santiago420 Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Cześć przymierzam się do, powiedzmy pierwszej szosy, miałem wcześniej okazję trochę pojeździć ale na sprzęcie, który Pamięta pewnie lata 80. Maksymalna cena jaką chciałbym zapłacić to 3500 pln jednak im mniej tym lepiej. Mam 185 cm wzrostu i 80 kg. Czy coś z tych rowerów poniżej będzie się nadawać? Mieszkam na śląsku jeśli ma to jakieś znaczenie. https://www.olx.pl/d/oferta/pinarello-galileo-campagnolo-veloce-r-58-CID767-IDJTHpN.html#6eff5bb63d https://www.olx.pl/d/oferta/fuji-roubaix-1-3-sh-105-10s-alu-carbon-szosa-kolarka-CID767-IDKcsU9.html#66067e8f63 https://www.olx.pl/d/oferta/merida-reacto-300-56cmmozliwa-zamiana-na-gravel-CID767-IDKaLf4.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=2 https://allegrolokalnie.pl/oferta/specialized-allez-comp-alu-karbon-105-58-cm
GTZaskar1991 Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Powinieneś się pomierzyć, wrzucić pomiary na kilka kalkulatorów, które sa na internecie w jeżyku angielskim i wyciagnąć z nich średnią długości horyzontalnej, aby nie kupić złego rozmiaru. Jak już bedziesz znał swój rozmiar to pytanie jaką chciesz uzyskać pozycję na rowerze, bardziej pochyloną sportową, czy wyprostowaną wycieczkową. Chodzi tu o wysokość główki ramy.
Mihau_ Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Cytat Powinieneś się pomierzyć, wrzucić pomiary na kilka kalkulatorów, które sa na internecie w jeżyku angielskim i wyciagnąć z nich średnią długości horyzontalnej, aby nie kupić złego rozmiaru. No bez jaj, kalkulatory można było brać pod uwagę kiedy występowała jedna, "klasyczna" geometria gdzie pion=poziom. W obecnych czasach, przy tylu różnych geometriach można kalkulatory raczej jako ciekawostkę 19 minut temu, santiago420 napisał: Czy coś z tych rowerów poniżej będzie się nadawać? Najpierw zmierz przekrok i określ jakiego roweru szukasz bo wrzucasz zarówno "wycieczkowy" model jak i typowo wyścigowe geometrie Pinarello to antyk, Fuji na tych kołach warte kilka stów mniej, aluminiowe reacto to kawał kloca, gościa od alleza z ceną mocno poniosło, żadnego z nich bym nie kupił
GTZaskar1991 Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Jest kilka dobrych kalk, razem z czterech miałem wyniki 548 mm, 560 mm, 560 mm i 570 mm, po wdrożeniu średniej po prostu jest tak dobrze, że prawie zapominam że siedze na rowerze. Kaklulatory dają podstawy do dalszych poszukiwań optymalnej pozycji na rowerze dla siebie poprzez zmiany mostka, dłuzsze/krótsze kiery, sztyce, siodełka.
santiago420 Napisano 11 Czerwca 2021 Autor Napisano 11 Czerwca 2021 Dzięki za odpowiedzi. Przekrok 83 cm przy 185 cm wzrostu, nie interesuje mnie wycieczkowa jazda. https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-bianchi-via-nirone-7-58cm-CID767-IDKdjso.html#2e816d1efa ten sie nada czy słaby stosunek cena/jakość? Ewentualnie proszę o wskazówki czego szukać. Z góry dzięki.
GTZaskar1991 Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Ja mam noge 84 cm przy 181 i uważam że mam krótkie nogi. Zmierz się jeszcze raz. Aby uzyskać dł. horyzontalną musisz podac na kalk. więcej pomiarów, a jak ci sie nie chce to powinieneś mieć ramę o długości poziomej od 560 mm do 580, optymalnie 565-575 mm. Więc trza poszukać geometrie kazdego roweru który chcesz kupić z pomiarami przez sprzedawców to bywa różnie.
