Skocz do zawartości

[Czorsztyn] kilka tras mtb, szosa

adamsanders

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w niedziele wybieram się na tygodniowy urlop w okolice Czorsztyna. Potrzebuję sprawdzonych tras zarówno mtb jak i coś na szosę (rower tylko mtb ale coś tam można pokręcić po asfalcie)

Wiem że jest velo czorsztyn wokół jeziora i velo dunajec (kawałek do Szczawnicy) będę wdzięczy za jakieś podpowiedzi a już najlepiej pliki gpx bo mój garmin obsługuje tylko nawigowanie po śladzie a nawigacja z telefonu odpada. Na które szczyty górskie warto wjechać i nie będzie to podjazd tylko po kamulcach? trasy do max 2-3h ponieważ rower to nie będzie tylko jedna aktywność.

Zastanawiam się nad powrotem na kole, w zależności od trasy wychodzi mi 180-220 km do Katowic. Ktoś jechał i może podzielić się wskazówkami? Z racji dystansu trasa tylko po asfalcie ew. szutrowe drogi. Najlepiej z częściowym pominięciem tych bardziej ruchliwych dróg krajowych.

Napisano

Zerknij na szlak wokół Tatr, jechałem gravelem od Kacwinu do Dursztynu (asfalt) bardzo zacny kawałek trasy, świetne widoki i bywa grubo do góry.
DSC_1943_DxO_1600.jpg
Z Dursztynu można wbić na Grandeus (polna droga),
DSC_1964_DxO_1600.jpg
 fajne miejsce widokowe (z drugiej strony Tatry) i zjechać do Łapszanki, a dalej asfaltem na przełęcz. A dalej jest genialny niebieski szlak idący do Trybsza. Kamieni bardzo mało za to może być błoto, na gravela momentami za duże. Ale widoki to bajka.
DSC_1995_DxO_1600.jpg

Szlak wokół Tatr z Nowej Białej do Nowego Targu też jest bardzo przyjemny (asfalt i szuter, gór brak). Za to balony można spotkać (jechałem tam 3 razy i 2 razy były pod koniec dnia)
DSC_1870_DxO_1600.jpg

Napisano

Na max 2-3 godz to nie ma o czym rozmawiać... Pokręć po okolicznych polach i już. Coś na minimum więcej jak ci się zachce to masz Słowacką Lechnicę z tamtejszymi dwoma widokowymi trasami albo wyskocz sobie na pobliski Wietrzny Wierch. Idą tam bardzo dobrze oznakowane cyklotrasy a sam wjazd na szczyt z Vielkiego Lipnika to w 95% asfalt i świetnej jakości szuter. Opcja 3-cia to wzdłuż Dunajca do Lechnicy gdzie Pieniny do Czerwonego Klasztoru przecina kolejna cyklotrasa. 

Napisano
22 godziny temu, kipcior napisał:

Zerknij na szlak wokół Tatr, jechałem gravelem od Kacwinu do Dursztynu (asfalt) bardzo zacny kawałek trasy, świetne widoki i bywa grubo do góry.

Z Dursztynu można wbić na Grandeus (polna droga),

To pewnie objadę bo fajne widoczki wrzuciłeś, masz może GPX'a?

Obczajam ostatnio często ślady przejazdów użytkowników stravy na ich aplikacji z ostatnich 12 miesięcy i całkiem nieźle się to sprawdza. Szkoda że mapa jest tak słabej jakości (widok satelitarny) zarówno w wersji przeglądarkowej i aplikacji na telefonie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...