trovao Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Witajcie! Mam korbę Shimano 22-36T i problem który najlepiej zobrazuje film : www.youtube.com/watch?v=3_o9X1_lz48 Historia taka, że w nowym rowerze występował ten problem, oddałem na serwis , regulacja przedniej przerzutki która nic nie dała ... Więc trafił na serwis z powrotem na rękojmie. Dostałem nowy rower. Wszystko było ok, do wczoraj. Rower ma lekko ponad 400 km przebiegu. Usterka ponownie wystąpiła, nagle podczas jazdy zaczął z napędu wydobywać się dziwny chroboczący dźwięk i łańcuch na mniejszym trybie na korbie jest przez nią zabierany i klinowany w ramie. Co może być nie tak. W rozregulowana przerzutkę nie uwierzę, Przerzutka zmienia biegi bez problemu, łyżka nie ociera o łańcuch. Tym bardziej nie widzę związku z nie puszczaniem łańcucha na dole zębatki gdy przerzutka jest u góry. Help!
TheJW Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Macha tą kamerą jakby próbował nagrać bitwę powietrzną, a nie spadający z korby łańcuch... W całym filmie łącznie przez 2 sekundy widać w czym problem. Może łańcuch za szeroki ktoś wpakował albo zębatki są krzywe?
Dokumosa Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Problem jest ogólnie znany pod pojęciem chain-suck. Jesli to nowy napęd to sprawdź czy łańcuch nie jest zbyt długi. Ew. czy wszystkie rolki się swobodnie dają obracać. Zakładam, że łańcuch jest czysty, nie ulepiony jakimś smarowidłem.
trovao Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Napisano 7 Stycznia 2021 Godzinę temu, PrzeLuka napisał: Jaki tam jest łańcuch? Dwie tarcze SHIMANO Altus 22 i 36 zębów;-Przednia przerzutka MICROSHIFT FD-M462;-Tylna przerzutka SHIMANO Altus;-Manetki SHIMANO Acera, ze wskaźnikami przełożeń;-Kaseta 9 zębatek od 11 do 36 zębów MICROSHIFT H092;-Łańcuch KMC X9. Konfiguracja jest fabryczna. Napęd zawsze czyszczony i smarowany Oliwka do lancucha. Tym razem usterka wystąpiła po 400km, to już drugi egzemplarz tego roweru. Więc może faktycznie łańcuch jest źle dobrany albo coś.
grzesiowu Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 A to jest FC-M315-2 - shimano pisze że pod łańcuchy 8 lub 7
mutos Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Dwie możliwości: 1. Rzędowość korby i łańcucha nietożsama (8/9rz) 2. Krzywy blat korby lub jeden/dwa zęby krzywe na blacie. Napisz jaka konkretnie korba jest założona.
grzesiowu Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Możliwe też że to się dzieje na jednym ogniwku - tym co jest zakucie i zakuto na pytę przez co nie ma "luźnej ruchomości" Też taka kwestia że może pomieszali 9s z 8s ... to nie jest jakiś ciężki grzech i czasem to działa, ale w przypadku kolegi niska temperatura kończy sielankę :-)
trovao Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Napisano 7 Stycznia 2021 Korba to FC-MT210-B2 na suporcie BB-MT500, wiec powinno być ok. Żadnych mechanicznych uszkodzeń nie doświadczyłem, chyba że zęby same się wygięły Sprawdzę też tą korbę. Łańcuch też zobaczę czy coś mu nie dolega na jakimś ogniwie, ale wydaje mi się że to nie dzieje się w jednym miejscu.
Mod Team bogus Napisano 7 Stycznia 2021 Mod Team Napisano 7 Stycznia 2021 Takie cuda dzieją się głównie przy mocno zjechanej zębatce korby. Tu mamy do czynienia z niemal nowym zestawem. Według nie nie powinno być żadnym problemem miksowanie grup 8 i 9 rzędowych. Jedyne na co zwróciłbym mocno uwagę to ruchomość poszczególnych ogniw łańcucha.
Dokumosa Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Nie ma reguły. 2x zdarzyło mi się na xt m785 (kompletny napęd w tej spec) z przebiegiem może 500km.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.