Iwanka Napisano 28 Marca 2022 Napisano 28 Marca 2022 Witam poszukuję roweru w cenie do 2500 zł. (max do 3000 zł jeśli będzie spektakularna różnica) Teoretycznie nie wiem na co się zdecydować czy cross czy trekking. Myślę, że przez najbliższe 5 lat głównie będą to trasy w przedziale od 6 do 50km szosa/ścieżka rowerowa 70%/ las 30% ( i co najważniejsze z dodatkowo dopiętym fotelikiem z tyłu).. Jeszcze nigdy nie miałam okazji jeździć z fotelikiem Za trekkingiem przemawia osprzęt dodatkowy(błotniki, oświetlenie,) i rama z kolei do cross można to wszystko dokupić co będzie potrzeba, a jest lżejszy i bardziej zwrotny. Wzrost 166 Waga 55 kg Wiek 41 lat (podaje bo chce żeby rower posłużył mi na lata, a nie wiem czy za 10 lat wsiąde na crossa Na tą chwilę polecano mi w sklepie crossa: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-damski-romet-orkan-5-d-pd25583/?v_Id=164157&utm_campaign=16071097106&gclid=CjwKCAjwuYWSBhByEiwAKd_n_vjA6wRxoURBSc2-fbOTROw6OTsVO1f6SH5MUk5btuzsIXtoqbyJhBoCpgwQAvD_BwE trekkinga: https://www.rowerzysta.pl/Rower-trekkingowy-Romet-Gazela-5-2022?gclid=CjwKCAjwuYWSBhByEiwAKd_n_oyy2VQTWwNz98sJjoyion7otS1xgi3XNGCJmTNCm2BAptfaIp3VVhoCmBcQAvD_BwE Co Wy byście mi doradzili? Proszę pomóc laikowi Pozdrawiam
Iwanka Napisano 31 Marca 2022 Autor Napisano 31 Marca 2022 Witam ponownie, przejrzałam trochę forum i widziałam że z damskich crossów (w tym przedziale cenowym) polecane są: https://nrowery.pl/crossowe/165-3129--madeira-db-al.html#/116-kolor-grafitowo_pomaranczowo_turkusowy/26-rozmiar_ramy-17 https://www.unibike.pl/flasheqlds.html https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-900/_/R-p-300794?mc=8585246&c=Niebieski_Turkusowy https://bmsbike.com/product-pol-1242208-Rower-Giant-Liv-Rove-3-DD-2021-ocean-cube.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping podpowiedzcie proszę który byłby najlepszy w moim przypadku? Jakie powinnam wybrać amortyzator i na jakie inne parametry roweru powinnam zwrócić uwagę? Gdzieś mi się rzuciło że przy mojej wadze raczej powinien być powietrzny amortyzator niż sprężynowy? (a może coś pomyliłam?). I czy poradzę sobie z fotelikiem na crossie? I czy warto kupić crossa i dokupić do niego błotniki i bagażnik na czas podróży z dziećmi? Czy jednak powinnam się skupić na szukaniu roweru trekkingowego? Niestety z dwójką małych szkrabów nie mam za dużo czasu żeby wertować dalej forum...
chudzinki Napisano 1 Kwietnia 2022 Napisano 1 Kwietnia 2022 Nie mam żadnego doświadczenia z fotelikami, ale wiem, że nie potrzebujesz do niego bagażnika... Powietrzny wskazany, ale to zdecydowanie nie przy tym budżecie. Z każdego linkowanego przez Ciebie powinnaś być zadowolona. Northec - napęd 3x8 najmiększy, Riverside - napęd 1x10 najtwardszy, Unibike i Giant pośrodku. Najlżejszy Giant i Riverside.
Wojcio Napisano 1 Kwietnia 2022 Napisano 1 Kwietnia 2022 Mam doświadczenie z fotelikiem. Nie trzeba bagażnika, bo te montowane do rury podsiodłowej mniej trzęsą, ale damki w małym rozmiarze miewają problem z montażem bagażnika. Kupuj tak fotelik byś mogła przymierzyć lub zwrócić. Problemy to rurka ramy albo przelotka linki tam gdzie wypada mocowanie fotelika oraz taka geometria, że dziecko ma nos w pupie rodzica. Przy foteliku dobrze jak rower jest długi, ma długie tylne widełki - duże koła.
Iwanka Napisano 7 Kwietnia 2022 Autor Napisano 7 Kwietnia 2022 W dniu 1.04.2022 o 15:43, chudzinki napisał: Nie mam żadnego doświadczenia z fotelikami, ale wiem, że nie potrzebujesz do niego bagażnika... Powietrzny wskazany, ale to zdecydowanie nie przy tym budżecie. Z każdego linkowanego przez Ciebie powinnaś być zadowolona. Northec - napęd 3x8 najmiększy, Riverside - napęd 1x10 najtwardszy, Unibike i Giant pośrodku. Najlżejszy Giant i Riverside. Witam, myślisz że będę zadowolona z roweru w tym budżecie? Przeglądając forum powiem szczerze że mocno podniosłam swoją poprzeczkę bo ogólnie krąży opinia że do 3k nic sensownego nie kupię. Byłam skłonna już nawet wydać kasę na Romet Gazela 9… ale jeśli jest możliwość że do 3k kupię rower na którym jazda bedzie sprawiać mi przyjemność to wchodzę w to 😉. Jeśli chodzi o bagażnik to naiwnie i lekkomyślnie myślałam że zamontuje sakwy na rzeczy dzieci 🙈… wiem że już się nie zmieszczą z fotelikiem a druga sprawa to nie należy już dociążać tyłu jeśli bedzie tam fotelik z dzieckiem… Jednak muszę mieć trekkinga (crossowy odpada) bo muszę mieć wyprostowana pozycje ze względu na rozejście mięśni prostych brzucha ( tak doczytałam)
chudzinki Napisano 7 Kwietnia 2022 Napisano 7 Kwietnia 2022 Cytat myślisz że będę zadowolona z roweru w tym budżecie? Z postu 31.03 powinnaś, bo to są już rowery do rekreacyjnej jazdy. Piszę "powinnaś", bo ja Cię nie znam. Piszę to na podstawie tego co opisałaś. Wiadomo - zwiększysz budżet to dostaniesz lepszy osprzęt tylko to czy jest Ci potrzebny to już sama musisz zadecydować... Gazela do lasu? Hmmm... Można i szosówką jeździć tylko co to za przyjemność? 😀 EDIT. Teraz zauważyłem, że już szukasz droższego trekkingu w innym temacie. Myślę, że w tym temacie @szy lepiej doradzi.
