Skocz do zawartości

[do 3000zł] kross Hexagon uniwersalny do jazdy po mieście i lesie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić między rowerem kross Hexagon 5,6 lub 7? Mój wzrost to 189-190cm i waga 112kg. Jestem nowicjuszem. Roweru zamierzam używać do dojeżdżania nim do pracy w mieście i na przejażdżki w terenie mieszanym (miasto-las). Mam celować w te nowsze, droższe modele? Na rower mogę przeznaczyć 2000-3000zł. Czy w tym przypadku mam wybrać ramę w rozmiarze L (21 cali)? Dziękuję 

Napisano

Raczej 21 cali. To rower o dosyć komfortowej geometrii, praktycznie to rower crossowy tylko z szerszymi oponami. W 19 calach byś był zgięty w pałąk. 

Mam wrażenie, że ma mocowania na bagażnik co jest istotne przy dojazdach do pracy. No i odrobinę lżejszy od typowego mieszczucha ale tylko odrobinę. 

Napisano

Cena Hexagona 7 na stronie Krossa - 2500 zł

Cena w sklepach gdzie niby jest dostępny - 2900 zł 

Realna wartość tego sprzętu - hmm...

5 sobie daruj. Ten pseudoamortyzator z goleniami 28mm przy Twojej wadze to może nie być dobry pomysł. Choć generalnie Twoja waga będzie wyzwaniem dla tego sprzętu. Nie połamie się, hamulce w końcu Cię zatrzymają, ale koła raczej nie będą zachwycone.

6 od 7 różni się chyba tylko napędem 3x8 lub 3x9. Ten drugi ma lżejsze przełożenia i tej konfiguracji w zasadzie na dowolną górę można nim wyjechać. Ale jak nie mieszkasz w górach to wszystko jedno.

Napisano

Ja korzystam z hexagona i skacze na nim na hopkach (uczę się więc nie wiem jak tam z grubszymi trikami), jako tako daje radę rama mi się nie połamała widelec daje radę trochę amorek nie wyrabia ale poza tym ok. Generalnie polecam firmę kross fajne rzeczy robi choć jakbym teraz kupował rower to zastanawiał bym się nad czymś innym takim bardziej do poskakania, ale też nie chce rezygnować z przerzutek, bo one tez się przydają do jakiś tam trików i do normalnej jazdy, więc nie wiem jak ktoś zna taki fajny rower do 3500 zł do niech pisze. Zastanawiam się nad krossem level, ale też nie weim czy nie ma w tej cenie czegoś lepszego do takiej jazdy pół na pół. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...