Skocz do zawartości

[3000-3500] cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam dla siebie roweru rekreacyjnego do jazdy 60% asfalt , 40% weekendowe wyjazdy na utwardzonych drogach leśnych.  Wzrost 183 cm Rowery nad którymi się zastanawiam to :

1) Trek dual sport 2

2) scott sub cross 30 

3) kross trans 4.0/5,0

4)  unibike crossfire gts

Napisano

Będąc w kilku sklepach rowerowych, raz dobrali do mnie rame 19 cali (trek) dwa razy rame 21 cali (scott). Jakies wskazówki czym się sugerować przy wyborze?  183 cm, 85 kg

Napisano

Ja bym w 20 cali celował, tyle ma Dual Sport 2 i Roam 2. Będzie idealny. 

Krossa Trans odpuść, to inny typ roweru niż crossowy, nada się bardziej do jazdy miejskiej niż po lesie. 

Scotta niestety nie znam. 

Crossfire - na plus korba ze sztywną osią, lepsze hamulce, na minus badziewna amortyzowana sztyca (szybko łapie luzy i przynosi więcej szkody niż pożytku), geometria z poprzedniej epoki, malowanie też. Ale rower solidny, tego nie można mu odmówić. Raczej celowałbym w 19", 21 jest spora i przy jeździe w lesie będzie to czuć. 

Giant, Trek - zupełnie inaczej się na nich jeździ, według mnie lepiej, fajniej też podjeżdżają. 

Napisano

To w takim razie jeszcze dwa pytania:

1)Jak wygląda osprzęt porównując dual sport 2 a roam 2?

2)Czy opłaca się bawić w wymianę amortyzowanej sztycy w crossfire?

Napisano

Według mnie wymiana się opłaca - ale podejścia są różne. Niektórzy sobie chwalą ale mnie to uginanie i minimalne obracanie się na boki denerwuje nawet jak sztuca ma minimalny luz na samym początku. 

Porównując osprzęt - Roam ma minimalnie lepszą przerzutkę. Nie wiem jakie hamulce ma Trek, bo nie podają w opisie, klamki Tektro zaciski Shimano po zdjęciach :D Ale to na pewno jakiś podstawowy model. Więc wybór jeśli miałbym podjąć to na podstawie tego która rama się bardziej podoba, bo trochę się różnią kształtem rurek. 

Napisano

Bardzo dziekuje za pomoc. Skoro są to  minimalne różnice to w  takim razie ide przejechać się nimi stacjonarnie i wybiorę wygodniejszy 😄

A co myślicie o korbie w Roam 2? Na + czy - ?

Napisano

Geometria Dual Sporta i Roama jest praktycznie porównywalna, wiec różnice w komforcie mogą wynikać z ustawień roweru, czy siodełka/chwytów. 

Korby - w jednym i drugim jest prosta, tania dwurzędowa korba na kwadrat, nic na co trzeba by zwracać uwagę, zajechać i wymienić na lepszą w przyszłości. 

Napisano
W dniu 10.02.2022 o 17:06, wetaweta napisał:

W końcu zamówiłem crossfire w super cenie. Na dniach tylko wymienie sztyce :)

Dziękuje za pomoc, pozdrawiam!

Co to za dobra cena? I gdzie kupiony? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...