Skocz do zawartości

[do 3600] MTB /XC amator sporadycznie maraton.

chups

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Zdecydowanie warto dołożyć do 300 Lite, a w każdym razie jest to już rower na tzw. rozwojowej ramie ze współczesnym standardem boost ( w przeciwieństwie do obu wymienionych, z których słabiej wypada Trek ).
Być może da się coś urwać z ceny - na pewno trzeba próbować.
Jeszcze lepiej wypada Rockrider XC100, choć jego ograniczeniem jest brak możliwości montażu przedniej przerzutki ( nie można też negocjować ceny ).

• Mod Team
Napisano

To ja dorzucę jeszcze w podanej kwocie Rockridera XC50, a jeśli jest możliwość dołożenia do zdecydowanie XC100.

Z podanych dwóch także brałbym Meridę, chociaż w obu przytoczonych rowerach brakuje sztywnej osi z tyłu...

Napisano
18 godzin temu, chups napisał:

Rower będę użytkować przeważnie do tras leśnych oraz okazjonalnie amatorski maraton MTB.

Żaden z powyższych :(

Oba amory na sprężynie, brak sztywnych osi, brak HII. To są typowo amatorskie rowery.

Strasznie się ostatnio porobiło z Indiana, bo tą markę jeszcze tydzień temu na ślepo bym polecił, ale od tygodnia cena poszła o 2k w górę, żeby spaść o 1300. Czyli poszła w górę o 700zł.

Tak czy inaczej zobacz na Indiana X7. Napęd 2x Deore, Amor RS powietrzny, sztywne osie.

Napisano

Naturalnie że na tych rowerach da się pojechać w zawodach, pytanie czy będziesz z nich zadowolony. 

Dzisiaj taki "standard" do amatorskich zawodów to rama z główką tapered, osie sztywne (przeważnie boost), amor powietrzny , korba z osią sztywną ( czy to Shimano czy Sramoskie czy jakieś noname), heble hydrauliczne, no i napęd 1 na. Ludzie latami jeździli na szybkozamykaczach, sprężynowych amorach itp. pytanie czy w dzisiejszych czasach warto w takie sprzęty się pchać.

To jest taki typowy przedstawiciel roweru do XC na amatorskie zawody itp.:

https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2320/bignine-500-lite

Ale cena....poszła tak w górę że szkoda gadać.

Napisano

500 Lite nie podrożały aż tak bardzo, no może o jakieś 200 do 300 pln w stosunku do wersji 2018/19 na deore m6000, suntourze xcr i piastach tx 505. Obecna wersja jest więc troszkę lepsza (widelec i piasty) wciąż dobrze wyceniona i godna polecenia.

Napisano

Tak wszyscy polecacie mu rowery i ktoś sugeruje aby się targować z ceną a sprawdziliście czy te rowery są w ogóle dostępne żeby je gdzieś stacjonarnie zobaczyć? Bo u mnie w okolicy to nic sensownego nie da się kupić.

• Mod Team
Napisano

My nie musimy sprawdzać, bo sprawdza najbardziej zainteresowany, czyli kupujący.
Ja nie sypałem linkami, więc tym bardziej...
Poza tym logiczne, że negocjujesz jak rower jest dostępny, i jest taka możliwość ( w Decu nie ma )...
Oczywiście masz sporo racji, bo teraz nie wszystko jest dostępne od ręki, choć szanse jakieś są - myślę, że z Rockrider'em nie powinno być problemu, a w każdym razie kiedy o nim wspomniałem, to widniał jako dostępny.

Napisano
2 godziny temu, KrissDeValnor napisał:

My nie musimy sprawdzać, bo sprawdza najbardziej zainteresowany, czyli kupujący.
Ja nie sypałem linkami, więc tym bardziej...
Poza tym logiczne, że negocjujesz jak rower jest dostępny, i jest taka możliwość ( w Decu nie ma )...
Oczywiście masz sporo racji, bo teraz nie wszystko jest dostępne od ręki, choć szanse jakieś są - myślę, że z Rockrider'em nie powinno być problemu, a w każdym razie kiedy o nim wspomniałem, to widniał jako dostępny.

Dzis robilem przymiarke do Rockridera xc100, naprawde fajny sprzęt.

Napisano
9 minut temu, chups napisał:

Rockridera xc100

Jeszcze dodatkowo podejście do klienta(gwarancja) w Decathlon, po prostu rewelacja!

Dodatkowo porównując XC100 do twojego wyboru, to niebo a ziemia ;) 

Jak Ci się podoba i jest dostępny to bierz śmiało 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...