Skocz do zawartości

[Podnośnik] "Żabka" do samochodu

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Szukam podnośnika typu "żabka", żeby dwa razy na rok zmienić koła w dwóch samochodach.

Ktoś z Was jest w stanie coś polecić?

Jeżeli chodzi o budżet, no to cóż, ma być do użytku okazjonalnego. Więc jak najtaniej, z zastrzeżeniem że nie musi być to z samego dna ofert :) 

Napisano

Przecież żaba z definicji jest hydrauliczna

Podbijam ten model z lidla, do domowych zastosowań spoko

A tak ogólnie to zwracaj uwagę na regulację, że tak to nazwę - wysokości początkowej. U mnie jest trochę za mała i musiałem sobie zdrutować dodatkową podkładkę żeby ramię nie zgniatało mi nakładki progu na początku podnoszenia

Napisano

Mam, tylko uzywanie go do zmiany 4, a wlasciwie 8 kol to mordega. 

Poczytalem troche i chyba kupie trapezowy. Hydrauliczne maja tragiczne opinie.

• Mod Team
Napisano
Napisano

@durnykot właśnie tak patrzyłem na te podnośniki i można odnieść wrażenie, że jest dosłownie kilka modeli, tylko w różnych malowaniach. 

Też mam Forda. Podnosiłeś za oznaczone na progach, czy za jakiś element na podwoziu lub zawieszeniu?

• Mod Team
Napisano
1 godzinę temu, durnykot napisał:

Podnośnik używany do dwóch aut do zmiany kół plus jakieś przypadkowe rzeczy- działa bez problemów. Nie wyobrażam sobie trapezowego przy 2 samochodach.

Ja używałem identycznego przez 2 lata przy jednym aucie, czyli całe 4 zmiany kół... Potem przy tłoku zaczął wyciekać olej, sam tłok się wykrzywił i tyle :(

Na ten rok kupiłem adapter do wiertarki, żeby zwykły podnośnik trapezowy podnosić/opuszczać elektrycznie, ale jeszcze nie miałem okazji przetestować :p 

Napisano
Teraz, safian napisał:

czyli całe 4 zmiany kół

No i właśnie takie opinie czytałem. Jedni używają latami, drudzy wyjmują z pudełka i podnośnik opada :(

Teraz, safian napisał:

zwykły podnośnik trapezowy podnosić/opuszczać elektrycznie

Masz taki który zamiast rączki, ma dołączoną grzechotkę?

TRAPEZOWY PODNOŚNIK SAMOCHODOWY 2T GRZECHOTKA KÓŁ Piszczac - Allegro.pl

Mnie tylko zastanawia, czy taki jak ten powyżej jest bezpieczny dla samochodu. Tutaj tego nie widać, ale miejsce które wchodzi na próg nie jest płaskie. 

• Mod Team
Napisano

Niee, ja mam zwykły podnośnik bez grzechotki, ze standardowym mocowaniem. Ten adapter to takie o: https://pl.aliexpress.com/item/33031116629.html - tam na fotkach widać o jakie mocowanie chodzi. Czy grzechotka coś by pomagała to nie wiem, wydaje mi się, że to może być nawet wolniejsze niż kręcenie uchwytem z zestawu naprawczego.

Co do bezpieczeństwa to ja bym się nie obawiał. Mam Astrę H i tam miejsce na podnośnik ma może z 1cm szerokości. To znaczy miało tyle w nowym aucie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak czy inaczej nie było z tym nigdy problemu, nawet w przypadku takiego podnośnika jak na Twoim foto. Podnosząc to i tak mniej niż połowa masy auta jest na podnośniku.

• Mod Team
Napisano
20 godzin temu, skom25 napisał:

Też mam Forda. Podnosiłeś za oznaczone na progach, czy za jakiś element na podwoziu lub zawieszeniu

Podnośnik podkładałem na wysokości oznaczeń . Jak sobie przypomnę mordęgę z podnośnikiem trapezowym przy ciężkim S-Maxie to już w życiu tego nie zrobię . Poza tym przy wymianie kół zawsze zaglądam na tarcze, klocki i ewentualne wycieki - przy trapezowym trochę bym się bał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...