Skocz do zawartości

[Koło] Szybkozamykacz koła przedniego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem otóż szybkozamykacz koła przedniego mi się zaciął nie mogę zdjąc przez to koła nie da się poprostu odkręcić tej nakrętki plastikowej co mogę zrobić?

Napisano

próbowałem otworzyć wajchą ale nie idzie poprostu ta nakrętka pod plastikiem się kręci i tyle.

a zacieło się samo dzisiaj próbuję zdjąć koło i nic z tego

Napisano

Jeśli masz na myśli nakrętkę pod plastikową osłoną po stronie przeciwnej niż wajcha szybkozamykacza  to po prostu ściśnij tą nakrętkę kombinerkami (przez ten plastik), a wajchą odkręć ośkę.

Napisano

Gdyż ściskasz za słabo, vide masz za małą dźwignię ;)   

Spróbuj użyć czegoś z dłuższymi ramionami niż zwykłe kombinerki, może cęgi do wyciągania gwoździ jeśli posiadasz - one złapią punktowo nakrętkę, wcześniej zapewne pozbawiając plastik żywota ;)

Napisano
4 minuty temu, RafalxM napisał:

Jeśli masz na myśli nakrętkę pod plastikową osłoną po stronie przeciwnej niż wajcha szybkozamykacza  to po prostu ściśnij tą nakrętkę kombinerkami (przez ten plastik), a wajchą odkręć ośkę.

RafalxM próbowałem ale kiedy trzymam kombinerkami i zaczynam odkręcać wajchą to ta plastikowa nakrętka się kręci a nakrętka zostaje.

1 minutę temu, RafalxM napisał:

Gdyż ściskasz za słabo, vide masz za małą dźwignię ;)   

Spróbuj użyć czegoś z dłuższymi ramionami niż zwykłe kombinerki, może cęgi do wyciągania gwoździ jeśli posiadasz - one złapią punktowo nakrętkę, wcześniej zapewne pozbawiając plastik żywota ;)

a może da się zdjąć ten plastik z nakrętki?

Napisano

To zakryj czymś twardym widelec i podważ wajchę. Nie wiem co trzeba zrobić żeby to się tak zablokowało.

Napisano
7 minut temu, RadBus napisał:

a może da się zdjąć ten plastik z nakrętki?

pewnie podobnymi do wyżej wymienionych narzędzi...ew zmiękczyć go płomieniem zapalniczki i wtedy rozszarpać

a jak masz szlifierkę to nie wiem po co ta dyskusja...killim! ;)     

chociaż jak nie chcesz porysować widelca to pewnie lepiej jednak ten plastik unicestwić

Napisano

Ale co Wam po tym plastiku, skoro w środku jest metalowa wkładka?

Napisano

No wg zeznań kręci się ona, pomimo trzymania tego plastiku. Zatem nie ma plastiku - można złapać metalową wkładkę, która jest nagwintowana i powinno się dać odkręcić.

Napisano

Poszło okazało się,że gwint cały poszedł odkręciłem teraz jestem zmuszony kupić nowy zamykacz...

a teraz pytanie jakie nowe zaciski zamówić ktoś jakieś poleca?

Napisano
15 minut temu, RadBus napisał:

a teraz pytanie jakie nowe zaciski zamówić ktoś jakieś poleca?

jeśli masz na myśli ośkę z szybkozamykaczem, to ja polecam Shimano XT  , w porównaniu z innymi Joytechami  wajcha działa nadzwyczaj lekko zarówno przy zamykaniu i otwieraniu , nawet przy bardzo mocnym naciągu

być może są lepsze, ja mam porównanie do Joytecha i niższych/starszych grup Shimano (Deore LX).

Napisano

Shimano lepsze, bo działają na innej zasadzie niż te podane z Allegro. W tych dobrych Shimano, wajcha wychodzi z boku a nie ze środka.

Napisano

Nie zauważyłem aby zacisk zjadł drugi zacisk,ale a2z według mnie są godne polecenia,mają długą dźwignie można dostosować siłę zamykania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...