Skocz do zawartości

[napęd] zmiana napędu

Krzysztof_P

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

podbijmy stawkę rozkiminy... :devil:

czy wiesz jakie hamulce będziesz chciał docelowo ?  w kontekście zmiany całej grupy

chyba że bez znaczenia i możesz łączyć napęd jednej  firmy z hamulcami drugiej 

• Mod Team
Napisano

Możesz tak zrobić, obecny łańcuch z korbą SLX powinien współpracować przynajmniej tymczasowo.

Zamiast zmieniać piastę proponuję kasetę Sram lub Sunrace pod klasyczny bębenek, bo koszt zmiany piasty będzie duży, a warto byłoby już wtedy pomyśleć nad zmianą kół.

Tarcza to nie problem.

Jeśli masz możliwość to podejdź do jakiegoś sklepu i przejedź się na napędzie Sram Eagle, najlepiej NX i Shimano 1x12, najlepiej SLX. Będziesz miał porównanie działania, choć jeśli teraz masz Shimano to z przyzwyczajenia może bardziej podpasować.

Napisano

No chyba raczej zostanę przy shimano. Co do hamulców to na razie zostają. Potem zmienię tarcze na 180 ale zaciski jeszcze mnie nie zawiodły. 

• Mod Team
Napisano

Może być łańcuch Shimano, może być KMC i taki bym radził. Ewentualnie musiałbyś spytać się kogoś kto już potestował łańcuch 12s Shimano, bo trwałością łańcuchy Shimano nigdy nie grzeszyły.

Napisano

Ok. Decyzja zapadła. jezeli coś będzie nie pasowało to proszę o korektę. 
korba SLX m7000 + zębatka 34T

suport BB-MT800 BSA

kaseta sunrace mz90

przerzutka slx RD-M7100 SGS

łancuch KMC X12 SR/CZ

manetka SLX M8100

do tego 2 x klamka hamulca Deore m6000 (chyba ze całe hamulce bo pewnie te 315 nie będą pasowały) 

• Mod Team
Napisano

Według mnie napęd będzie ze sobą współgrał, tylko manetka albo SLX slbo M8100 ;) wiem że to czeski błąd, ale się przyczepię :)

Odnośnie klamek nie wypowiem się. Sądzę, że da się to pożenić, ale co z części będzie potrzebne nie wiem.

Kasetę możesz wziąć także w wersji 11-52, Sunrace ma taki wynalazek.

Napisano

Ok. Dzięki wielkie za pomoc. Trochę przewagę budżet ale rozłożę zakupy na 2 razy to tak bolec nie będzie. Zmienię napęd to biorę się za amor :D

• Mod Team
Napisano

Czasem warto wyłożyć więcej i cieszyć się z nowego, lepszego sprzętu. Bywa, że decyzja o wydaniu kupki pieniędzy boli, ale jak wiesz że zakup cieszy to znaczy, że były to dobrze wydane pieniądze.

Napisano

dokładnie. Dla zastanawiających się nad napędem 1x12 - bajka. Swoją trasę poprawiłem o około 4 min, gdzie w międzyczasie dokonywałem korek ustawień siodełka :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...