Skocz do zawartości

[napęd] problem z dopasowaniem

seki64

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chcę zmienić napęd bo mój już trochę zjechany .... jeżdżę na kasecie Shimano hg 500 ,10rz,11-42 i zębatce 30t i wszystko w miarę wpozadku ale mógłby byś szybszy na prostej ....chcę zmienić na sunrace mx3 11-46 i zmienić zębatkę na 34t.....będzie to działać ?

Napisano

Jeśli rama pozwoli na taka zębatkę to będzie szybciej . Jeśli chodzi o kasetę to sprawdź czy przerzutka obsłuży 46 . Dla mnie przy 10s to kontrowersyjny pomysł . Już 11-42 ma spore  przeskoki między biegami . Dobrze zestopniowana 10tka to 11-36 . Większy zakres to domena napędów 11 , 12 s .

Napisano

Ta dokładnie m6000 Gs ...a zębatka już lekko otarła ramę ....a gdybym wymienił suport na troszkę szerszy niz mam to coś pomoże ..jak sadzicie

25 minut temu, WaGiant napisał:

Jeśli rama pozwoli na taka zębatkę to będzie szybciej . Jeśli chodzi o kasetę to sprawdź czy przerzutka obsłuży 46 . Dla mnie przy 10s to kontrowersyjny pomysł . Już 11-42 ma spore  przeskoki między biegami . Dobrze zestopniowana 10tka to 11-36 . Większy zakres to domena napędów 11 , 12 s .

Czyli 11-42 będzie lepszym rozwiązaniem ? Dobrze wiedzieć ..dzięki 

Napisano

Nie napisałem że lepszym tylko że w 11-46 mogą być jeszcze większe przeskoki między biegami . Ale co kto lubi . Jeśli chcesz dać większą tarczę z przodu ( nie wiem czy pomysł z suportem wypali ) to albo godzisz się na te przeskoki albo tracisz najlżejszy bieg .

Napisano
36 minut temu, WaGiant napisał:

Nie napisałem że lepszym tylko że w 11-46 mogą być jeszcze większe przeskoki między biegami . Ale co kto lubi . Jeśli chcesz dać większą tarczę z przodu ( nie wiem czy pomysł z suportem wypali ) to albo godzisz się na te przeskoki albo tracisz najlżejszy bieg .

Aha w sumie z najlżejszej mało korzystam bardziej brakuje mi tej prędkości jak jadę na prostej ...ale dzieki

25 minut temu, Dokumosa napisał:

Jeśli zębatka 30t przytarła ramę to raczej coś grubo nie tak jak trzeba jest. Co za korba i jaka rama?

Rama z 2016 r Kellys TNT 30 a korba sr santour

Napisano

Jak tak zapytam ku formalności.

Rozumiem że na aktualnym napędzie, dokręcasz na najtwardszym przełożeniu?

Napisano

Suport musisz dobrać taki, żeby blat korby był w linii łańcucha 49-50mm. Wtedy 32T powinien wejść bez problemu a 34 trzeba przymierzyć ew. oszacować wizualnie jak już będzie linia łańcucha odpowiednia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...