Scordo Napisano 20 Kwietnia 2021 Napisano 20 Kwietnia 2021 Cześć! <: Jestem Robert. Po wielu latach po chorobie w końcu mogę wrócić do jazdy rowerem. Przez ten czas rowery mocno się zmieniły, więc w zasadzie można uznać mnie za totalnie zielonego w tym temacie. Kupiłem sobie nowy nabytek Hexagon 5.0 i po podniesieniu siodełka (myk z YT z wyprostowaną nogą i piętą na pedale) mam lekkie wrażenie, że kierownica teraz jest zbyt nisko. Czy w tym modelu da się zmienić wysokość kierownicy? Mam jeszcze pytanie w sprawie biegów (zdjęcie drugie, poniżej). Biegi są Shimano. Pierwsza (niebieski kolor) służy do zwiększenia biegu, a druga (zielony kolor) do zmniejszenia biegu? Pytanie może zabawne, ale lepiej zapytać niż udawać znawcę, którym się nie jest. Szczególnie w sytuacji, gdy przez lata można było tylko pomarzyć o powrocie do jazdy. <: Za wszystkie porady z góry dziękuję!
Mod Team bogus Napisano 20 Kwietnia 2021 Mod Team Napisano 20 Kwietnia 2021 Odnośnie pytanie o wysokość kierownicy - na tym osprzęcie który masz obecnie nie da się ustawić wyższej pozycji kierownicy. Można zastosowań mostek o większym wzniosie lub mostek regulowany, jednak każdy z nich będzie miał wpływ na kierowalność roweru i ogólnie na ustawienie pozycji na rowerze. Co do dźwigni nie do końca wiem o co pytasz, ale jest tak jak napisałem, czyli dźwignia zaznaczona na niebiesko zrzuca na cięższe przełożenie, a na zielono na lżejsze. Ponadto jak spróbujesz poklikać kilka razy i się przejedziesz to sam się zorientujesz 🙂
Scordo Napisano 20 Kwietnia 2021 Autor Napisano 20 Kwietnia 2021 Doprecyzuję to co napisałem. Hehe ;D Pisząc zwiększenie biegu (niebieski kolor) miałem na myśli, np. z 2 na 3. Natomiast zmniejszenie biegu (zielony kolor) miałem na myśli, np. z 6 na 5. Dzięki za dotychczasową pomoc!
Kajgana Napisano 20 Kwietnia 2021 Napisano 20 Kwietnia 2021 Najprostszy sposób to sprawdzić samemu. Kliknij dźwignia, podnieś tylne koło i zakręć korbą. Zobaczysz co się stanie😉. Tak, zaznaczona na niebiesko zrzuca z 2 na 3 itd.
m0d Napisano 21 Kwietnia 2021 Napisano 21 Kwietnia 2021 22 godziny temu, Scordo napisał: po podniesieniu siodełka (myk z YT z wyprostowaną nogą i piętą na pedale) mam lekkie wrażenie, że kierownica teraz jest zbyt nisko Kierownica powinna wypadać poniżej siodełka i jest to jak najbardziej normalne i pożądane. Chciałeś odwrotnie, to wybrałeś nie ten typ roweru :) Hexagon i tak nie stał nawet obok rzeczywiście agresywnej pozycji.
Scordo Napisano 10 Maja 2021 Autor Napisano 10 Maja 2021 Trochę czasu minęło, trochę pojeździłem i przyzwyczajam się powoli. Na pewno kilka lat przerwy w jeździe swoje zrobiło i miało na to wpływ, że było nieco 'dziwnie'. Operowanie manetkami ogarnięte, choć swoją drogą zaskoczony byłem, że te do przodu i tyłu działają odwrotnie. Hue hue 😃 Za wszelką otrzymaną pomoc dziękuję!
Q_u Napisano 10 Maja 2021 Napisano 10 Maja 2021 W dniu 20.04.2021 o 17:35, bogus92 napisał: Można zastosowań mostek o większym wzniosie lub mostek regulowany, jednak każdy z nich będzie miał wpływ na kierowalność roweru i ogólnie na ustawienie pozycji na rowerze. Ewentualnie kierownicę o wzniosie 20, albo 40 mm. Chyba tańsze i prostsze rozwiązanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.