szy Napisano 7 Kwietnia 2022 Napisano 7 Kwietnia 2022 Widzę te pytania o tańsze trekkingi, ale rzadko się odzywam, bo uczciwie mówiąc, trudno mi tu doradzać. Właśnie Iwance w sąsiednim wątku pisałem, że dobre rowery trekkingowe zaczynają się powyżej 4000 złotych. Powyżej 3000 PLN można już znaleźć pierwszych solidnych średniaków. Ale okolice 2000-3000 PLN z mojego, turystycznego punktu widzenia to niestety nieco za mało na solidny rower. Oczywiście, że można takim jeździć, oczywiście, że się nie rozpadnie po pół roku, ale po roku jazdy, gdy smary przeschną, zaczną się problemy z osprzętem, regulacją, ciężko chodzącymi manetkami, rwącym się łańcuchem i innymi drobiazgami, a do tego nie chcę przykładać ręki Szy.
szy Napisano 7 Kwietnia 2022 Napisano 7 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Iwanka napisał: Jeśli chodzi o bagażnik to naiwnie i lekkomyślnie myślałam że zamontuje sakwy na rzeczy dzieci 🙈… wiem że już się nie zmieszczą z fotelikiem a druga sprawa to nie należy już dociążać tyłu jeśli bedzie tam fotelik z dzieckiem… A to ciekawy wątek Faktycznie, nie kojarzę zdjęć rowerów i z dziećmi na fotelikach, i z sakwami - zwykle dziecko wiezione jest w przyczepce, czasem na rowerku na sztywnym holu. Albo i tak: ... ale w Twoim przypadku, jeśli chcesz zabierać dziecko na wycieczki, może mogłabyś pomyśleć o przednich sakwach? (jeśli rzeczywiście tylne sakwy i fotelik są nie do pogodzenia) Zwykle zabiera się do przodu sakwy nieco mniejsze, które uzupełniają bagaż główny. Ale Ty możesz je potraktować jako własnie bagaż główny. Jesli nie miałaś doświadczenia z taką jazdą - bez obaw, po kilkuset metrach nie będziesz pamiętała, że masz na widelcu sakwy. Ważne będzie tylko, by miały podobną wagę, by nie zaburzały wyważenia przedniego koła. Tu porównanie wielkości małych i dużych sakw Ortlieba (modele Sport Roller/Back Roller) - dasz radę zapakowac się do tych mniejszych? Mniejsze są przednie sakwy Extrawheela - bo może wcale nie zależy Ci na większej ilości bagażu, a przeciwnie - na mniejszej: Oczywiście, musisz mieć dodatkowy bagażnik z przodu. To jednak nie są takie duże konstrukcje jak z tyłu. Najlepszym jest Tubus Tara - lekki wagą i wizualnie, choć niestety kosztujący koło 300 złotych: ... ale równie dobrze możesz kupić inny - też spełni swoją rolę, tyle że będzie go bardziej "widać" na rowerze. https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/bagazniki-rowerowe/przednie/ Podsumowując - wszystko się da, wszystko można, tylko trzeba znaleźć na to sposób , tym bardziej, gdy to tak pozytywne plany jazdy z dzieckiem i sakwami Szy.
Iwanka Napisano 11 Kwietnia 2022 Autor Napisano 11 Kwietnia 2022 Dziękuję po raz kolejny za obszerną odpowiedź :), na pewno skorzystam z rad i zakupię coś na przód albo na ramę...ale zanim kupię sakwy, muszę kupić zabezpieczenie do roweru. Może i tutaj mi coś polecisz?:) i druga rzecz jeszcze bagażnik samochodowy na rowery? Odwiedziłam Twojego bloga...sporo km przejechałeś na rowerze...piękne zdjęcia i super prowadzona strona. Gratuluję! Pozdrawiam
Iwanka Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Napisano 12 Kwietnia 2022 Dziękuję @szy po raz kolejny za obszerną odpowiedź :), na pewno skorzystam z rad i zakupię coś na przód albo na ramę...ale zanim kupię sakwy, muszę kupić zabezpieczenie do roweru. Może i tutaj mi coś polecisz?:) i druga rzecz jeszcze bagażnik samochodowy na rowery? Odwiedziłam Twojego bloga...sporo km przejechałeś na rowerze...piękne zdjęcia i super prowadzona strona. Gratuluję! Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.