Skocz do zawartości

[kaseta] Shimano Deore CS-HG500. Wymiana kół zębatych

Petros601

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam rower z kasetą Shimano Deore CS-HG500 - 10 Deore (11-42)

W największym stopniu zużyte są u mnie 2 najmniejsze koła zębate (11, 13)

Czy w tej kasecie jest możliwość wymiany/kupienia osobno tych najmniejszych zębatek czy trzeba kupić całą kasetę?

Napisano

Da się, ale w cenie połowy kasety. 11T i 13T. No i nie muszą być od XT. Ważne żeby były od 10 rzędowej.

No i jak katujesz tak tylko te przełożenia to albo masz źle dobrany napęd (za mała korba), albo strasznie ugniatasz.

Napisano

Trzeba poczekać na lepsze czasy. No i zmienić (jeśli jest możliwość) uzębienie korby bo najmniejsze koronki praktycznie powinny służyć dokręceniu gdzieś na zjazdach, kiedy relatywnie mało energii jest pompowane z rowerzysty w napęd. 

Napisano

Albo początkiem roku jak już się słyszało o problemie z częściami zrobić zakupy i odłożyć części do pudełka. Tak właśnie sam zrobiłem kompletując sobie dodatkowy napęd. Zębatki do korby, kasetę oraz łańcuch. 

Napisano
  W dniu 26.08.2021 o 07:50, Dokumosa napisał:

Trzeba poczekać na lepsze czasy. No i zmienić (jeśli jest możliwość) uzębienie korby bo najmniejsze koronki praktycznie powinny służyć dokręceniu gdzieś na zjazdach, kiedy relatywnie mało energii jest pompowane z rowerzysty w napęd. 

Rozwiń  

Z przodu jest 38T i większe raczej nie wejdzie bo bedzie o rame ocierać. A jak jade po prostym ze wspomaganiem to średnie prędkości mam około 35 kmh

Napisano

Masz racje z tym 25kmh... Ale to uzależnia i jest silniejsze odemnie...

Oczywiście nie poruszam sie z taką predkością na chodnikach czy deptakach. 

W mieście Na jezdni miedzy samochodami (Które powinny zostawić mi 1,5m przestrzeni a tego nie robią) Jest nawet bezpieczniej bo... samochody nie muszą mnie wyprzedzać ;)

Co do kadencji to sie nie zgodze.

Mam licznik kadencji i kandecja 90 daje prędkości 37 i 44 kmh odpowiednio na zębatkach 13  i 11

Pisałem o średniej

Napisano

No to lipa. Trzeba częściej łańcuch podmienić i kupić sobie zapas tych koronek jak się pojawią.

Co do ogranicznika to jesli jest zdjęty pojazd rowerem nie jest. Jak będzie draka to biegły dopatrzy się ingerencji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.