakoś bardzo od aspre jeśli chodzi o pozycję nie odbiega, różnice względem gestalta również do zniwelowania mostkiem/podkładkami

Cytat

(chociaż 35mm to dla mnie otpimum - głównie ścieżki rowerowe, ubity szuter)

Rozwiń  

To może sobie kup po prostu tribana 520 w decathlonie, pozycja będzie bardziej wyluzowana i będziesz miał napęd 2x11

Napisano
  W dniu 11.02.2023 o 18:47, Mihau_ napisał:

To może sobie kup po prostu tribana 520 w decathlonie, pozycja będzie bardziej wyluzowana i będziesz miał napęd 2x11

Rozwiń  

A triban ma chociaż sztywne osie?

W dniu 11.02.2023 o 18:54, spidelli napisał:

Może się wstrzelisz:

https://primal.pl/pl/p/Gravel-MARIN-Gestalt-2-2022/1111

Jaki rozmiar potrzebujesz?

Rozwiń  

58 .  1400 zł więcej za tiagrę zamiast sory w gestalt 1  ? Co do nicasio to 6 tys ja mam budżet do 5 tys. Tak dokładać można w nieskończoność

W dniu 11.02.2023 o 19:00, Mihau_ napisał:

dorzucasz 200 i masz aspre na pełnym grx

Rozwiń  

aspre praktycznie niedostępny. 

Napisano
  W dniu 11.02.2023 o 18:47, Mihau_ napisał:

Sprzętowo gestalt nie ma podjazdu do boreasa. Sora, mechaniczne hamulce i jeszcze ta korba na octalink. Na minus w boreasie tylko stosunkowo twarde przełożenia.

Rozwiń  

Niby sora gorsza ale jednak 2 blaty. Hydrauliczne hamulce fakt na duży plus. Co do octalinku co jest w nim takiego  złego, dosyć trwały i sztywny, tyle tylko że to już stare rozwiązanie.

Napisano

No właśnie ja bym mimo wszystko w gravelu wolał trochę niższej klasy napęd ale 2x.. ewentualne przejście na 2x w przypadku napędów szosowych (klamkomanetki, przerzutki, wymiana korby) to będzie kosztować górę pieniędzy - w drugą stronę to już nie takie bolesne. ;)

Napisano
  W dniu 11.02.2023 o 22:40, keltu napisał:

No właśnie ja bym mimo wszystko w gravelu wolał trochę niższej klasy napęd ale 2x.. ewentualne przejście na 2x w przypadku napędów szosowych (klamkomanetki, przerzutki, wymiana korby) to będzie kosztować górę pieniędzy - w drugą stronę to już nie takie bolesne. ;)

Rozwiń  

czyli myślisz ten gestalt dobrym będzie wyborem jak za tą cenę?

Napisano
  W dniu 11.02.2023 o 22:28, Krisss78 napisał:

Co do octalinku co jest w nim takiego  złego, dosyć trwały i sztywny, tyle tylko że to już stare rozwiązanie.

Rozwiń  

Koło 26 w mtb też jest dobre, szyby na korbkę w samochodzie podobnie. 

Wymarły standard i tyle. W sumie ciężko to nawet standardem nazywać bo zawsze był na uboczu. 

Da się w ogóle do tej korby blat dokupić czy jak się zużyje to na śmietnik całość razem z suportem? 

W dniu 11.02.2023 o 22:28, Krisss78 napisał:

Niby sora gorsza ale jednak 2 blaty. Hydrauliczne hamulce fakt na duży plus. Co do octalinku co jest w nim takiego  złego, dosyć trwały i sztywny, tyle tylko że to już stare rozwiązanie.

Rozwiń  

Spojrz na to z innej strony. Patrzysz sobie na zdjęcie roweru i myślisz "sora nie jest taka zła" tylko jak za jakiś czas zechcesz mieć te hydrauliki to na upgrade wydasz o wiele więcej niż dzisiaj wynosi różnica w cenie zakupu rowerów. 

Napisano

Klamki hydrauliczne dedykowane do tiagry są już na rynku od 7 lat a o sorze ani widu ani słychu. Zresztą podniosłoby to koszt grupy napędowej x2 a koszt samych klamek i tak byłby nadal wyższy niż obecna różnica wartości pomiędzy gotowymi rowerami😂

Do tego biorąc pod uwagę ostatnie zmiany w wyższych grupach raczej doczekamy się upgradeu Tiagry do 11 a sory do 10

Napisano
  W dniu 11.02.2023 o 21:51, Mihau_ napisał:

Klamki hydrauliczne dedykowane do tiagry są już na rynku od 7 lat a o sorze ani widu ani słychu. Zresztą podniosłoby to koszt grupy napędowej x2 a koszt samych klamek i tak byłby nadal wyższy niż obecna różnica wartości pomiędzy gotowymi rowerami😂

Do tego biorąc pod uwagę ostatnie zmiany w wyższych grupach raczej doczekamy się upgradeu Tiagry do 11 a sory do 10

Rozwiń  

czyli według Cb kupić tiagrę bez hydrauliki i ewentualnie kiedyś sobie zmienić (gestalt 2, Domane Ar2). Czy lepiej już kompromis z 1 blatem i kiepską jak dla mnie geometrią i kupić takiego Boreasa

Napisano

Jak zależy Ci na hydraulice i nie boli Tiagra, to weź Nicasio 2. To jest rower dość podobny do Gestalta. I 200 zł droższy od G2 w tym konkretnym sklepie.

Co prawda nie ma 58 na stanie ale możesz zapytać czy będzie i w jakiej cenie.

Jeśli w tej samej, to moim zdaniem nie ma nad czym dumać, a zwłaszcza nad wymianą elementów w "przyszłości". Za 3, 4 lata prędzej zmienisz rower niż Sorę na Tiagrę.

Zrób sobie takie ćwiczenie i spróbuj skompletować w sklepie rowerowym ten szpej na wymianę, np. Sorę za Tiagrę.

Napisano
  W dniu 12.02.2023 o 09:34, Krisss78 napisał:

czyli według Cb kupić tiagrę bez hydrauliki i ewentualnie kiedyś sobie zmienić (gestalt 2, Domane Ar2). Czy lepiej już kompromis z 1 blatem i kiepską jak dla mnie geometrią i kupić takiego Boreasa

Rozwiń  

Geometrię sobie dobierz jak chcesz ale kup, raz a porządnie, model, nawet i używany, w którym nic nie będziesz musiał zmieniać. W długim okresie wyjdzie o wiele taniej niż jakieś podmianki podzespołów.

Napisano
  W dniu 11.02.2023 o 17:43, Krisss78 napisał:

Miałem już w swoim życiu zarowno Aspre 1 z którego średnio byłem zadowolony (mocno pochylona sylwetka, claris ciągła regulacja bez efektów) jak i Gestalt 2 z którego byłem zadowolony ale mi go skradziono...

Rozwiń  

Dla mnie wybór jest prosty. Zrób kontynuacje tego co Tobie pasowało. Miałeś gestalta to idź w tym kierunku. 

Nawet najlepszy osprzęt, nie zrekompensuje tego jak rower Ci nie podejdzie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.