Skocz do zawartości

[Wymiana korby] Deore na GRX

Strielok79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

Kwestia wymiany korby w rowerze Kona Sutra mufa suportu 73mm gwintowana. Aktualnie jest założona korba Deore i chce zmienić na GRX 2x. Sprzedawca mówi że raczej GRX będzie za krótki pod 73mm, że jek juz szukać suportu z cienkimi łożyskami nie standard 10mm tylko 8- 8.5mm.

Jak wy to widzicie?

pozdraiwam

Maciek 

Napisano

GRX jest pod standard szosowy, więc rzeczywiście oś będzie za krótka. Powinieneś mieć mufę 68mm.

A czemu akurat GRX? Mało jest korb pod standard MTB?

Napisano

minęło 10 lat od mojego ost. składania roweru i trochę się zapomniało. Mam już zamówione klamkomanetki GRX 2x11 przerzutkę przód i tył 810, kasetę.

To jaką korbę dobrać by to współgrało (korba dwurzędowa)  

Napisano

No to umoczyłeś. Przerzutka którą zamówiłeś, jest kompatybilna tylko z dwoma korbami. RX810 i RX600. Obydwie wymagają mufy 68 lub 70mm.

Co to za rama?

Napisano

Z korbą grx w tym rowerze to opcji nie ma najmniejszej - obecna korba ma q-factor 181mm a grx 151mm... Nawet jakby wziąć pilnik i "pocieńkować" mufę to tak wygląda ten rower z deorką. To gdzie tam ma wejść korba której ramie jest o 1,5cm węziej na stronę?

kona.jpg

ps. przednią przerzutką którą kupiłeś w tym rowerze się nie nacieszysz.

Napisano

Ok ale montax korby SLX i zostanie przy przerzutce Deore z przodu a reszte zmieic tj. klamkomanteki GRX 810 + przrezutka  tyl 810 + kaseta 11 rz. Będzie ok dzialalo? 

Napisano

Też bez uśmiechu na ustach Cię zostawię odpowiadając...

No nie masz za prostego pomysłu na ten napęd... przerzutka 3x o szerokości wózka pod łańcuch 9s i określonym łuku pracy wodzika z łańcuchem 11s na jakiejś korbie 2x... Pewnie "zadziała" bo fizycznie chrobocząc ten łańcuch przepcha pomiędzy blatami, ale idź Pan z takim działaniem.

z rd-rx810 masz teoretycznie do wyboru całe "trzy kasety" jedna od shimano hg700/800 11-34 - czyli standard montowany z tą przerzutką. Jakbyś chciał odrobinę lżej to alternatywa od srama pokroju pg-1170 11-36 albo jak wystarczy/chcesz ciaśniej to 11-30/32 bo takie też oblecisz tą przerzutką... i to na tyle. Tylko sprawdź bębenek w kołach jeśli nie weźmiesz hg700/800, bo jak jest 11mtb zamiast 11road to szosowej np. 11-30/32 nie założysz (a i srama chyba też nie)

Napisano

Swoją drogą, mądrzy Ci z Kony. Zrób Gravela ze standardem MTB, gdzie cały rynek stosuje standard szosowy.

Inna sprawa. Nie orientujesz się co i jak, sam to przyznałeś, a nazamawiałeś sprzętu za grubą kasę? Niezbyt mądre posunięcie.

Napisano

@skom25 No co chcesz? Mądrzy, mądrzy i to bardzo. Sam zobacz co tam siedzi... wszystko jest stosunkowo tanie (to chyba jeden z niewielu rowerów, który złożysz sam taniej niż kupisz gotowy) i co najważniejsze wszystkie te niechodliwe (no nie aż tak chodliwe jak grx) komponenty są dostępne, więc mają z czego zrobić i mają jak zarobić.

A, że klient ma w przypadku chęci poprawy fabryki pod górę? To niech nie poprawia albo przyjdzie po nowy rower za rok. Tu nie ma nic głupiego ;)

Napisano
15 minut temu, skom25 napisał:

Nie orientujesz się co i jak, sam to przyznałeś, a nazamawiałeś sprzętu za grubą kasę? Niezbyt mądre posunięcie.

z ciężkim bólem się trzeba przyznać

Ale kończąc temat korby, jak będzie pasowała?  dwurzędowa o przerzutce przedniej też pomyślę. 

Ps. Kaseta jak jest teraz to: CS HG50-10 DEORE kaseta 10 rzędów 11-36T MTB

Napisano

dokładnie a nawet 11-42! wystarczy wymienić "link" w przerzutce tylnej np. ten z Goat albo Wolftooth

ponawiając pytanie czy zakup obojętnie jakiej korby MTB 2x11 do mufy 73mm będzie pasował do reszty?

np.

Czy korba FC-M5100-2 o linii łańcucha 48.8 będzie ok?

ewentualnie jakiś wyższy model

Tylna oś w ramie to 142mm 

Napisano

U mnie ten wynalazek (rx810) z 11-28 działa jak żyleta. Bardziej obawiam się w drugą stronę, rx812 z 11-34. Będę w niedalekiej przyszłości testował taką konfigurację.

Napisano

Tu nie trzeba nic sprawdzać. Będzie brakowało tyle, że ośka będzie gdzieś w połowie korby, za zewnętrzną śrubą. Już na prawidłowej konfiguracji, od krawędzi korby do krawędzi ośki jest około 2-2,5 mm.

