Skocz do zawartości

[piasta] Wymiana łożysk DT Swiss x1900/przód

Semtex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Życie to jedna wielka improwizacja ;) Od zawsze wyznaję zasadę, że jak się czegoś nie ma to trzeba sobie pomóc tym co akurat pod ręką.
Mam praskę do PF, myślę że powinna dać radę.

Napisano

@Dokumosa @Brombosz
Krótka informacja zwrotna: dziś wymieniłem łożyska, zamontowałem koło i luz skasowany, jest sztywno jak być powinno. Co do przyczyn, winne okazało się łożysko po stronie napędowej, całkowicie "rude" w środku, z widocznym luzem, co ciekawe drugie łożysko w stanie nienaruszonym, nawet czyściutko w środku.
Faktycznie wybicie pierwszego łożyska to trochę upierdliwa robota, najwięcej czasu na to straciłem, ale podołałem bez strat w ludziach i sprzęcie. Nowe łożyska zostały częściowo wprasowane i dobite. 
W tym miejscu bardzo wam dziękuję za okazaną pomoc, tipy i rady, życzę wielu kilometrów bez awarii.
Pozdrawiam.

Napisano

Piasty DT (jak wszystkie piasty) wymagają okresowej obsługi a nie jazda do zgonu łożyska. Szczególnie właśnie łożysko pod bębenkiem jest narazone na wilgoć (woda wcieka między korpusem piasty a bębenkiem). Przynajmniej raz na sezon wypada tam zajrzeć, wytrzeć starą maź i zaaplikować świeżego smaru (przede wszystkim zakryć smarem łożysko). Mam komolet kół dt na których jest zrobione grubo ponad 60kkm na fabrycznych łożyskach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...