Skocz do zawartości

[Łańcuch] KMC Z72 - Wymiana w kross Hexagon V5

marcinusek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów.

Spotkałem się z problemem po wymianie łańcucha z KMC Z72 na KMC z8.3. Po prostu teraz łańcuch potrafi przeskakiwać na kasecie mimo że na poprzednim starym tego nie było. Wymieniłem ponieważ stary łańcuch się rozciągnął. Zmierzyłem suwmiarką szerokość starego (około 7mm) i nowego (7,3mm) i domniemam że te 0,3mm to cały problem. Sklep z kolei twierdzi że mam zużytą kasetę. Pytanie kto ma rację. Czy wojować z nimi czy kupić nową kasetę do KMC z8.3 i ewentualnie jaka będzie pasować.

Pozdrawiam

marcinusek

Napisano

Oczywiście, że sklep ma rację. Wyciągnięty łańcuch nie pasuje idealnie na kasetę i zaczyna ją zjadać. Jeśli pojeździsz dostatecznie długo na wydłużonym łańcuchu, to zębatki są na tyle spiłowane, że nowy łańcuch na nie nie pasuje i pod obciążeniem będzie przeskakiwał.

Zmień kasetę, sytuacja wróci do normy. Pilnuj wyciągnięcia łańcucha i zmień na kolejny wcześniej, wtedy oszczędzisz kasecie cierpienia. No i używaj łańcuchów z wyższej półki, bo te Z to padlina jest. Bardzo lubianym modelem na 6-7-8 rzędów jest KMC X8.93.

Napisano
3 godziny temu, marcinusek napisał:

Cervandes, Jaką kasetę byś zalecał do już mojego kupionego łańcucha i pod ewentualny przyszłościowy  KMC X8.93 ?

Shimano HG51 (HG41 też może być, ale jest nieco cięższa i ma mniej sztywne duże zębatki, w ostateczności i HG31 da radę).

Napisano

Dzięki za sugestie Panowie ale zadam jeszcze jedno pytanie, może dziwne ale...

Czy jakbym zakupił łańcuch na kasetę 9B (węższy- poniżej 7mm) nie rozwiązałoby problemu przeskakiwania na kasecie?

Napisano

Tu nie chodzi o szerokość poprzeczną, tylko kompatybilność wzdłużną. Przekazywanie momentu obrotowego przy niepasujących do siebie zębach i łańcuchu tak właśnie wygląda, że napęd przy nacisku przeskakuje. Jedyne co możesz zrobić, ale to temat dla wariata - piłować każdy ząb, aby nabrał pierwotnego kształtu. Po pierwsze stracisz masę czasu, po drugie efekt będzie ledwie dostateczny, po trzecie o wiele szybciej zużyje się kaseta po piłowaniu, bo nie zrobisz tego z precyzją fabryki.

Nie ma zmiłuj, kupuj kasetę.

Napisano

Łańcuch mi przeskakuje na sąsiednie zębatki na kasecie, nie wzdłużnie. Tylko w jednej konfiguracji da się w miarę jechać, przednia korba na największej zębatce, kaseta 4 zębatka liczona od największej. Na pozostałych konfiguracjach łańcuch łapie sąsiadujące zębatki kasety i przeskakuje albo w dół bieg albo w górę.

Napisano

W takim razie może trzeba przerzutkę wyregulować? Albo wózek zgięty? Albo hak? Weź Ty może oddaj ten rower do jakiegoś serwisu niech Ci ogarną ten napęd, bo coś mi się zdaje, że sam chyba nie podołasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...