Trukas Napisano 22 Marca 2021 Napisano 22 Marca 2021 Witam! Chciałbym zasięgnąć Waszych opini odnośnie tych dwóch modeli rowerów: ECCENTRIC ALU PRIMAL PRO Który wybrać? Miałem myśli o kupnie FS, ale w tym momencie dobry egzemplarz graniczy z cudem (do ok 10k), a Rockrider am 100s mnie nie przekonuje Dzięki!
KSikorski Napisano 22 Marca 2021 Napisano 22 Marca 2021 Primal IMHO wygrywa istotnie lepszą amortyzacją (bomber Z2 na goleniach 34 vs recon na goleniach 32), lepszymi hamulcami (servowave vs zwykłe klamki). NS bikes ma 12 rzędów, ale na bębenku HG, więc zakres jest taki sam jak w 11 rzędowym dartmoorze. NS jest trochę dłuższy (2cm więcej reach, 1,5cm więcej eTT), o jeden stopień bardziej płaska główka... niemniej dla mnie osobiście ograniczenia wynikające z braku tylnego zawieszenia powodują, że nie napalałbym się na geometrię NSa.
Trukas Napisano 22 Marca 2021 Autor Napisano 22 Marca 2021 Teraz mam nowy dylemat Primal pro czy może full Marin rift zone 2 29? oczywiście przekracza zakładany budżet w temacie, ale chciałbym wiedzieć jak wygląda marin względem primala Duża różnica w kulturze pracy będzie w przednim armotyzatorze? Resztę czyli na początek hamulce można bez dużych kosztów wymienić
kipcior Napisano 22 Marca 2021 Napisano 22 Marca 2021 To zależy jakie masz plany względem nowego roweru. Czy masz zamiar go zmienić powiedzmy za 2 lata czy też będziesz tym jeździł aż się rozpadnie? Primal jest nieźle skonfigurowany, a Marin to bieda full. Tylko co byś z Primalem nie robił to nigdy fullem nie będzie i to w górach zawsze jest minus. Z kolei biedę Marina można z czasem wymienić, tylko znowu sporym kosztem i zawsze będzie to ścieżkowiec, bo enduro z tego nie zrobisz.
Trukas Napisano 23 Marca 2021 Autor Napisano 23 Marca 2021 Doprecyzuje - po stromych kamienistych trasach w górach raczej jeździć nie będę - kieruję się bardziej pod delikatne hopki i średnim poziomie trudności single (coś na przykładzie świeradowa/czarnej góry). Obecnie mam Trek x-caliber 8 2019, który teraz głównie będzie używany na drogę do pracy. Jestem świadom, że Marin'a będzie trzeba ulepszyć, ale jak na początek w tej konfiguracji FS może być wystarczający? Z czasem na pewno pomyślę o ulepszeniu. Pytanie czy ten Marin jest na tyle uniwersalny, że bez problemu moge do niego wrzucić sprawdzone lepsze forki Dla porównania do Marina, wpadł jeszcze ten model Meridy Merida One-Twenty 400
Tyfon79 Napisano 23 Marca 2021 Napisano 23 Marca 2021 Kolega wyżej napisał, że w tej kwocie są bida fulle. Tu nie chodzi o to, że trzeba ulepszyć tylko czy da się długo na tym jeżdzić i czy pewnych rzeczy nie trzeba będzie szybciej zrobić. Padnie ci taka Shimanowska piasta tylu i już masz kłopot. Hamulce to syf, amor taki sobie. W tej Meridzie amor jeszcze gorszy a reszta też bida. Nawet opon nie dali pod TR tylko zwykły najtańszy syf. Dartommor to naprawdę super poskładany rower i do nie wielu rzeczy jest się tu przyczepić. Oczywiście to sztywniak tylko co z tego jak nie masz zamiaru jakoś ostrzej jeżdzić? Full na taki Świeradów to strzał z armaty do wróbla. Zamleczysz sobie opony, zejdziesz z ciśnieniem i już masz bardziej miekko pod tyłkiem. Problem z Dartooorem to jak zwykle dostępność. O te rowery jest bitwa więc jak nie masz jakiś super "dojść" to i tak pooglądasz obrazek.
Trukas Napisano 23 Marca 2021 Autor Napisano 23 Marca 2021 Akurat Primale Pro prawdopodobnie będą na przełomie Marca/Kwietnia. Kurde, jest nad czym myśleć W sumie taka jest prawda, ze ten sztywniak jest w takiej konfiguracji, ze nie będzie go trzeba ulepszać na długi czas.
kipcior Napisano 23 Marca 2021 Napisano 23 Marca 2021 To jeszcze pytanie czy jeździłeś kiedyś fullem? Bo jak nie, to po zakupie HT pod żadnym pozorem nie siadaj na fulle kolegów Popatrzyłbym jeszcze na używki. Tylko wtedy od razu trzeba zakładać, że idziesz z tym na serwis i zostawiasz z tysiąc zł.
Tyfon79 Napisano 23 Marca 2021 Napisano 23 Marca 2021 Ja dawniej do tego typu HT podchodziłem sceptycznie ale obecnie to są zupełnie inne rowery i jestem nimi zafascynowany. Miałem okazję czymś takim jeżdzić po czerwonych trasach i jak dla mnie jest rewelacyjnie. W górach nadal ogromną część roboty nie robi zawieszenie z tyłu tylko geometria. Są sztyce regulowane czyli kolejny plus. Fullem też nogi pracują i wspomagają zawieszenie więc na nie bardzo trudnych trasach taki Dartmoor będzie idealny. No chyba, że lubisz szybko to wtedy każdy full ma sporą przewagę. Jak chcesz dobrego sensownego fulla to też patrz na Dartmoora a nie jakieś półprodukty Meridy czy tego Marina. Bluebird Pro też ma pełne Deore i Bombera. Trzeba teraz 10x się zastanowić bo podmianki są obecnie mocno utrudnione i cenowo oraz dostępnością. Lepiej wydać raz a dobrze.
Trukas Napisano 23 Marca 2021 Autor Napisano 23 Marca 2021 16 minut temu, kipcior napisał: To jeszcze pytanie czy jeździłeś kiedyś fullem? Jeszcze nie Rozważam różne opcje, na HT nie jeździ mi się źle. Im trudniej tym lepej Primala mam w zakładce już od dobrego miesiąca, tylko ostatnio wszedł temat FS, ale po waszych opini i małym rozeznaniu w internecie to faktycznie satysfakcjonujące fulle zaczynają się od 10k Więc pozostanę raczej przy sztywniaku. Dziękuję wam bardzo za pomoc!
KSikorski Napisano 23 Marca 2021 Napisano 23 Marca 2021 Rozważyłbym wariant w którym kupujesz primala, a jak pojawi się więcej środków na koncie, to za rok czy dwa dokupić ramę dartmoor bluebird i przerzucić graty 🙂
Trukas Napisano 23 Marca 2021 Autor Napisano 23 Marca 2021 Kurde, genialne! Dzięki! Rama widzę, że obecny rocznik kosztuje 2600, więc nie ma tragedii plus damper to w przyszłości nie będzie to odczuwalne, a można wybrać odpowiedni na swoje potrzeby
Trukas Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Napisano 7 Kwietnia 2021 Konkurent dla Dartmoor Primal Pro 29 wpadł Marin San Quentin 3. (27,5) Czy ten armotyzator RockShox Revelation RC względem Boomer'a podobnie się przedstawia?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.