poliglota Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 Cześć. Chcę poprawić jakość hamowania bez kupowania nowych hamulców. Obecnie mam shimano 500. Chciałbym zacząć od zmiany tarczy i ewentualnie klocków. Myślałem o tarczy shimano ICE tech. Możecie pomóc w wyborze, może inny producent . Tarcza do 150 zł, na 6 śrub, 180 mm.
MaxCava Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 Klocki EBC albo Jagwire mogę polecić ( półmetaliczne ) i tarczę minimum RT6x. Co masz teraz ?
poliglota Napisano 2 Października 2020 Autor Napisano 2 Października 2020 Jakąś fabryczną montowana w kellys Gate 90.
uzurpator Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 10 godzin temu, poliglota napisał: Cześć. Chcę poprawić jakość hamowania bez kupowania nowych hamulców. Obecnie mam shimano 500. Chciałbym zacząć od zmiany tarczy i ewentualnie klocków. Myślałem o tarczy shimano ICE tech. Możecie pomóc w wyborze, może inny producent . Tarcza do 150 zł, na 6 śrub, 180 mm. 1. Klocki na full-metaliczne - np EBC Gold ( ale ja zawsze polecam EBC ). 2. Tarcza na 203. Byle jaka - to nie ma żadnego znaczenia, byle rozmiar się zgadzał. Ja polecam specjały za 7$ z aliexpress.
MaxCava Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 Co za brednie - bez pytania o styl jazdy "polecać" metaliki. Już nie wspomnę o tarczy 203. Idź się chłopie wyśpij po wczorajszym piciu.
poliglota Napisano 3 Października 2020 Autor Napisano 3 Października 2020 Mieszkam w górach gdzie głównie po lesie latam. Jazda czysta rekreacja. Bez zawodów i ścigania. Ma długich zjazach hamulec przedni staje się mega słaby, co mnie martwi
MaxCava Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 Do ogarnięcia technika jazdy, u mnie było to samo - nie potrafiłem hamować bez zagotowania płynu Szedłbym w półmetaliki albo ceramiki - zobacz szjabajka, podobno są dobre i nie mają cen z kosmosu. A tarcza, w takim razie ice-tech serii rt7x albo jak dorwiesz rt8x ( bo te ost. mają już nowe oznaczenia i są nieco inne MT8xx ) Ja sporo ważę, mam Jagwire czerwone, M7100 i MT800 i nie zdazyło mi się zmiękczyć hamulca a mam np. trasę 3km non stop z górki i co praktycznie 70-80m spore hamowanie.
Sabarolus Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 A co złego w tarczach 203? Lepiej mieć słabszy czy mocniejszy hamulec? Jak ktoś jest ciężki, jeździ po górach a widelec pozwala, to śmiało można wkładać tarcze 203. Nie widzę wad takiego rozwiązania.
Sabarolus Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 To po co te emocje? Porada Uzu jest bardzo dobra. Czy masz dobrą czy zła technikę to zawsze mocniejszy hamulec jest lepszy niż slabszy
MaxCava Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 A no po to misiu złoty, że to tak jak byś do Malucha slicki zakładał i na tor jechał ( mt500 i 203 mm ), bo masz ku temu ogumienie. Doradzajcie Panowie, a nie gówno burzę robicie.
Sabarolus Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 Jedyna osoba, która robi gownoburze jesteś Ty. Większa tarcza robi największą różnice w kwestii mocy hamulca. Jeżeli ktoś chce ją zwiększyć, bo odczuwa taką potrzebę to najtaniej wychodzi wymiana tarczy na większą. A czemu "nie wypada" włożyć takiej tarczy do MT500 to już chyba tylko Ty wiesz.
MaxCava Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 Masz w zupełności rację. Pakuj tam 203 i metaliki i na tor.
Gość Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 Ja tylko dodam, że nie do każdego widelca tarcza 203 będzie odpowiednia.
MaxCava Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 @skom25 tam wg. papierów 160-220mm ( o ile ma amor ze specyfikacji jakie patrzyłem ).
zborek Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 W dniu 3.10.2020 o 09:52, uzurpator napisał: 1. Klocki na full-metaliczne - np EBC Gold ( ale ja zawsze polecam EBC ). 2. Tarcza na 203. Byle jaka - to nie ma żadnego znaczenia, byle rozmiar się zgadzał. Ja polecam specjały za 7$ z aliexpress. Możesz podesłać linka która to tarcza. Chciałbym coś niedrogiego do hamulców shimano slx7000 na 6 śrub, nie zależy mi na wadze tylko aby była sztywna, coś zamiast tarczy shimano sm rt66.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.