Delpixx Napisano 26 Maja 2021 Napisano 26 Maja 2021 Witam Chciałbym kupić sobie rower typu gravel. Mój aktualny rower to MTB Trek Marlin 6 2020. Chciałem spróbować baranka i może zacząć trochę więcej jeździć na rowerze. Trasy to trochę miasto, trochę delikatnego lasku. Nic hardkorowego. Zależy mi na tym by rower miałm napęd 2x. Cena? Myślę, że 7 tysiecy to takie maksimum
stpman Napisano 26 Maja 2021 Napisano 26 Maja 2021 Kross Esker 6.0 - nie wiem czy znajdziesz coś o lepszym stosunku jakości do ceny. Fajny, pełnoprawny gravel z napędem 2x11, na hydraulice, sztywnych osiach i z widelcem full Carbon. I jeszcze z budżetu coś zostanie na dodatkowe wyposażenie. Jeszcze obejrzyj sobie Kellys Soot 50, lub istniejący wirtualnie Romet Aspre 2. P.S jak ma być bardzo komfortowo to jeszcze w budżecie mieści się Merida Silex bodajże 400. Fajny jest też Cube Nuroad, choć na mechanice...
Delpixx Napisano 26 Maja 2021 Autor Napisano 26 Maja 2021 Kolega ma właśnie Krossa, bardzo fajny rower, myslalem nad nim jedynie nie przemawia do mnie to że jest w macie. Cube też przykół moją uwagę. Rozumiem że lepiej na hydraulice niż mechanice, tak? Jestem kompletnym laikiem co do osprzętu
stpman Napisano 26 Maja 2021 Napisano 26 Maja 2021 Lakier matowy to dziadostwo - łatwo się rysuje, łatwo brudzi, ale rower to nie auto, tutaj raczej nie masz wielu kolorów i lakierów do wyboru. Ale zdecydowanie nie skreślał bym danego sprzętu ze względu na lakier. Wg mnie w tym budżecie tylko hydraulika. W zasadzie same zalety w odniesieniu do mechaników.
Gość Napisano 26 Maja 2021 Napisano 26 Maja 2021 Na lakier będziesz patrzył przez pierwszy miesiąc, albo i nie. Potem Ci przejdzie etap dmuchania na rower. Również oddaje głos na Eskera 6.0. W Warszawie widziałem ich kilka i wyglądają nieźle. Osprzęt także ciężki do przebicia. Popatrz jeszcze na ofertę Rondo lub NS Bikes.
stpman Napisano 26 Maja 2021 Napisano 26 Maja 2021 Rondo i NS Bikes to takie fajne i "cool" marki, ale relacja ceny do wyposażenia jest mierna. Ja wiem, że Kross to taka nudna i pewno "obciachowa" marka, ale Esker 6.0 bije NS Rag+ na głowę pod kątem osprzętu. I to nie jest, że Esker jest źle wykonany, bo w głównym trójkącie ma szlifowane spawy itp.
Delpixx Napisano 26 Maja 2021 Autor Napisano 26 Maja 2021 Kross kojarzy mi się głównie z rowerami na komunie. Ale skoro osprzęt jest dobry to skojarzenia można odłożyć na bok:) Myślałem nad locabikes ale tam to chyba do 7 tyś sie nie zmieszczę;(
Gość Napisano 27 Maja 2021 Napisano 27 Maja 2021 8 godzin temu, stpman napisał: Ja wiem, że Kross to taka nudna i pewno "obciachowa" marka, ale Esker 6.0 bije NS Rag+ na głowę pod kątem osprzętu Ja to wiem, sam mam dwa. 7 godzin temu, Delpixx napisał: Kross kojarzy mi się głównie z rowerami na komunie. Ale skoro osprzęt jest dobry to skojarzenia można odłożyć na bok:) Tak to jest, jak ma się wizję sprzed 15 lat, a wszyscy po kolei powtarzają takie głupoty. Tak samo jak o pękających ramach, bo w 2011 roku wyszła wadliwa seria ram Level. Canyon wycofywał niedawno rowery z kierownicą za grubą kasę, bo pękała. W którymś modelu, w nowym rowerze śruba wahacza tarła o ramę. No ale to Canyon, nikt złego słowa nie powie. Tak tylko przypomnę, że chyba w 2018 Kross wygrał Puchar Świata XC. Żeby nie było że jestem zagorzałym fanem Krossa, bo nie jestem. Kupiłem dwa, bo w zakładanym budżecie prezentowały się najlepiej. A że mają obciachowy napis? No cóż, jak się jeździć nie umie, to trzeba nadrabiać napisem.
Delpixx Napisano 27 Maja 2021 Autor Napisano 27 Maja 2021 Z tego co widzę, Kross wypada najlepiej;) Sprawdzałem i póki co cieżko z dostępem ale do lipca moze będzie lepiej.
Gość Napisano 27 Maja 2021 Napisano 27 Maja 2021 Możesz zawsze do nich napisać. Niestety teraz z dostępnością jest różnie. No ale coś tam produkują, bo od czasu do czasu pojawia się "rzut".
Delpixx Napisano 31 Maja 2021 Autor Napisano 31 Maja 2021 Dzwoniłem, powiedziano mi ze najwcześniej w okolicach listopada. Znalazłem wczoraj rower na decathlon. Van rysel, wizualnie podoba mi się, lecz tak jak mówiłem co do osprzętu nie znam się. https://www.decathlon.pl/p/rower-przelajowy-rcx-van-rysel-grx-1x/_/R-p-324261?mc=8580527 Gdyby ktoś mógł rzucić okiem czy warto, byłbym wdzięczny;)
Mihau_ Napisano 31 Maja 2021 Napisano 31 Maja 2021 Po co oceniać skoro tego roweru nie ma? Zresztą to przełaj a nie gravel
Delpixx Napisano 31 Maja 2021 Autor Napisano 31 Maja 2021 Ma być w lipcu. W porównaniu do Krossa który będzie w listopadzie.
some1 Napisano 31 Maja 2021 Napisano 31 Maja 2021 Zmieniasz kasetę, opony, może koła (jeśli obręcze wąskie), i proszę, gravel jak ta lala: https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-edr-offroad-cf-grx-1x/_/R-p-327757?mc=8601607 Tylko to dodatkowe koszty, a to nadal będzie rower o dość agresywnej geometrii. Choć umówmy się, taki Romet czy Loca też nie spadły daleko od przełaja. Bywają szosy endurance z wyższą ramą. Podsumowując, rower jak to w Decathlonie bardzo dobry stosunek cena/osprzęt, ale to raczej nie to, czego szukasz.
konradz Napisano 31 Maja 2021 Napisano 31 Maja 2021 Użytkuje Eskera 6 od marca. Jestem z niego zadowolony, choć chyba nie miałem zbyt wysokich wymagań. Ja swojego znalazłem obdzwaniając okoliczne sklepy i jeden z nich miał akurat mój rozmiar L. Na stronie masz ich namiary. W fabryce powiedziano mi wtedy, że produkcja jest planowana na koniec czerwca, może coś będzie wcześniej niż listopad o którym piszesz, albo moje info się niestety zdezaktualizowało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.