Skocz do zawartości

[opony] mazowiecki piach

pumczas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie - poszukuję dobrych, sprawdzonych opon do mazowieckiego piachu.

Koła - 29" 622x26c, aktualne opony 2.3

Mieszkając w Warszawie szukam opon, które będą służyły do dojazdu do tras, czasami mocno piaszczystych i jeździe po sypkim piachu. Dojazdy w granicy 20km po asfalcie, dlatego myślałem nad opcją semislick na tył i czymś ze średnim bieżnikiem na przód. Ze względu na dojazdy nie chcę robić z roweru traktoru na oponach 3.0. 

Może ktoś jeździ po Kampinosie, Berciku, okolicznych lasach i ma już sprawdzony zestaw?

Technika i niskie ciśnienie to osobny wątek, skupmy się na oponach 🙂

Napisano

Ja bym stawiał na Maxxis IKON  albo WTB Ranger.

U mnie Ranger na przodzie bardzo dobrze się sprawuje na piaskach w lesie (MPK).

Fotka porównawcza bieżników z mtbr.com

fe852d1f3ab1375e9cad37f2ad1a45ff.jpg

Napisano

Mi się całkiem dobrze po piaskach jeździ na Rekon Race 2.35, ale w sumie nie mam porównania do innych opon, takie dostałem z rowerem i na razie mi pasują. Gęsty, drobny bieżnik, czyli w teorii w sam raz na sypki piach. 

maxxis_rekon_race_3.jpg

Napisano
5 godzin temu, pumczas napisał:

myślałem nad opcją semislick na tył i czymś ze średnim bieżnikiem na przód.

Semislick na tył to średni pomysł, buksuje na stromych podjazdach. Mi na przód pasuje Vittoria Barzo. Mam co prawda 2,25 ale na piachy brałbym 2,35. Ona fajnie na szybkości idzie prosto przez piach, nie strach wjechać z większa szybkością. A nic nie jest bardziej frustrujące jak hamowanie przed piaskownicą w dołku przed podjazdem ... 

Prawdę mówiąc na tył też bym wziął Barzo - właśnie ze względu na podjazdy. Ale rok przejeździłem na Peyote (drobniejsze kostki) i dawała bardzo dobrze  radę choć szybko znikała. Na asfaltowych dojazdach raczej szybsza od Barzo. Teraz mam z tyłu Mezcala i na MPK, Kampinos to niestety nie jest dobry pomysł :( Takie zabuksowanie odbiera masę energii.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Panowie, a co myślicie o tych oponkach na piach jeśli chodzi o przód:

Wolfpack Race MTB 29 x 2.4

Continental Trail King Protection 29x2.40

Bo na tył chyba pójdzie Rekon Race  29x2.35" EXO TR.

Do tej pory używałem na przód i na tył Continental Race King Protection 29x2.20 bo są jedne z najszybciej toczących się opon MTB, ale na prawdziwy, zwłaszcza sypki teren się nie nadają.

Napisano

Nie mieszkam w mazowieckim, ale też mam trochę piachu w lesie więc się podpiąłem pod temat. Mogę się dowiedzieć co jest nie tak w tych oponach które wybrałem czy to tajemnica??

Wydawało mi się że na piasek bierze się najszersze opony jakie wejdą + agresywniejszy bieżnik... czyli chyba każda będzie lepsza od obecnych Conti Race King Protection 29x2.20.

Jak coś chętnie wysłucham innych propozycji. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...