Skocz do zawartości

[suport] Shimano BB-UN26 - nie dokręca się do końca

bereal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam taki problem, kupiłem suport jak w tytule, i od strony nie napędowej (stara stalowa rama która mufę ma chyba po brzegach z zewnetrznym gwintem) idzie plastikowa misa do skrecania suportu od strony lewej i ona nie chce się dokrecic do konca zostaje conajmniej 5mm przed końcem a nie chce plastiku dokrecać na siłe bo pewnie uszkodze, mierzyłem mufe i ma 68mm i taki suport zamówiłem do tego w komplecie był taki pierścien wydawało mi się ze do umieszczenia pod plastikową mise, ale i tak gdybym ja tam umieścieł to w tym luzie 5mm by latała.. może musze dokupić więcej takich wynalazków ? Jakoś się mierzyło linie łańcucha czy coś... może ktoś wspomoże dobrą radą ? Miłego słonecznego dnia życzę :) Pozdrawiam

Napisano

Zmierz suport czy rzeczywiście jest pod mufę 68mm, sprawdź czy gwint w mufie jest wystarczająco głęboki,  sprawdź czy dobrze wkręcasz miskę ( czy nie krzywo czasem ) Rozwiązanie musi być banalne.

Napisano

Dzieki za sugestie, tak podejrzewałem że może być coś z gwintem w środku za krótki czy coś, na szybkiego składałem nie zajrzałem, jak coś to wtedy jakie rozwiązani emoże być ? Może metalową stroną suportu przetorować drogę z lewej strony jeśli gwint wystarczający chyba ze jakas gwintownica alle nie posiadam,  dziś zmierze jak będe przy rowerze bo mam 20km aktualnie do niego, a z tym pierścieniem dodanym do suportu montować go od którejś strony ? 

Napisano

Jak 5 mm luzu, to mi z prostej arytmetyki wychodzi, że suport ma 73mm, w mufa 68. Ale nie widzę pacjenta, więc nie dam sobie ręki obciąć. Może rzeczywiście krzywo wkręcony. Czasami suport wchodzi krzywo przez zbyt głęboko wkręconą śrubę mocującą ślizg linek na dole mufy suportowej.

1 godzinę temu, bereal napisał:

Może metalową stroną suportu przetorować drogę z lewej strony

A masz gwint włoski? Bo jak nie, to życzę powodzenia. :D

Napisano

Ale można do tego celu (przeczyszczenia gwintu) użyć metalowej lewej miski ze zwykłego suportu na wiankach lub z pakietu np. VP, Neco.

Choć z tego co pamiętam, w suportach  Shimano z plastikową lewą miską jej kołnierz chyba nigdy się nie opierał o mufę i zawsze jakaś szpara była. No ale raczej mniej niż 5 mm. 

Napisano

Nie kojarzę, żeby zostawała przerwa większa niż 1mm... Trochę ich wkręciłem, bywały różne problemy, ale jak szerokość mufy i wkładu suportu do siebie pasowały, to nie zostawało  5mm przerwy. Coś jest nie tak. Niech autor wykręci wkład i dokładnie sprawdzi oznaczenia... Rewizja gwintu w ramie też nie zaszkodzi.

Nie przypominam sobie również, żeby do suportów na kwadrat były dodawane jakieś podkładki... Jesteś autorze pewien, że kupiłeś to, co trzeba?

Napisano

W najgorszym razie będzie trzeba poprawić gwint ( dzwonić po okolicznych sklepach rowerowych i serwisach kto ma gwintownik ) i z głowy będzie.

Napisano

Czy rama ma pod mufą ślizg dla linek, montowany śrubką? Jeśli tak, to warto sprawdzić, czy ta śrubka nie wystaje za mocno do środka i nie zawadza o korpus suportu, przekrzywiając go lekko. Wtedy mogłoby to utrudniać równe wkręcenie lewej miski do końca.

Czasem jest tak, że jednym suportom ta śrubka nie wadzi, a innym (z nieco szerszą tuleją korpusu) już tak. Wystarczy, że zahacza o naklejkę i już może być problem.

Napisano

A przepraszam TheJW, jakoś tego fragmentu nie zauważyłem (chyba że zauważyłem, ale  nieświadomie i dlatego mi się przypomniało o tej śrubce). Nie miej mi za złe. W każdym razie parę razy mi ta śrubka krwi napsuła (choć już po pierwszym doświadczeniu powinienem o tym pamiętać,).  

