Skocz do zawartości

[Sram GX 1x12] zmiana kasety na

Saszkiner

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Forumowiczów
Mam do wymiany Kasete Sram 12x, W orginale to sram 10-50 wersja GXpod bębenek XD. https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-kasety-12-biegowe-kaseta-sram-gx-eagle-xg-1275-10-50t-12-speed-o_l_333_9429.html
koszt nowej to około 650 pln. Zastanawiam się nad jakąś alternatywą. Shimano w wersji 10-50 jest tańsze.

Może ktos testował już produkt Sunrace - https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-kasety-12-biegowe-kaseta-sunrace-mz91-12-speed-csmz91-xd-10-50t-czarna-o_l_333_12314.html

Napisano
11 minut temu, Saszkiner napisał:

Shimano w wersji 10-50 jest tańsze.

Shimano z wiadomych względów musisz odpuścić. Chyba, że chcesz wymienić bębenek na microspline albo całą piastę. Ale to chyba średnia oszczędność ;)

Co do Sunrace, to na razie nie znalazłem złych opinii, szczególnie jeśli chodzi wysokie ich serie.

• Mod Team
Napisano

@Saszkiner Shimano 10-51 są dedykowane pod bębenek Microspline, a ty posiadasz bębenek XD.

Masz dwie opcje:

1. Zakup kasety Sram lub Sunrace pod XD.

2. Wymiana bębenka na Misrospline i aplikacja kasety Shimano.

Napisano

Kasety Srama na XD są bardzo dobrymi i trwałymi produktami. Trwałość zależy od użytkownika. Jeden na kasecie zrobi max 8 tys, drugi 20 tys. Trzeba pilnować łańcuchów. Z moich obserwacji kasety XD srama są bardziej trwałe, ale Musisz pilnować zmian łańcucha.

Napisano
9 minut temu, woojj napisał:

Kasety Srama na XD są bardzo dobrymi i trwałymi produktami.

Dobre, kawą się oplułem. :D Na DWÓCH kasetach XG-1275 nie zrobiłem nawet 8500km. :) No chyba, że ktoś ma je w trekkingu, albo waży 55kg z rowerem, to może je nazwać trwałymi produktami... 

Sam, z racji kolejnego zajechanego napędu, rozważam przed sezonem zakup kasety Sunrace. Taniej i prawdopodobnie lepiej. :)
Szkoda, że ten wyższy model - CSMZX1X - nie jest dostępny...

Napisano
Teraz, TheJW napisał:

Dobre, kawą się oplułem. :D Na DWÓCH kasetach XG-1275 nie zrobiłem nawet 8500km.

Większość moich klientów w robocie pilnuje łańcuchów i jest dobrze. 8500 jak jeździsz jak zawodnik, trenujesz to jest i tak przyzwoity wynik. Znajdziesz kogoś kto zrobi 30 tys. 

Miałem kumpla który wygrywał ligi maratonowe, ważył około 90 kg. U niego żaden łańcuch nie wytrzymywał więcej niż 800 km....itd.

Niczego nie można bezpośrednio porównywać....ale większość ludzi sobie chwali. Chłopaki spokojnie 3-4 nowe łańcuchy na tym zakładają, potem rotacja. 

Napisano

No, to prawda. Ścigam się, trenuję, napędu nie oszczędzam, a i kategoria wagowa raczej ciężka. :) O 800km na łańcuchu nawet nie marzę, ostatnio zmieniałem co ok. 300-350km i to był "ten" moment.

Napisano

Widzisz, ważna jest świadomość. Większość ludzi jeździ na 1 łańcuchu aż do skończenia kasety....Ja w moim 1 góralu dałem radę dociągnąć do 7 tys. (lata 90) ....też nie wiedziałem. ;-)))

Kumpel ostatnio testował łańcuch Srama XX1 Rainbow i ten pobił wszelkie rekordy-u niego. 4 tys km!!! Tyle że gość kręci mocno kadencyjnie i waży około 75.

Napisano

Zawodnicy, to jedno.

Drugie, to osoby, jak ja, którzy kasety dojeżdżają dosyć równo. Jeśli non stop używamy prawie pełnego zakresu, bo trasa i warunki na to pozwalają, to takie kasety pociągną długo.

Najbardziej dostają kasety w napędach 1x w rowerach XC, jeżdżonych po totalnie płaskim terenie. Jak ktoś jeździ non stop na 10t lub 12t z tyłu i nie przyjdzie mu do głowy, żeby sobie zamontować blat np. 36t, to nic dziwnego, że kaseta kończy mu się po 1k km ;)

Napisano

A wracając do Sunrace - dobrze widzę, że ich nowe 12-rzędowe kasety pod bębenek XD mają wymienne koronki?
https://www.sunrace.com/files/catalog/files/644/Instruction for XD® Driver.pdf

Jeśli tak, to nawet mimo wyższej, w porównaniu do GX, wagi kasety CSMZ91X - wydaje się to świetnym wyborem pod względem ekonomicznym.
Pod warunkiem, że same zamienne zębatki będą łatwo dostępne w sprzedaży...

