Skocz do zawartości

[Hamulce] Tektro M275 - upgrade czy wymiana na klocki metaliczne?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ale ja nie napisałem że nie ma racji, tylko daję do zrozumienia że jakieś Nexelo (komplet na dwa koła za 76 zł) nie będzie tak dobrze hamował jak dużo bardziej zaawansowana konstrukcja o której film instruktażowy sam sobie zamieścił. Chłop zadaje mi pytanie " No i czym te drogie według Ciebie różnią się od tanich? Po chwili zamieszcza filmik z rozłożoną dużo droższą konstrukcją i próbuje udowodnić że badziew za 76 złotych też to wszystko może mieć, ale niestety nie ma.

Edytowane przez leejoonidas
  • +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 26.05.2025 o 12:47, NerfMe napisał:

Kolega Tobo wyraźnie w cytowanym tekście napisał, że używał takiego połączenia i nic złego z tego nie wynikało. Wnioskuję, że miał na tyle doświadczenia i zdrowego rozsądku by zauważyć, że klocki by mu się nierówno scierały. Najwyraźniej w Jego przypadku to nie nastąpiło.

Tymczasem w tym wątku, to po prostu widać i nie trzeba być serwisantem by to zrozumieć...

Nierówne ścieranie klocka będzie występować w każdym hamulcu z jednym ruchomym klockiem. Im dalej klocek nieruchomy od tarczy w pozycji spoczynkowej (im bardziej krzywa tarcza), tym bardziej będzie to widoczne. To wynika po prostu z praw fizyki. Przynajmniej tak będzie dla tarczy sztywnej (nie pływającej). 

Pokażcie mi swoje klocki z takich hamulców mechanicznych i wyjdzie czarno na białym. 

Napisano (edytowane)

Nawet te bardzo drogie hamulce Growtac mają jeden ruchomy klocek i na filmie widać jak na dłoni, że najpierw kontakt z tarczą ma dolna część klocka ruchomego, a za chwilę górna stałego.

Edytowane przez marvelo
Napisano
10 godzin temu, leejoonidas napisał:

No i czym te drogie według Ciebie różnią się od tanich?

No właśnie - czym się różnią? Pytanie podchwytliwe - mam 15 zacisków mechanicznych różnych producentów - w tym chińczyki za ~30zł sztuka. I to tylko te, które aktualnie posiadam, bo miałem/serwisowałem kilka innych.

7 godzin temu, marvelo napisał:

Nawet te bardzo drogie hamulce Growtac mają jeden ruchomy klocek i na filmie widać jak na dłoni, że najpierw kontakt z tarczą ma dolna część klocka ruchomego, a za chwilę górna stałego.

Hamulce ze stałym klockiem ustawia się tak, żeby rzeczony był jak najbliżej tarczy, wtedy efekt nierównego ścierania klocków jest minimalny.

Napisano (edytowane)

To jest oczywiste, ale chyba nie akceptujesz ocierania klocka o tarczę w trakcie jazdy? A te nigdy idealnie proste nie są, więc pewien odstęp trzeba zachować. 

Większe bicie tarczy można próbować usunąć, ale prostowanie tarczy wcale proste nie jest. Zawsze jakieś lekkie falowanie pozostaje, a ono wymusza zachowanie niezbędnego odstępu (chyba że ktoś jest głuchy i ocieranie mu nie przeszkadza). Dla mnie jest nieakceptowalne i już wolę nieco słabsze hamulce, ale takie które da się ustawić bez ocierania. Tu mechaniki są po prostu lepsze, a tylko jeden ruchomy klocek to uproszczenie konstrukcji i mniejsza masa. Klocek nieruchomy nie musi się cofać, bo robi to tarcza siłą sprężystości (żadne tarcie w tym nie przeszkadza), a dźwignia popychająca ten ruchomy ma silną sprężynę i raczej tu nie ma problemu z zacinaniem się. Za to nierówno cofające się tłoczki w hydraulikach to chleb powszedni. Widziałem wiele takich przypadków u znajomych. Na każdym maratonie jadąc obok kogoś z tarczówkami słyszałem ciągłe dzwonienie klocków o tarcze setki razy.  

Edytowane przez marvelo
Napisano

A widzisz, bo to jest zaleto-wada mechaników. Możesz inicjalnie ustwić na delikatne ocieranie, bo w miarę zużycia klocka powierzchnia klocka się dotrze i ostatecznie przestanie. Zabiera to kilka hamowań, potem działa już długo. Hydraulikę, z jej automatyczną kompensacją zużycia, trzeba ustawić idealnie od strzału.

Napisano

Dziś znów ćwiczyłem podjazdy i były trzy hamowania z 68 km/h. Klocki zniosły to bez uszczerbku. Żadnego fadingu, po rozgrzaniu wręcz jeszcze lepiej biorą. Naprawdę, różnica względem poprzednich jest kolosalna. Zużycie praktycznie niezauważalne, bo klamka wciąż "bierze" w tym samym miejscu.