brzo2a Napisano 17 Listopada 2020 Napisano 17 Listopada 2020 Witam Planuje zakup roweru do wypadów poza miasto i wycieczek po lesie. Bez udziału w zawodach i ścigania się. Coś lekkiego, ładnego i na czasie. wpadł mi w oko rower z Allegro: niby nowy ale z 2016r co sądzicie o tym sprzęcie? Zobacz ofertę: Orbea Alma full XTR DI2 Crossmax Fox DI2 L NOWY! https://allegro.pl/oferta/orbea-alma-full-xtr-di2-crossmax-fox-di2-l-nowy-9856414760?utm_medium=app_share&utm_source=facebook z gory dziękuje za odpowiedzi.
Mareckik Napisano 17 Listopada 2020 Napisano 17 Listopada 2020 Jeśli XC "na czasie", to raczej nie na kołach 27,5 i z napędem 2x11 Poza tym, to kawał roweru...
cervandes Napisano 17 Listopada 2020 Napisano 17 Listopada 2020 A ja zamiast Di2 w tym budżecie to bym poszedł w stronę Treka Procaliber 9.7. Bo różnymi rowerami mam okazję czasem pojeździć i szczerze mówiąc to właśnie ten zestaw rama-amortyzator i KOŁA zrobił na mnie obłędne wrażenie. Ta Orbea kawał roweru, bardzo wysoka półka - ale czy pojedziesz nim lepiej niż rowerem z karbonowymi kółkami? Przyznaję, na jej widok opad szczęki gwarantowany, Trek takiego wrażenia nie zrobi, ale osobiście mając do wydania około dyszki - tu i teraz bym szukał właśnie 9.7.
Galvatron Napisano 19 Listopada 2020 Napisano 19 Listopada 2020 W tej cenie dostaniesz już współczesnego fulla na kołach 29" i z napędem 1x12, np. starego dobrego Anthema: https://www.giant-bicycles.com/pl/anthem-29-1 Pełne zawieszenie da Ci o wiele więcej niż kompozyt i topowe komponenty sprzed lat. Z tą Almą są dwa problemy: 1) Koła 27,5" praktycznie wymarły w rowerach XC, przez co będzie miał duży problem ze znalezieniem współczesnego widelca, gdyby zaszła taka potrzeba. 2) Awaria elektroniki wymaga interwencji wysoko wyspecjalizowanego serwisu, który nie zawsze jest pod ręką. Części zamienne są droższe (czasami znacznie) i potencjalnie trudniej dostępne (Di2 to dzisiaj dość niszowe rozwiązanie). Ja bym sobie dał spokój z tą Orbeą i poszukał czegoś mniej problematycznego, a bardziej przyszłościowego.
Mareckik Napisano 19 Listopada 2020 Napisano 19 Listopada 2020 Teraz, Galvatron napisał: Pełne zawieszenie da Ci o wiele więcej niż kompozyt i topowe komponenty sprzed lat. Problemem aluminiowego fulla jest niestety waga...
brzo2a Napisano 19 Listopada 2020 Autor Napisano 19 Listopada 2020 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, do mojej jazdy full mi na pewno nie potrzebny. dziękuje za uwagi dotyczące orbei, nie zdecydowałem się na jej zakup. Dla odmiany Wybór padł na grawela votec vxr.
chudzinki Napisano 19 Listopada 2020 Napisano 19 Listopada 2020 Wszyscy zaskoczeni . Oby się dobrze sprawował .
brzo2a Napisano 19 Listopada 2020 Autor Napisano 19 Listopada 2020 Całe życie się jeździło na mtb wiec pomyślałem ze taki grawel to będzie spora odmiana, mimo wszystko dziękuje za odpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.