chudzinki Napisano 1 Lipca 2021 Napisano 1 Lipca 2021 Weź tylko pod uwagę DMC, bo przy większości rowerów będzie przekroczone. Nie mówię, że się nie da jeździć, ale warto na to patrzeć.
wkg Napisano 1 Lipca 2021 Napisano 1 Lipca 2021 10 godzin temu, some1 napisał: Przy takim budżecie odradzałbym rowery z przednim amortyzatorem, nie dlatego że "do lasu wystarczy oponka 40c i sztywny wideł", ale po prostu dlatego, że prawie wszystkie rowery w tej cenie mają amortyzatory na sprężynie, które nawet jeśli działają, to nie są dopasowane do takiej wagi jeźdźca. A gdy znajdzie się jakiś z powietrznym amorem, to też jakiś model z niskiej półki który może za długo nie wytrzymać. To jest niestety racja 4-5 k to taki próg. 10 godzin temu, some1 napisał: Klasyczny Fitness z wąskimi oponami, napędem i geometrią z roweru szosowego to też słaby pomysł na pierwszy rower po wielu latach. Chyba, że propozycja dla osoby która już ma w miarę dobrą kondycję. Fitnessy mają wielką zaletę - sa najczęściej ładne : ) Jak i gravele. Takie archetypy roweru. Ale to rowery dla lekkiej, wysportowanej dziewczyny. Lekkiej bo są raczej delikatne, wysportowanej bo często mają naped szosowy (jak tu jechac po łące), dziewczyny bo sa ładne Najczęściej widze je (jak i gravele) na bulwarach. 10 godzin temu, some1 napisał: Marin DSX jest fajny ale słabo osiągalny. Tu sądzę klasyczny Muirwoods byłby dobrym wyborem. Stalowa rama, miejsce na terenowe opony, geometria też taka niezupełnie miejska. Tak. 9 godzin temu, wotone napisał: Przemyślałem trochę sprawę... Sądzę, że na razie kupię sobie na ten sezon jakiś tani rower crossowy lub MTB z Decathlona (~2000zł), żeby sobie przypomnieć jak to się na tym jeździ, a do przyszłego sezonu przygotuję się lepiej i będę mógł podejść do zakupu bardziej świadomie, znając już moje preferencje, a i budżet będzie większy. I to jest chyba niegłupia decyzja. Rower trzeba przymierzyć, polubić ... a gdy nie ma jak - przynajmniej za rok sprzedając za dużo nie stracisz. Taki trefny rok się trafił
hulk14 Napisano 2 Lipca 2021 Napisano 2 Lipca 2021 21 godzin temu, wkg napisał: @hulk14Ty widziałeś ludzi którzy wygrywają ultramaratony ? Wytopieni kolesie w typie maratończyków. Przeczytaj ten wątek od początku. Widziałem, nawet rozmawiałem z jednym ze zwycięzców. I brałem udział, choć nie wygrywałem. Przekrój uczestników wyglądał jak przekrój zwykłych rowerzystów. Od wycieniowanych chudzielców po osoby z 20+ kg nadwagą. Mimo wszystko większość osób na MTB była pod koniec stawki. I to mimo że było duuuuużo piasku po drodze. A na 50x34 bez żadnego problemu można przejechać nie tylko polanę ale i piaski. Ty polecasz każdemu mtb xc, nawet jak pisze, że będzie spędzał na szutrze/w lesie 10-20% czasu, więc no cóż... z obiektywnością jakąkolwiek nie masz nic wspólnego. Przy czym większość osób jak pisze las, to chodzi im o zwykłe leśne ścieżki, zazwyczaj szutrowe, a nie kopne piachy czy single. Do autora: tak też można zrobić, choć ja bym się też rozejrzał za używkami. Za ~2000 jest szansa na znalezienie czegoś z amorem powietrznym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.