grubol Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Hej, Pierwszy raz składam swój rower, ma to być budżetowy cross na sztywnym widelcu, który będzie tani w eksploatacji. Mam dużo swoich części: Rama: Chińczyk 27.5 nieużywany, kiedyś kupiłem właśnie z myślą o złożeniu roweru "quark 27.5" Koła: 27.5 jakieś tanie, na łożyskach kulkowych, ale się kręcą Mostek: 80mm od kellysa Kierownica: 700mm z innego roweru Korby: fc-m4050(używana) i nowa fc-m4050-b2 (nowa, kupiona przez pomyłkę) Przerzutka: rd-m4000 sgs Manetka: alivio 9rz Widelec: (czekam na dostawę z aliexpress) mosso m5 aluminiowy, 800g Hamulce: Shimano MT400 + tarcze 180, ale zamienie je na 160 z racji na sztywny widelec i przeznaczenie roweru Kaseta: do wymiany, bo już jest dosyć zużyta cs-hg 400 11-32 (bardzo bym chciał zmienić na 11-28, ale przerzutka tego nie ogarnie więc niestety muszę zrezygnować i dać taką samą)Suport: sm-bb52 68mm (dosyć trzeszczy więc nie wiem czy nie będzie wskazana wymiana) Stery: accent hsi-exe 44/44 półzintegrowane, maszynowe łożyska Łańcuch: nowy, kmc x9 Sztyca, zacisk sztycy, siodełko, linki, pancerze, końcówki itp.. Chyba wszystko mam oprócz właśnie przedniego blatu i czekam na widelec, który ma przyjść do 2 tygodni. Więc chciałem z tego co mam+ z niewielkim nakładem finansowym złożyć coś swojego. Będzie on służył głównie do dojazdu do pracy więc tylko asfalt i utwardzone bezdroża, ale tylko prosta droga więc nie potrzebuję dużego zakresu przełożeń + prostota w serwisowaniu, nie ma amora, nie ma przedniej przerzutki, a na tym mi bardzo zależy. (W każdych warunkach, deszcz, śnieg, grad, tornado) Myślę o wrzuceniu z przodu tarczy 38t narrow wide (allegro okolice 50zł) a z tyłu, kasetę 32, dałbym mniejszą, ale mam przerzutkę alivio m4000 sgs więc nie wrzucę tu 28 czy 25 Tylko teraz tak, posiadam 2 korby od alivio fc-m4050 (którą używam aktualnie) oraz nieużywaną, którą kupiłem kiedyś przez przypadek fc-m4050-b2 pod boost. Pytanie czy przy 1x9 ta korba boost ma jakieś znaczenie? Bo tu nic nie będzie kompatybilnego z boostem, jeśli wrzuciłbym tam 1 blat? bo łatwiej jest dostać i taniej narrow wide pod 104. Z resztą sobie poradzę, ale nie wiem co odnośnie korby, czy będę potrzebował jakiś podkładek? czy po prostu zdejmuje tarcze z korby, zakładam narrow wide i montuję korbę w suporcie i sprawdzam czy wszystko działa? jakby ktoś pytał jaki jest sens tego 1x9, to już tłumaczę. Używam tylko i wyłącznie przełożeń 7-8-9 a z przodu zazwyczaj średniej, czasami jak wiatr w plecy to największej tarczy czyli 40t, a tak to jeżdżę 30t przód, 11-12-14 tył, ale bardziej do mnie przemawia po prostu prostota, pozbycie się przerzutki. Tak jak pisałem, to rower do jazdy do pracy tylko po prostej drodze, ale w każdych warunkach więc wiem co potrzebuję. No i prostota w obsłudze, im mniej rzeczy ma się popsuć tym lepiej> Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że ktoś mi pomoże ogarnąć sprawę z korbą.