Napisano
1 godzinę temu, marvelo napisał:

W każdym razie parę razy mi ta śrubka krwi napsuła

Mi też zdarzyło się na to naciąć, a że nie jest to wcale takie oczywiste, to też wspomniałem. Pewnie tak jak i Ty. ;)

W sumie w tej sytuacji lepiej napisać coś dwa razy niż wcale. :)

Napisano

Panowie mam zdjęcie jakiej wielkości jest przerwa mimo dołożonego pierścienia, smar już chyba przyjął piach więc sorki :) rama bedzie do poprawej lakierniczych, dzisiaj już nic nie bede z tym robił jutro rozkręce i zobaczę co tam w środku drzemie, ale też przyznacie że dokręcić jest co :) Miłej nocy

IMG_20200826_212936.jpg

Napisano

suport kupiony tu https://allegro.pl/oferta/os-mechanizmu-korb-shimano-bsa-123mm-68mm-bb-un26-8458693474?snapshot=MjAyMC0wNS0xMlQwNzo1MToyNy4xNDBaO2J1eWVyOzFmNTI4MjQ4ZmI0NmM1ZTE1MWRiZDI5Y2Q4Mzg2YjJkMGY2YzRiODRjOGMzNTI3ZmI3OGQzNzhiMTAwZjM5MmQ%3D tu jest coś po nazwie BB-UN26 dodane -E na zdjęciu, i jak teraz patrze to u innych sprzedawców na zdjecia nie wystepuje dopisek -E na zdjeciu i gwint ma mniej nawoji na plastiku na gwincie jesli mozna tak to ujac niz ten mój Ale w aukcji nic nie było o tym dopisku co juz można wyczytać na zdjeciu Jak ktos kupuje na szybkiego to nie zauważy

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

No i zgadałem. E -type. Czyli podkładkę dajesz między prawą miskę, a ramę. Wtedy z lewej wejdzie.

No widocznie tak :) A co to to e-type jesli można wiedzieć ?  to gorzej, dobrze czy neutralnie

Napisano

Chociaż ja bym dał tę podkładkę jednak z lewej strony. Będzie lepsza linia łańcucha. E type to rodzaj suportu dla przerzutek przednich montowanych pod suport.  

Napisano

Pod suport czyli jak :) pod mufę ?:) to jest z lewej to może oddać jeśli się uda i wziąć zwykły z węższym plastikiem ? linia lancucha tez wazna :)

A może uciąć ten plastik  zeby cały się schował ?

Napisano

Zakladasz na miskę i normalnie przykręcasz. Wg. Shimano powinieneś założyć na prawą ( dla zwykłej przerzutki) natomiast ja założyłbym na lewą. 

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

Zakladasz na miskę i normalnie przykręcasz. Wg. Shimano powinieneś założyć na prawą ( dla zwykłej przerzutki) natomiast ja założyłbym na lewą. 

Na lewej jest zalozona ale ona lata jak głupia miedzy mufą a koncem dokrecanej plastikowej miski strasznie to wkurzajace, ale może uciać po prostu przeszczotem pionowo ten plastik zeby cały się schował bo będzie węższy ? 

Napisano

Ja bym nie kombinował, tylko kazał gościowi wysłać dobry suport. W ofercie nigdzie nie jest napisane, że to e-type, więc towar jest niezgodny z umową. Bo po co się szarpać i kombinować, jak można wkręcić po prostu odpowiedni wkład i mieć z głowy? 

Napisano

Jeśli nie możesz dokręcić to coś jest nie tak w mufie z gwintem. Smar dales? Gwint obejrzałeś ? 

Teraz, TheJW napisał:

kazał gościowi wysłać dobry suport

Tak najlepiej.  Choć tam jest coś w mufie co przeszkadza. 

podkładka powinna mieć 1,5-2,1 mm

Napisano

Tak sobie myślę, że może to mu nie wchodzi dlatego, że prawą stronę wkręcił do końca... A przy e-type przecież nie powinien, bo musi być miejsce na uchwyt przerzutki. Zresztą widać po zdjęciach suportów e-type, że przy końcu już nie ma gwintu (i właśnie tam montuje się uchwyt). Jeśli wkręcił prawa stronę do oporu, to cały wkład wewnątrz mufy jest przesunięty w lewo, przez co lewej miski nie da się bardziej dokręcić, bo najzwyczajniej w świecie zapiera się już o łożysko! 

Wydaje mi się, że rozwiązaliśmy zagadkę Panowie. :)

Moja propozycja: Albo podkładka z prawej strony, albo wymiana suportu na zwykły, nie e-type. Podkładka nie powinna mieć wpływu na linię łańcucha, myślę, że Shimano wzięło to pod uwagę projektując ten suport. Ale ja bym po prostu napisał do sprzedawcy, że poleciał w kulki i poprosił o towar, za który zapłaciłem. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...