Mihau_ Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 32 minuty temu, GTZaskar1991 napisał: , razem z czterech miałem wyniki 548 mm, 560 mm, 560 mm i 570 mm, więc sam widzisz jaki to sh*t, 2 cm długości to bardzo duża różnica 33 minuty temu, santiago420 napisał: ten sie nada czy słaby stosunek cena/jakość? kolejny antyk, generalnie im mniej "prestiżowa" marka tym stosunek cena/osprzęt/rocznik będzie lepszy, jak ci napis na ramie nie przeszkadza to poszukałbym np. czegoś używanego z decathlona 34 minuty temu, santiago420 napisał: Przekrok 83 cm przy 185 cm wzrostu, nie interesuje mnie wycieczkowa jazda. Więc szukamy czegoś z poziomą 56-57 o agresywnej geo https://www.olx.pl/d/oferta/b-twin-ultra-900-af-roz-l-CID767-IDJX1Wq.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=1
GTZaskar1991 Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Ja nie widzę że to jest sh*t. To są bardzo przydatne narzędzia. Jakby były bezwartościowe to by ich nie było. Te cztery wyniki pokazały jaki jest zakres ram którę moge kupić, a dwa z nich tylko potwierdziły, że na około 180 cm wzrostu daje się statystycznie ramę tth 560 mm.
Mihau_ Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 A kalkulator ci podpowiedział, że przy bardzo agresywnej geo powinieneś wziąć 550 a przy wyluzowanej 560? Z dokładnością do 22mm to można na oślep walić, każdemu 550mm i się na to załapie pewnie 80-90% mężczyzn w tym kraju
GTZaskar1991 Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Kalkulatory im bardziej agresywnie tym kilka mm dłuższą horyzontalna podają. Można walić na oślep w około 80% przypadków, ale jak ktos ma nietypowa budowę lub/i wezniemy takiego producenta jak Cube, Radon to b łatwo nie trafić.
Mihau_ Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Cytat Kalkulatory im bardziej agresywnie tym kilka mm dłuższą horyzontalna podają. Czyli na odwrót niż to podpowiada praktyka. A co jest niby nie tak z cube czy radonem? Rower jak rower
GTZaskar1991 Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 A czy ja pisałem że jest coś nie tak. Pisałem że mają nietypowe rozmiary i nie tylko oni, czytaj ze zrozumieniem. Mają stosunkowo dłuższe podsiodłowe. Eddy fit podaje krótsze o te kilka mm.
santiago420 Napisano 11 Czerwca 2021 Autor Napisano 11 Czerwca 2021 Czyli rozumiem Panowie ze szukać czegoś 56/57? zdaje sobie sprawdzę, że do tej kasy nie kupie roweru z wiodącej firmy na super osprzęcie i w dodatku młodej, ale czy warto rozglądać sie za czymś poza Decathlonem? Będąc szczery nie mam jakiś wielkich obiekcji co do napisu na ramie ale jednak jak już mam wydać pieniądze to wolałbym już cos ciekawszego
GTZaskar1991 Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Przy obecnych cenach ten Fuji 1.3 nie wygląda zle. Widziałem dziś nową kastę XTR 9 rzedów 11-32T za 2500 zł.