Nie wpuszczaj go w kłopoty, bo wsadzi korbę, będzie widać że używana i jej nie zwróci.

Napisano

Jeszcze raz... istnieje coś takiego jak zależność między szerokością tylnych widełek a q-factor korby. Nie wystarczy więc żeby ośka pasowała. Skoro korba treningow która tam siedzi ma 181 i nie zostawia 15mm od widełek... to co tam ma robić korba o q-factor o 3cm mniejszym?

Napisano
16 godzin temu, abdesign napisał:

No co chcesz? Mądrzy, mądrzy i to bardzo. Sam zobacz co tam siedzi... wszystko jest stosunkowo tanie (to chyba jeden z niewielu rowerów, który złożysz sam taniej niż kupisz gotowy) i co najważniejsze wszystkie te niechodliwe (no nie aż tak chodliwe jak grx) komponenty są dostępne, więc mają z czego zrobić i mają jak zarobić.

No to prawda, przyznaję.

16 godzin temu, abdesign napisał:

A, że klient ma w przypadku chęci poprawy fabryki pod górę? To niech nie poprawia albo przyjdzie po nowy rower za rok. Tu nie ma nic głupiego ;)

To też.

No i właśnie tu jest haczyk, że ktoś kupi ten rower, cała branża idzie jak na razie w standard szosowy, a użytkownik zostanie z palcem w... sztycy. Jest już tyle wypustów Gravelowych z dedykowanymi przełożeniami, że pakowanie tam standardu MTB to takie uprzykrzanie życia.

Myślałem na początku że tak już fabrycznie siedzą jakieś wielkie opony, ale nie, jest tam zwykłe 40c. W moim Eskerze 4.0 fabrycznie była opona z realną szerokością 44mm, a ktoś wsadził nawet Race King 2.0. Także argument szerokiej opony też nagle znika, bo jak widać, da się zrobić ramę pod takie opony i standard szosowy.

Nie wiem czym się różnią te Sutry, ale znalazłem jakąś z napędem GRX i mufą 68mm, więc rzeczywiście może być tak jak piszesz. Stwierdzili że przerobią ramę na to co mają, a potem to niech kupujący się martwi. Tyle że tak prawdę mówiąc, to przecież korby MTB można instalować w mufie 68mm, wystarczą podkładki. Więc tutaj musiał polecieć jakiś większy fikołek projektowy.

Oczywiście zrozumiałem Twoją wypowiedź w 100%, ale ja piszę od początku z perspektywy użytkownika :P  

Napisano

Nie bo korby jeszcze nie mam (ugadałem się ze sprzedawcą ze jej nie odbieram i wraca do niego).

Aktualna w ramie  FC-T6010 jaka tam jest pod mufe 73mm nie może być jakaś z kosmosu. Skoro pasuje pod 73 a qfactor ma 181 to wydaje mi się zę np. teki SLX FC-M7000 38/28 o q-factor 176 (a jest to wartość zewnętrzna a nie wewnętrzna ramienia korby) będzie pasował bez problemu 

W dniu 18.01.2022 o 08:44, skom25 napisał:

Nie wiem czym się różnią te Sutry, ale znalazłem jakąś z napędem GRX i mufą 68mm

model na rok 2022 ma właśnie 68mm mufe, a wszystkie <2021 mają 73mm

Napisano
Cytat

Skoro pasuje pod 73 a qfactor ma 181 to wydaje mi się zę np. teki SLX FC-M7000 38/28 o qfactor 176 (a jest to wartość zewnętrzna a nie wewnętrzna ramienia korby) będzie pasował bez problemu 

Pewnie że będzie. Ile mogą się różnić ramiona jeżeli chodzi o grubość - 1mm? Tak więc pewnie sumarycznie wyjdzie Ci o max 3mm węziej, więc masz wystarczająco miejsca, bo zamiast powiedzmy 12mm będziesz miał 9 luzu między ramieniem korby a widełkami... spoko.

Napisano

Nom, tylko co wpływa na pozycję stóp jak nie korba? :D 

Napisano

Rozstrzyga, rozstrzyga - pośrednio bo pośrednio ale:

Tak, to defacto jest wskaźnik rozstawu mocowania pedrylów, no ale matematyka nie kłamie i resztę można sobie dopowiedzieć.

Fizycznie "znaczniki" odcinaka pomiaru dotykają zewnętrznej części gwintu ramion korby... ale w sumie nie ma znaczenia co to jest, bo dla każdej korby jest tak samo mierzone.

Pomiędzy 181 a 151 nie ważne jak mierzony jest jakikolwiek wskaźnik. Bo i tak będzie (uwzględniając nawet ewentualne nieznaczne różnice w grubości ramion korby) ~3cm różnicy - czyli po 1,5 na stronę - a w tym rowerze takiego zapasu to nie ma. 

Napisano
3 minuty temu, JWO napisał:

Ale @Strielok79 nie martwi się o pozycje stóp, tylko czy mu korba do roweru wejdzie. A tego Q-faktor nie rozstrzyga. :D 

Rozstrzyga. Ramiona korby mają mniej więcej podobną szerokość, więc można pominąć ten czynnik. Wtedy zostaje Ci rozstaw o różnicy 30mm czy ileś tam.

Dobra, jak zwykle @abdesign mnie uprzedził.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...