KamQiX Napisano 5 Kwietnia 2022 Napisano 5 Kwietnia 2022 Dzień dobry, Kupiłem właśnie rower Romet Orkan 1M 2020 i zastanawiam się czy to optymalny wybór w budżecie do 1400 zł? Zależy mi na rowerze typu cross lub podobnym. Zdaje sobie sprawę, że to najniższa półka, ale to do sporadycznej jazdy (około 30-40 km tygodniowo). Zamówienie jeszcze nie jest opłacone, więc mogę zrezygnować, jeśli polecicie mi inny model. Miałem wybrać Lazaro Aero V1, jednak potrzebna mi jest rama 19", która nie jest obecnie dostępna. Link do mojego zakupu: https://m.romet.pl/Rower,ORKAN_1_M,10,819,852,15402,2020.html#000000427a50-19 Proszę o poradę, Pozdrawiam.
RabbitHood Napisano 6 Kwietnia 2022 Napisano 6 Kwietnia 2022 Osobiście wolałbym tego lazaro - brak przedniej kotwicy to spory plus.
chudzinki Napisano 6 Kwietnia 2022 Napisano 6 Kwietnia 2022 Popieram. 11 godzin temu, KamQiX napisał: Link do mojego zakupu: Link nie działa, ale z tego co wiem to Orkan 1 ma wolnobieg, a tego bym unikał jak ognia... Polowałbym na Aero upewniając się wcześniej czy faktycznie potrzebujesz 19-tki.
Artur85 Napisano 6 Kwietnia 2022 Napisano 6 Kwietnia 2022 Chyba lepszym wyjściem od Rometa będzie ten Riverside, jeżeli potrzebujesz amortyzator. Tym bardziej, że są dostępne. https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-500/_/R-p-300777 Ten Aero fajny, również nie jestem fanem amortyzatorów w takich rowerach, dla mnie jednak dyskwalifikuje go napęd. Napęd 3x do typowej miejskiej jazdy to niepotrzebna komplikacja. To oczywiście moja opinia oparta o to jak użytkuję rowery.
RabbitHood Napisano 6 Kwietnia 2022 Napisano 6 Kwietnia 2022 Dopłaciłbym już te 1700 i kupił v3jkę. W końcu rower kupujesz nie na jeden sezon.
KamQiX Napisano 6 Kwietnia 2022 Autor Napisano 6 Kwietnia 2022 11 godzin temu, RabbitHood napisał: Osobiście wolałbym tego lazaro - brak przedniej kotwicy to spory plus. 11 godzin temu, chudzinki napisał: Popieram. Link nie działa, ale z tego co wiem to Orkan 1 ma wolnobieg, a tego bym unikał jak ognia... Polowałbym na Aero upewniając się wcześniej czy faktycznie potrzebujesz 19-tki. Niestety właśnie Lazaro na ramie 19" nie jest dostępny. Kontaktowałem się ze sklepem i nie są w stanie dokładnie powiedzieć kiedy będzie dostępny. Może to być 1 lub 2 miesiące. Mam 175 cm wzrostu, więc raczej rama 21" byłaby za duża. 11 godzin temu, Artur85 napisał: Chyba lepszym wyjściem od Rometa będzie ten Riverside, jeżeli potrzebujesz amortyzator. Tym bardziej, że są dostępne. https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-500/_/R-p-300777 Ten Aero fajny, również nie jestem fanem amortyzatorów w takich rowerach, dla mnie jednak dyskwalifikuje go napęd. Napęd 3x do typowej miejskiej jazdy to niepotrzebna komplikacja. To oczywiście moja opinia oparta o to jak użytkuję rowery. Cytat Dopłaciłbym już te 1700 i kupił v3jkę. W końcu rower kupujesz nie na jeden sezon. Niestety poza budżetem, 1400 zł to już dla mnie max. Jak pisałem, na rowerze nie jeżdżę dużo i niekoniecznie tylko po mieście. Mieszkam akurat w małej miejscowości, więc wypady 10-20 km po okolicznych parkach, lasach, wioskach również wchodzą w grę. Dziękuję za porady!
chudzinki Napisano 7 Kwietnia 2022 Napisano 7 Kwietnia 2022 To może https://lazaro-bike.pl/sklep/kands-stv-900-m%C4%99ski-2021_pid=361 ? Co rozmiaru - 21 to bankowo nie! Ale 17 cali myślę, że tak samo albo lepiej niż 19.
KamQiX Napisano 7 Kwietnia 2022 Autor Napisano 7 Kwietnia 2022 Ciekawa propozycja. Zastanawiałem się nawet nad nim, ale później wybrałem Rometa. Nie ukrywam, sugerowałem się tu głównie wyglądem, gdyż Kands STV 900 dostępny jest tylko w kolorze granatowym, który mi się nie podoba. Stąd rower dość szybko odrzuciłem. Teraz dopiero widzę, że ma on kasetę, zamiast wolnobiegu. I teraz pytanie... Czy jest jakaś odczuwalna różnica podczas jazdy między tymi dwoma rozwiązaniami? Czytam różne fora, artykuły, gdzie wymieniane są różnice, wady i zalety obu rozwiązań. Są to jednak głównie rzeczy typu: kasetę trudniej zepsuć. Trochę mnie ten argument nie przekonuje, gdyż dotąd zawsze miałem jakieś najtańsze "górale" z Biedronki za ~600,00 zł i tam siłą rzeczy musiał być najtańszy wolnobieg. I nigdy mi się nic z nim nie stało. Jeśli się mylę i jest jakaś inna wyraźnie zauważalna różnica, to mnie proszę poprawcie
chudzinki Napisano 8 Kwietnia 2022 Napisano 8 Kwietnia 2022 A jaka jest zaleta wolnobiegu poza początkową ceną zakupu roweru...? Jak jesteś lekkiej wagi to jak tam chcesz, ale ja każdemu odradzam takie rozwiązanie. Linkowany wcześniej Riverside 500 kosztuje teraz 1500 zł. Piszę, bo nie wiem ile kosztował w momencie umieszczenia linku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.