Mihau_ Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Godzinę temu, GTZaskar1991 napisał: Pisałem że mają nietypowe rozmiary i nie tylko oni, czytaj ze zrozumieniem. Mają stosunkowo dłuższe podsiodłowe. A co to są "nietypowe rozmiary"? Co to są dłuższe podsiodłowe i co one w ogóle mają do rozmiaru roweru? Dawaj przykłady bo to co piszesz to jakaś abstrakcja @santiago420 czegoś z efektywną długością rury poziomej w zakresie 560-570mm (a to jak to producenci oznaczają to już inny temat). Trzeba mierzyć siły na zamiary. Żeby szukać czegoś "ciekawego" trzeba mieć na to pieniądze, ciekawe rzeczy o dobrych parametrach są droższe od tych popularnych a niestety 3500 w temacie kolarstwa szosowego to nie jest kasa na wybrzydzanie (na swoim przykładzie powiem, że używany "nieciekawy" rower wyszedł mnie w tym roku jakieś 7,5 a "ciekawe" odpowiedniki kosztują x2). Chyba, że chcesz kupić 15 letnie "coś" co pozornie wydaje się czymś interesującym a w rzeczywistości jest po prostu starym gruzem, do którego dedykowane części typu hak przerzutki są nieosiągalne (spróbuj go znaleźć do takiego 20-letniego pinarello z pierwszego linku). Zresztą to pinarello to jedyne co może w jakikolwiek sposób aspirować do miana ciekawszego roweru niż reszta, rowerowe volskwageny
clavdivs Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 2 godziny temu, santiago420 napisał: Czyli rozumiem Panowie ze szukać czegoś 56/57? zdaje sobie sprawdzę, że do tej kasy nie kupie roweru z wiodącej firmy na super osprzęcie i w dodatku młodej, ale czy warto rozglądać sie za czymś poza Decathlonem? Będąc szczery nie mam jakiś wielkich obiekcji co do napisu na ramie ale jednak jak już mam wydać pieniądze to wolałbym już cos ciekawszego Tak to wyglada. Jak masz ochotę spróbować roweru szosowego z troszkę bardziej sportowym zacięciem, to warto zainteresować się tą meridą. Nie należy się bać rowerów z sportowym zacięciem.
Mihau_ Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Ale w tym reacto problemem nie jest geometria tylko 2 kg rama
GTZaskar1991 Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Mihau_ Czy ty jesteś jakiś niedorozwinięty czy mi się tylko wydaje ? Masz chłopie spore problemy ze zrozumieniem prostych zdań, popracuj nad sobą.
Mihau_ Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Piszesz jakieś farmazony i tyle, nie masz pojęcia o temacie. Co to jest w ogóle "nietypowy rozmiar"? Jaki jest "typowy"? Dawaj konkretne tabelki i tłumacz bo na razie się ośmieszasz. Co to znaczy "mają dłuższe podsiodłowe"? Dwie marki klepią wszystkie swoje rowery na identycznych ramach i identycznych geometriach z rurą podsiodłową dwa razy dłuższą niż poziomą? I jakie ta długość rury ma w ogóle znaczenie?
abdesign Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Dobra pośmiałeś się to teraz powiedz jakie znaczenie ma długość rury podsiodłowej w "nowożytnych" rowerach gdzie polowa ram dla niższej wagi ma slop jak cholera?
GTZaskar1991 Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 Mnie nie obchodzi jakie ma znaczenie, po prostu nadmieniłem że są rozmiary przykładowo 58, które maja horyzontalnie 565 mm lub rozm 56 majace 545 mm horyzont. A jakie to ma znaczenie to jest mało dla mnie ważne, po prostu kalkulatory sie przydają dla weryfikacji.
clavdivs Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 51 minut temu, Mihau_ napisał: Ale w tym reacto problemem nie jest geometria tylko 2 kg rama Wyolbrzymiony problem.
santiago420 Napisano 11 Czerwca 2021 Autor Napisano 11 Czerwca 2021 Jak pewnie zauważyliście jestem kompletnie zielony w temacie i dopiero chciałbym zacząć przygodę z szosą „na poważnie” jednak będąc szczery mimo paru porad trochę się przez te kłótnie i sprzeczki pogubiłem czym sie interesować a czym nie 😆
Mihau_ Napisano 11 Czerwca 2021 Napisano 11 Czerwca 2021 4 minuty temu, GTZaskar1991 napisał: Mnie nie obchodzi jakie ma znaczenie, po prostu nadmieniłem że są rozmiary przykładowo 58, które maja horyzontalnie 565 mm lub rozm 56 majace 545 mm horyzont. A jakie to ma znaczenie to jest mało dla mnie ważne, po prostu kalkulatory sie przydają dla weryfikacji. Czyli się ośmieszyłeś. Nikogo nie obchodzą oznaczenia producenta tylko efektywna długość rury poziomej. Jeśli producent oznacza rozmiary S, M, L to też jest "nietypowe"? A M/L w meridzie to w ogóle jakiś kosmos. @clavdivs zależy od punktu widzenia. Dobre 9,5kg roweru na 105 i szczękach delikatnie mówiąc nie robi szału. Tym bardziej, że w dużej mierze jest ulokowane w elemencie, którego nie odchudzisz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.