kuba_kubi Napisano 4 Stycznia 2023 Napisano 4 Stycznia 2023 Witam, jako laik mam pytanie związane z podniesieniem kierownicy o 3-4cm. Obecnie mam już ją w pozycji maksymalnej i problem polega na tym ze to rower to Riverside 120 z Decathlonu, a w nim z tego co udało mi się dowiedzieć jest zintegrowany mostek. Z tego co udało mi się dowiedzieć jedyny sposób by to zrobić to jakiś adapter i tu pytanie czy coś np takiego będzie pasowało https://allegro.pl/oferta/adapter-przedluzka-rury-sterowej-ahead-1-1-8-12758125606 ? Dobrze mi się na nim jeździ a te kilka cm dadzą mi większy komfort. Jeśli takie rozwiązanie za 50-60 zł pomoże czemu się o nie pokusić :)
TheJW Napisano 4 Stycznia 2023 Napisano 4 Stycznia 2023 Masz tam stery klasyczne, więc ten adapter się nie nada. On jest, jak nazwa wskazuje, przeznaczony do systemu ahead. U Ciebie sprawę komplikuje fakt, że masz mostek zintegrowany z kierownicą. Nie wiem, kto wpadł na tak idiotyczny pomysł... Chyba jedyne wyjście to wymiana mostka wraz z kierownicą. Musisz kupić mostek wpuszczany 1 1/8" odpowiednio dłuższy niż ten co masz (Decathlon raz podaje 110 raz 150mm...) i pasującą kierownicę. Ewentualnie spojrzeć na to: https://www.decathlon.pl/p/kierownica-mostek-klasyczny-riverside-duza-wysokosc-620-mm-60-mm/_/R-p-335586?mc=8667409 Ale to już bardziej do typowej damki, bo i dłuższa, i gięcia większe. Musisz się jednak upewnić, najlepiej wszystko zmierzyć, bo średnio ufam tym danym podawanym na stronie Deca.
kuba_kubi Napisano 4 Stycznia 2023 Autor Napisano 4 Stycznia 2023 @TheJWdzięki a mniej więcej jaki koszt by zmienić jak piszesz na jakieś "normalne" rozwiązanie? Jak pisałem dobrze mi się jeździ na nim robiąc ok 20-30 km. Czy jest sens to zmieniać ? Może warto za czymś nowym się jednak rozglądnąć nie upgradując już tego 🤔
TheJW Napisano 4 Stycznia 2023 Napisano 4 Stycznia 2023 Mostek ok. 40 zł, regulowany 60-80 zł. Kierownica zależnie co sobie wybierzesz od 40 do 100 zł (oczywiście można i za 300 kupić, ale biorąc pod uwagę wartość roweru nie ma to sensu). Ceny na szybko podejrzałem na allegro.
RabbitHood Napisano 4 Stycznia 2023 Napisano 4 Stycznia 2023 A ja bym mino wszystko polecał pojeździć i próbować się przyzwyczaić. jeśli nie masz jakiś wad kręgosłupa to ten rower nie powinien sprawić ci problemów.
kuba_kubi Napisano 4 Stycznia 2023 Autor Napisano 4 Stycznia 2023 @RabbitHood jeździłem poprzedni sezon i jak pisałem dobrze mi się na nim jeździ po wymianie siodełka na inne tym bardziej, tylko jak pisałem 3-4 cm chciałbym ją móc dać wyżej
RabbitHood Napisano 4 Stycznia 2023 Napisano 4 Stycznia 2023 No dobrze, ale co rozumiesz przez większy komfort? Co ci teraz przeszkadza podczas jazdy? Boli cię coś?
kuba_kubi Napisano 4 Stycznia 2023 Autor Napisano 4 Stycznia 2023 chciałbym ciut bardziej wyprostowaną pozycję
marvelo Napisano 4 Stycznia 2023 Napisano 4 Stycznia 2023 Na przykład taki zestaw, z możliwością szybkiej regulacji kąta mostka i kierownicy w obejmie mostka. Będziesz mógł eksperymentować z ustawieniem do woli. Mostek PROMAX regulowany jak GAZELLE BATAVUS - mostekPromaxregulowanywpuszczany - 12585107573 - Allegro.pl KIEROWNICA ALU MTB GIĘTA M-WAVE-620 mm - Z-401222 - 13007081524 - Allegro.pl
Gość Napisano 5 Stycznia 2023 Napisano 5 Stycznia 2023 10 godzin temu, TheJW napisał: U Ciebie sprawę komplikuje fakt, że masz mostek zintegrowany z kierownicą. Nie wiem, kto wpadł na tak idiotyczny pomysł... Przecież to aktualnie bardzo popularne i promowane rozwiązanie, zwłaszcza w rowerach szosowych Tylko tutaj kosztuje 40 zł, więc można powiedzieć że idiotyczne. No ale powiedz to samo, komuś kto kupił rower za kilkanaście/ kilkadziesiąt k Do autora: A może masz zły rozmiar ramy? Jak patrzę na ten rower, to absolutnie nie widzę sensu aby kierownica była wyżej. Nie piszę tego z perspektywy osoby uprawiającej sport. Pamiętaj też, że im bardziej jesteś wyprostowany, tym ręce mają "dalej" do kierownicy. Trzeba zachować jakiś zdrowy kompromis.
kuba_kubi Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Napisano 5 Stycznia 2023 @ChuChu Rozmiar raczej ok tylko jak pisałem chciałbym regulowany mostek i odrobinę bardziej wyprostować pozycję - miałem okazję na modelu 500 z podniesioną kierownicą się przejechać na trasie ok 10 km a wydaje mi się ze geometria ramy ta sama 🤔 i miałem wrażenie że jakoś wygodniej było.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.