BikerkaP Napisano 8 Sierpnia 2020 Napisano 8 Sierpnia 2020 Witam, proszę o pomoc w następującym temacie: jeżdżę na mtb po górach na Ziemi Kłodzkiej, zamierzam kupić rower fitness na asfalty (Merida speeder 400) i nie wiem, czy przy moim średnim jak na kobietę wytrenowaniu będę w miarę miękko podjeżdżać na napędzie 50-34 i 11-32. Ktoś ma doświadczenie z takim rowerem w podobnym terenie?
Tatanka Napisano 8 Sierpnia 2020 Napisano 8 Sierpnia 2020 Na to pytanie musisz sobie sama odpowiedzieć. Ewentualnie zawsze można wymienić kasetę na 11-34. Przerzutka obsłuży.
kipcior Napisano 8 Sierpnia 2020 Napisano 8 Sierpnia 2020 Ustaw na MTB podobne przełożenia do tego 34x32 i sama sobie wyrobisz zdanie. MTB masz pewnie kilka kg cięższe więc wszędzie gdzie nim wyjedziesz to fitnesem tym bardziej. Dla porównania mój SIlex 400 z podobną wagą do tego Speedera ma 30x36 czyli wyraźnie lżej. Nachylenie do 10% na nim jest ok, a 15-17% po asfalcie to już była rzeźnia i jechałem zygzakiem.
Mihau_ Napisano 8 Sierpnia 2020 Napisano 8 Sierpnia 2020 Mając takie stopniowanie w szosie wysnuję tezę - średnio wytrenowany facet na 34-32 wyjedzie wszystko co jest do wyjechania w Polsce (mówimy o "szosowych podjazdach" a nie jakiś pionowych 200m gdzieś w środku górskiej wsi). Z miękkim podjeżdżaniem niewiele będzie to miało wspólnego ale do zrobienia Nie wiem jakie macie tam podjazdy ale wydaje mi się, że będzie za twardo. Zresztą nawet nie tylko 34-32 będzie za twarde ale blat 50 też za duży. Możesz sobie zrobić test na tym swoim mtb ale przy "liczeniu przełożenia" weź też pod uwagę wielkość koła
Blueforce Napisano 8 Sierpnia 2020 Napisano 8 Sierpnia 2020 Imo warto mieć łagodniejsze przełożenie, podczas dłużej wyprawy może nie będziesz miała ochoty robić interwału pod górkę, tylko spokojnie bez wysiłku wjechać. Np. w ostatnie upały podjeżdzałem serpentyny asfaltowe w Belgii na 24/ 32, chociaż podczas normalnych warunków jechałbym na 34/32.
BikerkaP Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Napisano 9 Sierpnia 2020 Dzięki za cenne odpowiedzi. Porównałam z moim mtb, ale mimo wszystko to inne koło i waga i mam mętlik. Dostępny jest też sirrus x 4.0 speca - tył 11-42, przód 40 (1x10). Wg kalkulatora nieco lżej pod górę, ale na prostej stracę. No i na góry nie jestem przekonana do napędu 1x10. Co sądzicie?
Blueforce Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 40/42 =0.95 w szosowych w większości jest 34/32=1.06 Dodatkowo w napędzie 1x łatwo zmienić przednią zębatkę, jakbyś chciała np 36 z przodu, szybkich wciąż nie zabraknie, a 36/42=0.86 to już łagodne przełożenie. Minus 1x w górach to to, że zakres jest ograniczony- np. 3x10ma dużo łagodniejsze przełożenie, jak i 48/11 do dokręcania 70kmh+ na zjazdach górskich.
Tatanka Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Daj sobie spokój z 1x10 przy takiej kasecie. Kiepskie stopniowanie. Bierz dwublat i ewentualnie kombinuj z kasetą.
clavdivs Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 8 godzin temu, BikerkaP napisał: Dzięki za cenne odpowiedzi. Porównałam z moim mtb, ale mimo wszystko to inne koło i waga i mam mętlik. Dostępny jest też sirrus x 4.0 speca - tył 11-42, przód 40 (1x10). Wg kalkulatora nieco lżej pod górę, ale na prostej stracę. No i na góry nie jestem przekonana do napędu 1x10. Co sądzicie? Dlaczego masz stracić na prostej? Przy blacie 50,w tego typu rowerze polowa kasety będzie nie wykorzystana.
BikerkaP Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Napisano 9 Sierpnia 2020 5 godzin temu, clavdivs napisał: Dlaczego masz stracić na prostej? Przy blacie 50,w tego typu rowerze polowa kasety będzie nie wykorzystana. Pewnie tak 8 godzin temu, Tatanka napisał: Daj sobie spokój z 1x10 przy takiej kasecie. Kiepskie stopniowanie. Bierz dwublat i ewentualnie kombinuj z kasetą. A nie lepiej do jazdy po górach zmienić przód na dwublat i zachować 42 z tyłu?
Tatanka Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Można. Tylko że kupujesz nowy rower , w którym zaraz zmieniasz pół napędu. Jak nie ma innej opcji , to tak można zrobić. Tylko że jest tyle modeli rowerów , że powinno się coś trafić bez modyfikacji. Poza tym , przy dwublacie kaseta 42 to znowu przesada.
BikerkaP Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Napisano 9 Sierpnia 2020 Z tą dostępnością modeli to nie do końca się zgodzę, w sklepach mało i trudno zamówić w odpowiednim rozmiarze. A napęd zmienialabym nie od razu tylko gdyby się okazało, że jestem za cienka w nogach...
Tatanka Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Bierz Meridę i ewentualnie kaseta 11-34 jak 32 okaże się za mała.
Mihau_ Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Te 2 ząbki to nawet nie jest 1kmh różnicy przy kadencji 90, żadna odczuwalna różnica. Wymienić korbę na np. 46-30 to o wiele lepsza opcja (bo 50 i tak nie uciągnie)
Tatanka Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Tu się nie zgodzę. Jak niewiele brakuje , to na podjeździe 2 ząbki robi różnicę. A zmiana korby wiadomo że najpewniejsze rozwiązanie.
Mihau_ Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 @Tatanka mi zrobi, Tobie zrobi a czy "średnio wytrenowanej kobiecie w górach" zrobi?
Tatanka Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Nie wiem. Zmiana kasety na 34 to opcja jak 32 będzie tylko minimalnie za ciężko. To chyba najszybsze i najtańsze załatwienie sprawy i o to mi chodziło. Ale tak jak pisałeś i potwierdziłem - wymiana korby na bank załatwia sprawę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.