Sobek82 Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 fc-m4050Rozstaw śrub tarczy: 96/64mmFC-M4050-BRozstaw śrub: 104/64 mm Pod 104 znalazłem blat na allegro z 42T mniejszych jest w bród, kręci się to z kasetą 11/34 na deorce m592 Pozdrow'er
MikeSkywalker Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Potrzebujesz albo podkładek albo krótszych kominów. Ale zwykłe podkładki "zamkowe" z działu metalowego dają radę. A co do kasety - to jak przerzutka ogarnie kasetę 32T to i z mniejszymi sobie poradzi, dopiero w druga stronę to nie działa
grubol Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 27 minut temu, Sobek82 napisał: fc-m4050Rozstaw śrub tarczy: 96/64mm Tylko pytanie czy nie będzie problemu, że korba jest w "boost" ma to jakieś znaczenie jeżeli chcę 1x9 ? 5 minut temu, MikeSkywalker napisał: Pot Hmm, nawet w instrukcji jeste napisane, że tak przerzutka potrzebuje minimum 32 zęby, na forach również znalazłem opinie, że nie będziesz to działać na mniejszych, bo niby shadow tego nie lubi, a możesz mi powiedzieć jakich podkładek potrzebuję? W sensie jakiej długości, albo jak to spasować? Dzięki za pomoc
MikeSkywalker Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Ja bym tam w paranoję nie popadał, jeśli zależy Ci na kasecie 11-28. Weź pod uwagę to jak rzadko (o ile w ogóle) będziesz korzystał z dużej zębatki. A jakby to nie śmigało to sprzedasz Alivio i wrzucisz Sorę. Cena podobna. A podkładek potrzebujesz żeby dać je w miejsce zewnętrznego blatu. Nadadzą się zwykłe podkładki M10 ale trzeba je trochę przeszlifować, te wąskie (chyba określane jako "zamkowe") chowają się pod kominy.
grubol Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 3 minuty temu, MikeSkywalker napisał: Ja bym tam w paranoję nie popadał, jeśli zależy Ci na kasecie 11-28. Weź pod uwagę to jak rzadko (o ile w ogóle) będziesz korzystał z dużej zębatki. Właśnie dlatego chciałem jak najmniejszą kasetę wyłożyć, łatwiej dostosować odpowiednią kadencję, ale mam pewne obawy co do tej przerzutki. Myślałem też o sorze i kaseta 11-25, ale nie chciałem wydawać kasy jeśli mam już przerzutkę. Co do samych podkładek, to wolałbym kupić gotowe, nie jestem dobry w precyzyjnych zadaniach więc wolę kupić, ale nie wiem jakie, one są uniwersalne czy mają różne rozmiary?
MikeSkywalker Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Twój wybór. Przerzutkę można sprzedać, kupić Sorę i dokładając (albo i nie) bardzo niewiele mieć kasetę taką jak chcesz. Podkładki M10 wąskie, nie mogę teraz żadnych wygooglować. Takie żeby weszły na kominy. Opcja druga są na Aliexpress specjalne kominy do zębatek narrow wide.
Sobek82 Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 https://allegro.pl/oferta/kcnc-sruby-do-zebatek-zielone-10-8mm-wyprzedaz-7529089272
grubol Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 Teraz, MikeSkywalker napisał: Twój wybór. Przerzutkę można sprzedać, kupić Sorę i dokładając (albo i nie) bardzo niewiele mieć kasetę taką jak chcesz. Przemyślę to jeszcze, dzięki. Czyli jedyne co mi trzeba to podkładki i tarcza korby? Teraz, Sobek82 napisał: https://allegro.pl/oferta/kcnc-sruby-do-zebatek-zielone-10-8mm-wyprzedaz-7529089272 Dzięki za podlinkowane no i cena normalna, na allegro widziałem po 8zł za 1 sztukę
MikeSkywalker Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Tak, podkładki i tarcza narrow wide. A przerzutkę przemyśl, do napędu 1x9 dobrze mieć mocno napięty łańcuch. Im lepsza przerzutka tym lepiej. Dobrą opcją jest XT M770.
grubol Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 16 minut temu, MikeSkywalker napisał: Tak, podkładki i tarcza narrow wide. A przerzutkę przemyśl, do napędu 1x9 dobrze mieć mocno napięty łańcuch. Im lepsza przerzutka tym lepiej. Dobrą opcją jest XT M770. Oj to już poza budżetem, alivio kosztuje 100zł tak samo sora, a tu 200, ten rower ma być tani w eksploatacji, dzięki za pomoc
inforobert Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Podkładki z sklepu metalowego, albo marketu budowlanego.
grubol Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 10 minut temu, inforobert napisał: Podkładki z sklepu metalowego, albo marketu budowlanego. Już kolega wyżej podał link do tanich kominków, więc chyba będzie ok Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, bo mam 2 korby: alivio 4050 i 4050-b2 (boost) czy ta z boost również będzie kompatybilna z napędem jeśli przechodzę na 1x? bo na 104 łatwiej i taniej znaleźć zębatki narrow wide Jeszcze jedno pytanie: Jak mam korbę i jest tam rozstaw 96/64mm wiem co to jest to 96, ale co to jest 64?
