Skocz do zawartości

[Stary typ bębenka] Jak to odkręcić

piopet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich na forum,

Mam stary rower MTB firmy Batavus. Zepsuł mi się napęd (zmielona sprężynka w bębenku). Chciałem wymienić cały bębenek na nowy ale to jakiś archaiczny model i klucz imbusowy 10 nie pasuje. W ogóle jak patrze do środka piasty to nie widzę żadnych wyżłobień zeby można było odkręcić imbusem. Czy ktoś może spotkał się z takim typem bębenka? Potrzebuje porady jak to odkręcić.

Pozdrawiam

piotr

Napisano
11 minut temu, JWO napisał:

A to stary holender? Może taniej wyjdzie całe koło wymienić?

tez o tym myślałem, ale włożyłem w to juz tyle energii ( kupno kluczy, demontaż wszystkiego po kolei), zostało tylko odkręcić ten bębenek. Po za tym Koła mam ładne oryginalne, drugiego takiego nie dostanę.

9 minut temu, Maciek.B napisał:

Jak juz na imbus to nie 10, tylko 11 albo 12 ;)

tylko jak patrze do środka to widzę ze jest płaska rurka, nie ma żadnych wypustów zeby imbus zachaczyć

Napisano

W niektórych tylnych piastach bębenek jest przykręcony śrubą od wewnątrz piasty i aby wsadzić klucz, trzeba wybić lewą miskę łożyskową. Może tu jest właśnie taka piasta?

Napisano

musze zorganizować większe klucze bo najwiekszy jaki mam to 10tka. Patrzyłem do środka i nic tam nie mogłem dostrzec a tu na zdjęciu wyszło.

dzięki za pomoc, odezwe sie czy są jakieś postępy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...