Skocz do zawartości

[Przerzutka] poziom dzwięku zależny od zmiany biegu.

nikbar1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to zauważyłem pewną regułę, jak zrzucę bieg na lżejszy to napęd chodzi głośniej, wystarczy wrzucić na cięższy i jest ciszej i tak jest chyba z kilkoma przełożeniami, nie wiem czy ze wszystkimi, nie testowałem, źle ustawiona przerzutka, zużycie ?

• Mod Team
Napisano

Napęd nie działa w taki sam sposób na każdym przełożeniu. Oczywiście czynniki wspomniane przez Ciebie czyli zużycie lub zła regułą ja także mają wpływ na dźwięki wydawane przez napęd. 

Napisano

To nie jest kwestia przerzutki tylko przekosu łańcucha

Na początku będzie sobie działał najciszej pracując w linii prostej a kiedy już złapie luzy to ciszej będzie na lekkich przekosach (bo się będzie wtedy usztywniał)

Napisano

Tak w ogóle to chyba to źle opisałem, chodzi mi o taki przypadek ;

mam powiedzmy na A , przełączam na lżejszy bieg B (działa głośno), potem  ponownie redukuję jeszcze na C i następnie podnoszę na B i jest cicho.

Napisano

Dobra, będę musiał poczytać, bo za cholerę się nie znam ;)

No dobra, pooglądałem ,wychodzi na to, że napięciem linki mam regulować, podpowie ktoś czy w takim przypadku  bardziej naprężyć ,czy poluzować ?

• Mod Team
Napisano

Musisz próbować. Jak luzujesz linkę to przerzutka łatwiej zrzuca na niższe przełożenia, ale może mieć problemy z wrzuceniem na większe zębatki. Jak napinasz to sytuacja jest odwrotna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...