Napisano

Niestety głównie po Mazowszu. Przy owalu 34t z przodu najbardziej obrywają zębatki 14-16-18t. Zmiana z przodu spowodowałaby jedynie przeniesienie zużycia o jedną zębatkę wyżej. Z pewnością gdybym jeździł więcej po górzystym terenie, kaseta zużywałaby się bardziej równomiernie, ale przy mojej wadze i stylu jazdy - równie szybko. O ile nie szybciej, bo w górach pewnie będę jeździł bardziej siłowo. Przetestuję to w tym roku, mam 50 dni urlopu, więc trochę czasu w górach spędzę. :)

Napisano

To będzie rower do treningów w terenie i amatorskich maratonów, myślałem o pracy na 3 łańcuchy, Sunrace jest ponad 100gram cięższy ale to moge przeboleć.
zastanawiam sie nad kultura pracy, czy kształty zębów sa tak samo dopracowane jak w SRAM. Napęd ma przedewszystkim faknie działać. ale jak by było troche bardziej trwałe i tańsze to po prostu byłoby super.

Kasete kupiłem z innymu czesciami używanymi, i jest zajechana - ale z tym sie liczyłem, na rozciągnietym łańcuchu działa bez probemów.

w stajni będzie jeszcze drugi rower - albo szosa albo Kross Esprit B3 do jazdy koło komina, ewentualnych dojazdów do pracy, czy objętościowych treningów po płaskiem ( mieszkam w Mazowieckim)

Napisano

Zdjęcie w katalogu potwierdza, że kasety 12-rz pod bębenek XD są "rozbieralne" i można w nich wymienić zębatki.
https://www.sunrace.com/files/catalogues/SunRace 2021-2022 Catalogue.pdf  - strona 27.

10-12-14 są jednym elementem (pająk, czy jeden kawałek stali?), potem 16 i 18 oddzielnie z podkładkami, następnie 2 aluminiowe pająki z pozostałymi.
Tutaj znalazłem nawet zestaw zębatek: https://b2b.jetcomp.eu/product/show/productid/13323/12_rz./Zestaw_nakretka_%2B_zebatki_12_rz_10-12-14T_Black
Niestety nigdzie w detalu nie widzę...

Napisano

Też w tej okolicy trzymam rower na 32-10-50 , taki układ to szybka droga do wymiany , chociaż ważę mniej . Co do gór , jeśli będziesz jeździł siłowo, pewnie niewiele się zmieni  a na pewno szybciej szlag trafi łancuch

Dobre te linki co wklejasz , przyglądnę się , ciekawa opcja Pozdr 

Napisano

Nie chcę wróżyć z fusów, bo już się kiedyś na tym przejechałem. ;) Złożyłem taki i taki napęd, który miał być idealny na dane warunki, wytrzymały itd. I się zdziwiłem. :D
Wymienię przed sezonem napęd, będę pilnował łańcuchów i testował - innej opcji nie ma.

Napisano

Czyli nikt nie testował jeszcze zamiennika Sunrace?

mam jeszcze troche czasu - wygląda na to ze bede pierwszy.

Dodaje ale jako ciekawostke,  ciekawe jak łańcuch działa na koronce z 9 zębami, hehe

Zakres 9-52 , 577%. Ale nie - nie bede tego tesyował
https://www.bikester.pl/980483.html?gclid=CjwKCAiAxp-ABhALEiwAXm6IyTlT1iUI2Oc-YmtX-VV0_EnqhrAorPcXW64quK1bC2cIBX7yo5JFnBoCf5UQAvD_BwE&_cid=21_1_-1_9_2359_980483_324496311358_pla&ef_id=CjwKCAiAxp-ABhALEiwAXm6IyTlT1iUI2Oc-YmtX-VV0_EnqhrAorPcXW64quK1bC2cIBX7yo5JFnBoCf5UQAvD_BwE&ev_chn=shop&campaign_detail=smart_shopping

Napisano
Godzinę temu, Saszkiner napisał:

ciekawe jak łańcuch działa na koronce z 9 zębami

Daje tej 9t jakieś 100km życia ;)

Ale waga, to całkiem fajny wynik.

• Mod Team
Napisano

@Saszkiner testuj, testuj. Zawsze to dodatkowa wiedza dla potomnych. Jednego Sramowi nie można odmówić, że kasety są trwałe i dla mnie po części zrozumiała jest ich wysoka cena. Shimano u mnie po zbliżonym przebiegu wyglądało dużo gorzej, a mówimy tu o porównaniu napędów 9 i 12s. Przynajmniej w teorii 9 powinna wytrzymywać więcej...

Napisano
7 godzin temu, Saszkiner napisał:

ciekawe jak łańcuch działa na koronce z 9 zębami, hehe

Działa bez problemu. Mam kasetę TRS E*thirteen 9-50 i po około 1000km nie widzę mankamentów. Jedna uwaga: jeżdżę raczej rekreacyjnie, w górskim terenie i wykorzystuję cały zakres kasety.

Napisano
Godzinę temu, bogus92 napisał:

Shimano u mnie po zbliżonym przebiegu wyglądało dużo gorzej,

..mam podobne wrażenia..to subiektywne odczucie tym bardziej , że  porównuję 11 shimano z 12 sram 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...