Sobek82 Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Mniejsza zębatka Bierzesz tego bosta, rozbierasz, zakładasz NW i kominy podlinkowane i wygląda tak jak na zdjęciu co wkleiłem.
grubol Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 Teraz, Sobek82 napisał: Bierzesz tego bosta, rozbierasz, zakładasz NW i kominy podlinkowane i wygląda tak jak na zdjęciu co wkleiłem. Na zdjęciu wygląda ładnie, też chcę zębatkę koloru czerwonego. To twój rower?
Sobek82 Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 No kurła raczej, w moim profilu masz kilka moich niechcianych dzieci
grubol Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 Teraz, Sobek82 napisał: No kurła raczej, w moim profilu masz kilka moich niechcianych dzieci Więc używasz tych samych kominków, które mi poleciłeś? Wszystko pasuje idealnie? Nie ma luzów? Bo jakiś koleś na tej aukcji napisał, że nie są idealnie dopasowane. A ten blat 42 gdzie i za ile kupiłeś? Też bym się do takiego przymierzył.
rambolbambol Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Wierz lub nie, ale mi udało się kupić blat 104mm NW 40z od Snail za 16zł z wliczoną wysyłką na Aliexpress : https://pl.aliexpress.com/item/4000388270377.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.f2de5c0fSni1cs Jakościowo jest rewelacja.
grubol Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 Teraz, rambolbambol napisał: Wierz lub nie, ale mi udało się kupić blat 104mm NW 40z od Snail za 16zł z wliczoną wysyłką na Aliexpress Spoko, a długo czekałeś na dostawę? Na allegro też są takie, co prawda około 50 zł, ale dostaje od razu. No tylko minus, że nie mogę znaleźć większej jak 38t, ale myślę, że wystarczy
Sobek82 Napisano 21 Czerwca 2020 Napisano 21 Czerwca 2020 Brałem z allegro, nie lubię czekać, nie mam konta na alli, chociaż codziennie na androidzie w różnych apkach wyskakują mi reklamy z alli
grubol Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Napisano 21 Czerwca 2020 Teraz, Sobek82 napisał: Brałem z allegro, nie lubię czekać, nie mam konta na alli, chociaż codziennie na androidzie w różnych apkach wyskakują mi reklamy z alli Ja na aliexpress kupuję gdy rzeczywiście jest różnica w cenie, lub gdy nie mogę czarcia dostać u nas. Te kominy co podałeś w linku będą pasować zarówno do korby 96 jak i 104? Bo zębatkę kupię taka jaką znajdę :p
rambolbambol Napisano 22 Czerwca 2020 Napisano 22 Czerwca 2020 Czekałem równo miesiąc. Na Allegro połowa ofert to i tak dropshipping z Aliexpress, więc płacisz gościowi 3 razy tyle, żeby zamówił za ciebie na Aliexpress... I też czekasz 4-5 tygodni.
grubol Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Napisano 22 Czerwca 2020 Godzinę temu, rambolbambol napisał: więc płacisz gościowi 3 razy tyle, żeby zamówił za ciebie na Aliexpress... I też czekasz 4-5 tygodni. Eee, gdyby tak było to bym nie mówił, większość ofert jest dostępnych od ręki
grubol Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Napisano 22 Czerwca 2020 Nie wiem jak edytować post więc dodaje nowy. https://allegro.pl/oferta/zebatka-narrow-wide-okragla-38t-96bcd-asymetryczna-9047939471?utm_medium=app_share&utm_source=facebook#shippingInfo Będzie git? Jedyne co znalazłem 38 zębów na allegro w przystępnej cenie do 96bcd
grubol Napisano 25 Czerwca 2020 Autor Napisano 25 Czerwca 2020 Kupiłem tą zębatkę co dołączyłem post wyżej, ale gdy tak z grubsza przymierzałem ją do swojej korby, to miałem wrażenie, że nie do końca jest kompatybilna, co to znaczy, że jest symetryczna i asymetryczna. Nigdzie nie mogłem tego znaleźć jeśli chodzi o moją fc4050, a jedynie informacje 96/64 i teraz się boję, że ta zębatka nie nadaje się do mojej korby. Mógłby ktoś pomóc?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.